Laddar annons
Vin till tacos – 3 vintips som gör tacosen godare
22 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till tacos – 3 vintips som gör tacosen godare

Tacos, denna mexikanska maträtt som nästan blivit en del av det svenska folkhemmet på senare tid. Fredagsmys med tacos, chips och Idol eller På spåret på tv har blivit ett vanligt inslag hos många svenska familjer, men vad ska man dricka till tacosen?

Vem hade trott för 25 år sedan att tacos skulle bli ett så pass vanligt inslag i det svenska hemmet att vi i princip vigt en veckodag till att äta den mexikanska rätten? Fredagsmyset är inte komplett om man inte har de klassiska vetetortillasen, nachochipsen, guacamolen, salsan, majsen, gräddfilen, osten och grönsakerna. Allt detta i en kombination blir en klassisk svensk taco. Då är den naturliga frågan; vad ska man dricka till allt detta? Vilket vin ska man välja till tacos? Och vilket vin passar till tacos?

Både rött och vitt vin till tacos

Likt många andra rätter som komponeras ihop med flera smakrika råvaror och ingredienser så är valet inte alltid det enklaste. Om man har väldigt heta tacos med habanero, jalapeno och stark chilifrukt så blir det givetvis ett typ av vin, medan om man har gräddfil, ost och en mild kryddblandning så blir det en annan typ av vin.

Generellt kan man säga att tacos, oavsett hetta, ska inte ätas med överdrivet tanninrika och sträva viner. Det kommer bara leda till en matupplevelse som du snabbt vill glömma. Om du vill bjuda på ett bra vin till tacos så skulle ett fruktigt vitt vin passa utmärkt, oavsett om du kör kycklingtacos, köttfärstacos eller halloumitacos. Sedan går det också att dricka rött vin till tacos, men se då till att vara noggrann med vilket vin du väljer. Det finns faktiskt gott rött vin som passar utmärkt till tacos. Och det bästa av allt är att det inte behöver kosta en förmögenhet.

Vi har därför tagit fram tre viner som passar till tacos för de olika tillfällena, och samtliga viner vi valt ut kostar under 100 kronor.

Vin till tacos

Chill Out, Riesling Pfalz, 2020, (53600) 79:-

Ett vin som överraskar med sin fräschhet och sina tydliga citrustoner. En ny årgång av det här klassiska vinet som bjuder på oerhört mycket vin för pengarna. Ihop med alla ingredienser i klassiska svenska tacos kommer det här vinet gifta sig riktigt väl. För att vara en riesling finns inte den där oron att vinet ska vara för sött, istället är det behagligt torrt och lättar upp sältan i tacosen på ett bra sätt. Ett vin som vi kommer få se på många fredagsbord framöver. Passar även förvånansvärt bra om man skulle välja att lägga till lite hetta i sina tacos.

Truckheim Pinot Gris, Réserve, 2020 (2119) 99:-

Du lägger fram tortillan framför dig, sen fyller du den med rejält kryddad kyckling, lite färskhackade jalapenos, lite het salsa, lite isbergssallad och till slut kanske några droppar tabasco. Framför dig har du en taco av det hetare slaget. Ihop med det här pinot gris-vinet kommer du snabbt glömma bort hettan och istället börja fokusera på de fruktiga inslagen i vinet. För här får du ett vin där du bjuds på både kryddor men även sötma i form av honung, utan att det för den delen blir för sött. Ett bra vin till kycklingtacos.

Ruppertsberger, Imperial Pinot Noir, 2020, (2974) 79:-

Om man redan bestämt sig för att man ska dricka rött vin till tacos så ska man definitivt satsa på ett fruktigt eller bärigt vin. Ihop med sältan och de många kryddorna i tacosen kommer vinet gifta sig väl och komplettera de många smakerna. Här bjuds vi på ett bärigt pinot noir-vin med tydliga inslag av jordgubbar som inte är allt för fylligt och inte alls strävt. Detta kommer göra att syran i vinet kommer höja hela matupplevelsen och få tacosen att smaka flera snäpp godare. Det behöver inte alltid vara svårt att dricka bra vin till tacos.

Fler tips om viner till olika maträtter