Laddar annons
Vindistrikt Wachau i Österrike | Kvalité och märkning
24 Jan, 2018

Vindistrikt Wachau i Österrike | Kvalité och märkning

WACHAU. Österrike är förmodligen det vinland, i världen, med högst ambition och krav, för att garantera viners kvalite med unik märkning. Det mångåriga och hårda arbete för att säkra detta har belönat sig. De Österrikiska vinerna är populära.

Wachau Österrike. Många av vinområdena i Österrike hade tidigt egna kvalitskrav. Dessa lever än i dag med något uppstramad form, eller har startats om och pånytt, under senare år.

Som i vindistriktet Wachau, i Niederösterreich. Syftet Wachauodlarna har med sin sammanslutning, Vinea Wachau när de startade i mitten på 80-talet var att tydliggöra ursprung, men kanske framförallt vilken kvalitet vinerna representerade.

En indelning som grundade sig på vinernas alkoholhalt skapades och sattes till tre nivåer. Och de namngavs som Steinfeder, Federspiel och Smaragd vilka står för olika kvalitet från lätt till koncentrerade viner (högre alkoholhalt). Namnen skrivs ut på vinernas etikett. Vinerna i Wachau är vita, framförallt av druvan grüner veltliner men här odlas också riesling. Idag är över 200 odlare anslutna till Vinea Wachau.

För vinvänner som är intresserade av EKO-märkning och dess innebörd är det också en ren fröjd att läsa vad som krävs av vinodlarna i Wachau. Och frågan är om inte Österrikes viner är bland världens mest "spårbara" ner på molekylnivå och ursprungsplats. Imponerande!

Att tänka på, odlarna i Vinea Wachau är inte per automatik EKO-certifierade.

Läs mer om Vinea Wachau kritereri på Wines of Austrias hemsida.

Steinfeder

De flesta vinerna klassade som "steinfeder" konsumeras på plats, i Österrike, varför få påträffas på andra marknader. Steinfeder innebär att vinet är i den lättaste stilen, av tre och är ett vin som smakar friskt, fruktigt och håller en alkoholhalt om max. 11,5 volymprocent. Druvorna skördas vanligtvis först, de kan vara av unga vinstockar och vinernan betingar låga priser.

Federspiel

Mustvikten ska hålla 17° KMW och alkoholhalten vara mellan 11,5 - 12,5% volymprocent. Karaktärsfulla viner med moderat alkoholhalt.

Smaragd

Högst kvalitet av de tre. Druvorna är väl mogna vid skörd och vinernas alkoholhalt över 12,5 volymprocent. Torra viner. Lämpliga att lagra.

Nyligen recenserade viner, läs mer om en Wachau grüner veltliner samt ytterligare fyra andra grüners, "Grüner veltliner - goda viner just nu".