vitt-vin-tips-lill-lordag

Vin till gratinerad hummer

Favoritmarkera

Gratinerade skaldjur kan möta bredare viner i betydelse av smak och tyngd. Nu är skaldjur inte ‘mastiga’ varför elegans i både dryck som maträtt är ett måste.

Ostens textur när den smälter och i kombination med kryddorna kan ge ledtrådar till vilket vin som passar bra.

Utan tvekan är vinet vitt och jag letar efter smak av gul frukt, kryddor och örter. Texturen kan gärna vara smörig men inte superfet, rund med fatkaraktär men inte obalanserad ekig och kantigt ungdomlig. Har vinet mineralkaraktär är det ett stort plus när det ska serveras till skaldjur.

Vinerna i listan presenteras i prisordning och är ett urval bland dem jag provat de senaste månaderna. Pris från vardag 85 kr upp till festvin för 300 kr.

Topp 10 vin till gratinerad hummer

  1. Casal di Serra Classico Superiore 2013 (12419), Umani Ronchi, Marche Italien, 85 kr

    Smak: Torr, medelfyllig. Frisk, mogen grön smak av äpplen och päron, örter, en knivsudd persika.
    Omdöme: Klassiker som håller stilen och som fungerar utmärtk till grillad fisk, griljerad, panerad fisk, gratinerade skaldjur med örter (rosmarin, estragon).
    +

  2. Bourgogne Vielles Vignes Chardonnay 2011 (75494), Albert Bichot, Frankrike, 99 kr

    Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, av äpplen och gula päron, lätt smörig ton och kryddigt inslag av saffran. Fin längd.
    Omdöme: Trevlig, välgjord bourgognechardonnay. God!

  3. Fleur du Cap 2014(2015), Bergkelder, Sydafrika, 100 kr

    Smak: Torr, medlefyllig och nyanserad smak med fruktig av ananas, gula äpplen, nötter, citrus och vanilj.Fat.
    Omdöme: den som vågar provar med en knivsudd curry som krydda.
    +

  4. Domaine Zafierakis 2013 (76311), Grekland, 117 kr

    Smak: Torr, medel/fyllig av mogna päron och äpplen, inslag av rostade fat. Rik och generös eftersmak, balanserad och stilfull.
    +

  5. Château Coucheroy 2011(4136), Bordeaux Frankrike, 128 kr

    Torr, medelfyllig frisk smak med inslag av päron, krusbär, melon och citrus. nyanserad, fatinslag
    Omdöme: utmärkt val när smaken på skaldjuren har fokus på örter och ost.

  6. Couvent des Jacobins 2014(5798), Louis Jadot, Bourgogne Frankrike, 129 kr

    Torr, medelfyllig, frisk och nyanserad smak med rostad fat, inslag av gula äpplen, smör, nötter och citron.
    +

  7. Château de Rochemorin Blanc 2010 (4128), Bordeauxslott, Pessac-Leognan Frankrike, 154 kr

    Smak: Torr, medelfyllig. Gröna äpplen, fläder, lime, ctirus och en nypa nötsmak.
    Omdöme: Nyanserad och välgjord.
    +

  8. Montagny Premier Cru Les Coères 2012 (2812), Feuillat-Juillot, Montagny Frankrike, 169 kr

    Smak: Torr, medelfyllig. Mogna äpplen, lätt smörig, inslag av nötter som mandel, fetare stil och bra struktur. Balanserade fat.
    Omdöme: Fin, smakrik och välbalanserad.

  9. Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2012 (79982), Kalifornien USA, 199 kr

    Smak: Torr, medel/fyllig. Gul frukt, persika, mogna gula äpplen. Inslag av nötter och vanilj. Balanserade fat.
    Omdöme: Aningen varm underton röjer ursprung. Balanserad och nyanserad. Spännande.
    +

  10. De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut (77086), Champagne, 299 kr

    Torr, medel/fyllig smakrik champagne av mogen grön frukt, smak av nötter, lätt smörton och fin mineralstringens. Härligt rostad, smakrik och rund.
    Omdöme: Ett fynd, bäst och gärna  till mat.

Kommentera