Laddar annons
8 Oct, 2011

Svenska Terreno utvecklar nya hantverksviner

Jag hade igår möjligheten att prova riktigt gamla, ganska gamla, riktigt unga och superunga viner från svenskdrivna vinhuset Terreno i Greve in Chianti. Mats och Birgitta Ruhne har sedan de på 80-talet tog över Terreno tillsammans med barnen utvecklat gården både i storlek och kvalitet. I första skedet utvecklade man sin Chianti Classico, Terreno’s basvin.

Jag provade nu mycket gamla flaskor av Terreno Chianti Classico viner, en från 1973 och en 1979, från den förre ägarens måttligt exceptionella viner. 73:an var efter 38 år på helt väntat vis alldeles för gammal. Inga defekter men en stark förtunning i alla avseenden; färg, doft, smak och eftersmaken hade i hög grad försvunnit. 79:an visade sig däremot visserligen vara väl moget, men ändå ett helt just vin och riktigt gott till grillad nötkorv från Prato. Hade sett sina allra bästa dar men efter 32 år utan att ens i sin ungdom varit ett riktigt stort vin, nu imponerande vitalt. Sangiovese och kanske ända upp mot 15% gröna druvor var den tidens recept för Chianti Classico.

När familjen Ruhne tyckte att de fått ordning på sina vingårdar och den ”vanliga” Chianti Classico’n började de utveckla en Riserva av de bästa årens, bästa druvor. Nu helt utan gröna druvor. Dessa användes istället till ett enkelt vitt vin med namnet Frasse, uppkallat efter familjens hund. Den första riktiga Terreno CC Riserva var årgången 1995, stort år i Toscana. Lite över 10 000 flaskor gjordes och det var mycket intressant att nu sexton år senare prova vinet igen. Nu var den en utvecklad klassisk delikat Chianti med bra komplexitet och fin slutstruktur. Lätt cederton som enligt Mats kunde komma från dåtidens experiment med en sorts rostade ekstavar, som man använde på den tiden utöver ekfat. I min smak i sina bästa år.

Nästa steg i utvecklingen inträffade det legendariska året 1997 när de Italienska vinerna blev riktigt berömda och startade sitt segertåg över världen. Terreno beslöt att göra en riktigt hårt selekterad toppriserva med namnet Lignanello, efter den högst belägna delen av Terrreno, i bara 2 000 flaskor. Idag är vinet en mogen stor rik och aningen otypisk Chianti Classico, men härligt vin med stor framtid. Dessa Terrenos toppviner från 90-talet innebar en stor kvalitetshöjning på gården, som vi ännu kan njuta av.

Sedan dess har efter omfattande ny- och omplantering och upprustning av vingårdarna en granngård också inlemmats i Terreno. Nya druvor har kommit till med Cab S, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir och Syrah även om Sangiovese fortfarande är klart störst.

Nu börjar dagens mångfald av nya intressanta personliga viner i små kvantiteter dyka upp. Från att ha förädlat basen och volymvinerna har man på senare år utvecklat en rad nya mäktiga viner på nya druvsorter i liten hantverksskala. Pinot Noir och Syrahviner har sett dagens ljus. I november i år kommer en ren 2009 Terreno Petit Verdot i totalt ca 900 flaskor. Ett vin så långt ifrån klassisk Chianti man kan komma. Stor mäktigt tufft och generöst vin som lyckas kombinera det bästa hos strukturen hos hård petit verdot från bordeaux med generositet och mjukhet i tanninerna hos varmare klimats druvor av samma druvsort. Ett häftigt rikt annorlunda vin som växer mycket länge och ändå riktigt kul idag till mat.

Lufta då gärna någon timme eller två. Provade nu om flaskan när den stått dekanterad i drygt 12 timmar. Det hade den vunnit på. Är i många avseenden motsatsen till delikat finlemmad Chianti och mer som ett rikt nya världen vin med stor mäktighet innehåll och kraft och tämligen mjuka rika tanniner. Kommer sannolikt att kosta ca 169 kronor när det släpps nu i november och blir då ett ytterst prisvärt originellt vin.

Provade också en rad pågående jäsningar med de nya hantverksmetoderna för att i små öppna kärl jäsa specialcuvéer. En osannolikt mäktig merlot där man tidigt tagit bort nästan 30% av musten för att öka skalmängden per liter var av exceptionellt intresse. Kanske dyker den upp i liten volym, mindre än 1000 flaskor, om några år. Den must som tas bort blir en särskilt intressant komponent till Terrenos nya rosévin och dyker där upp betydligt tidigare. Provade ung Terreno Pinot Noir på fat som verkar mycket lovande som stilfullt gåsvin om några år. Jag blev lite imponerad av balansen och harmonin i dagens många olika unga Terrenoviner i vardande. Man gör också en fatjäst vitvinskomponent som kanske blir ett eget vin långt mycket större än Frasse någonsin kunde nå.

I Terrenos eget Vinotek på Scheelegatan i Stockholm kan Du bland alla övriga viner prova åtta av deras egna i särskilda provningsautomater. Där dyker nog också de nya exklusiva vinerna upp vartefter de släpps. De är ju för små kvantiteter av dem för att man kan räkna med dem på Systemet. Terreno har också börjat med att skicka viner hem till kunder i Sverige som besökt vingården. I framtiden kommer det nog även att gå att köpa Terreno på nätet i numera vanlig distansförsäljning.

Terreno är idag den mest intressanta svenska vinproducenten. Det är en klar fördel att de har sina vingårdar i hjärtat av Toscana istället för i Sverige. De har det största utbudet av intressanta och originella toppviner och lovande nya på gång. Dessutom är idag deras ”vanliga” 2009 Terreno Chianti Classico riktigt bra och Systembolagets bästa Chianti i sitt prisläge, 89 kronor, med spänst, nyansrikedom, balans och längd.