Laddar annons
Chablis med frisk smak till helgen | Vinköplistan #4
26 Jan, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Chablis med frisk smak till helgen | Vinköplistan #4

VINTIPS. Veckans vinköplista kommer med fler vinförslag än chablis, såklart. Men likaså, den torra, friska smaken i chablis är alltid lika uppskattad. Ett vin att längta efter, år ut och in.

Med tanke på de svårigheter chablisodlarna och distriktet haft de senaste tre åren med extrema väder, små skördar och priser som stiger i rask takt är det läge att passa på. Till veckans vinköplista har vi plockat fram en chablis med frisk smak.

Önskar er en härlig chablis-week-end!

Vinköplistan, vitt och rött vin under 100 kronor

1. Zonnebloem Sauvignon Blanc 2017 (2020)

Zonnebloem Wines, Western Cape Sydafrika, 85 kr
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, fläder och krudbär. Stram mineralsmak, bra längd. Frisk!
Omdöme: Lufta bort svavlet som är så påtagligt i doften för kalasbra vin. Man gör det bäst genom att hälla över vin i karaff, sedan tillbaka i flaskan. Är du känslig, gör ytterligare en gång!
Sockerhalt: < 3 g/L
Passar till: mingel och plockmat, gärna till räkor eller lätta fiskrätter. Prova till grytan med rödspätta.
[dryck id="58571"]

2. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2016 (76065)

Mare Magnum, Frankrike, 89 kr
Druvor: Grenache, syrah
Smak: Kryddig enbärsdoft! Smaken är fyllig, mörkfruktig och balanserat kryddig med inslag av viol, hallon och björnbär. Trevlig längd.
Sockerhalt: < 3 g/l
Passar till: Krångla inte till det. Matcha gärna vin med rätter som du lagar med något ur frysen, någon rest du har kvar - kanske julskinka? Laga en pizza, paj, gratänger eller risottto. Karins recept med svamppaj och risotto är utmärkta att hämta inspiration från. Eller varför inte en ny rätt, som vego-bourguignon!
[dryck id="58722"]

Vinköplistan, vitt och rött vin 100 - 200 kronor

1. Chablis Domaine Thierry Mothe 2015 (5564)

Domaine Thierry Mothe, Chablis Frankrike, 169 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Grön fruktsmak, päron och äpplen, inslag av örter, mineral och citrustoner av bästa sort. Bra längd med fin eftersmak.
Omdöme: Toppval!
Sockerhalt: <3 g/l
Passar till: Bjud in till fest, dig själv eller vänner. Passar skaldjur naturell som handen i handsken. krämiga färskostar eller till torskryg med smörslungad potatis.
[dryck id="58284"]

2. Domaine du Pesquier Gigondas 2015 (2836)

Domaine du Pesquier, Gigondas Frankrike, 159 kr
Druvor: 75% grenache, 20% syrah, 5% mourvedre
Smak: Fyllig. Fruktig och soligare varmgenerös smak, inslag av örter och kryddor som peppar, tobak, och fat. Bra struktur av tanniner och fin längd. Ung.
Omdöme: Mjukare årgång. Bra vin!
Passar till: Vinet passar till så många kötträtter, mustig fläskrätt, nöt, lamm eller mildare vilt som älgfile. Prova till den italienska jägargrytan med fläskkött, prefekt till helgen-lättlagad och urgod!
[dryck id="58375"]

Vinbankens Vinköplista

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in till Vinköplistan och kollar in förslag från tidigare veckor.