Laddar annons
12 Oct, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med trevlig röd aussi

Nya viner denna vecka är bl.a. ett omärkvärdigt, trevligt och billigt rödvin från Rosemount och ett nyinkommet bra sött vitt från Chile.

Rosemount var en av de framgångsrika husen när Sverige på 80-talet upptäckte Australiens viner före resten av världen. Just nu har de ett billigt, 69 kronor, bra generöst rödvin hygglig frukt och komplexitet med viss struktur och längd utan att bli alls märkvärdigt men gott och välbyggt i 2010 Diamond Cellars Shiraz/Cab. Bra vin till mustiga hösträtter och mycket annat tycker Röttorps Bästa.

För finare fiskmiddagar med uttalade smaker och fetma i såsen är en fin vit bourgogne ofta det bästa vinet. I Beställningssortimentet finns nu 2009 Faiveley Chardonnay för 159 kronor som är ovanligt ljuvlig och öppen i denna nya årgång. Relativt mäktigt och rikt med bra mustig längd och långt slut.

Den 1:a oktober kom det för ovanlighetens skull ett nytt riktigt bra sauterneslikande vin på Systembolaget. 2008 Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc för mycket rimliga 59 kronor per halvflaska är en bra sauternes kopia, om än på annan druva, med sötma, lätt honungston och tuch av tropisk frukt, viss mognad och syra som balanserar. Riktigt bra till ovanligt lågt pris för vintypen.

Den egentliga rosésäsongen är över, men numera dricks det ju lite rosé hela året. Som sista rosén ut detta år lanserar Röttorps Bästa denna vecka 2010 Les Fumées Blanches Rosé för 75 kronor per flaska som just kommit in i ordinarie sortimentet via bra försäljning i BS. I början betyder det att de finns i få butiker och att Du måste säga till för att få det till din butik. I BS finns också samma vin på 3l box för 212 kronor, den klart bästa roséboxen på bolaget.

Systembolagets bästa bubbel kring hundringen är fortfarande Pongrácz Brut. För 109 kronor får Du det mest champagneliknande bland de som görs på likande sätt på andra geografiska ställen. Pongrácz har klassiskt bra toner och stor längd och rasigt ädel smak. Bättre än alla bolagets äkta champagner under 200 kronor.

Veckans nya vita prestigebox på Röttorps Bästa är 2010 Rabl Grüner Veltliner 155 kronor för 1,5 liter, pappmagnum. Bra innehållsrik GV med längd och trevligt långt slut, kvalificerad följeslagare till de mesta i matväg inklusive fågel och kallt kött.