Laddar annons
11 Mar, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinhotell i portugisiska Dourodalen, världens äldsta vinregion

Douro, Portugal
Douro har de senaste fem åren blivit ett betydligt populärare resmål för vinturism, även om utvecklingen precis är början jämfört med kändare resmål som Napa Valley “vinvärdens disneyworld” i Kalifornien. Men varför just nu, varför ökar turismen? Jo, tacka Ryan Air för det! Detta hatälskade flygbolag har betytt otroligt mycket för den lokala turismen sedan de öppnade upp Porto som flygdestination år 2005. Men det är inte bara européer som flyr till värdens äldsta avgränsade vinregion, (sedan 1756) många amerikaner lockas också av lyxresor uppströms längst den tidlösa floden Douro. Bort från det mjuka mänskliga och in i den hårda vilda naturen. (På bilden: Jag, João Ribeiro och fyra kompisar från the Burgundy Business School)

I Dourodalens två första underregioner Baixo och Cima Corgo finns det bevis för mänskligt liv. Men så fort man kommer in i den översta regionen "Douro Superior" så stannar klockan. Bitbis är det omöjligt att få syn på hus eller några andra spår av människan. Låter det lockande? I så fall har jag ett tips på var du kan bo, en bra plats utgå ifrån på dina utflykter. Sedan 2004 är Quinta do Vallado i den centrala regionen Cima Corgo ett av de finaste hotellen du kan kan bo på. Denna vackra egendom är situerad på båda flodbankerna om Corgo, en biflod till Douro. Här finns en swimmingpool mitt ibland apelsinodlingar och ett ekologiskt grösaksland som förser hotellkocken med utmärkta råmaterial för lunch och middag. Bland annat.

Men det bästa med Vallado måste ändå vara dess viner. Sedan 1990 har fokus legat på stilla röda och vita viner under varumärket “Quinta do Vallado.” Tillsammans med fem andra producenter är Vallado del av det moderna kollektivet “Douro Boys” som fått mycket uppmärksamhet för sina viner, speciellt utanför Portugal. Jag var på lunchbesök förra veckan och guidades runt av exportchefen João Roquette Alvares Ribeiro i sex hela timmar. Här under kan du läsa om några av vinerna som stoppades under min nos, de jag tyckte om mest helt enkelt!

Första rätten på luchen var en riktigt god och transparent soppa, en caldo verde, som serverades med ett mycket rent, friskt och sommrigt vitt. En Moscatel Gallego 2011 (+) ett lokalt namn för muscat blanc à petits grains, som ofta hittas i söta viner från södra Frankrike. Jag föredrar detta vinet framför nästa, Quinta do Vallado Branco 2011 (-) som med dominans av arinto och rabigato ger ett sauvignon blanc-likt vin, fast utan den obehagliga aromen. Reserva White 2011 (++) är faktiskt enastående bra med samma arom som apelsinträden utanför, god vikt på paletten och allt i ett balanserat och riktigt välgjort paket med fint avvägd ekkaraktär. Vinet visade sig vara en perfekt kombination till bacaulhau com natas, en portugisisk gratängrätt med salttorkad torsk.

Quinta do Vallado Touriga National 2010 (++) fyller ut munnen med kryddig röd frukt och har vacker hög intensitet och långt friskt avslut. Det här är svårt att inte älska och ett perfekt exempel på hur denna druva kan smaka i ensamt utförande. Det ska sägas att alla vinmakare i Douro inte är lika förtjusta i ren touriga national, som enligt vissa kan ha en för simpel karakteristisk arom. Quinta do Vallado Reserva 2010 (++) är en annan höjdare som är rökig och djup, med rik intensiv mörk frukt och frisk syra. Tanninerna är lena, men ger bra motstånd. Elegant i sin storhet. Även fast Quinta do Vallado fokuserar på stilla viner, så produceras även portvin. Tawny 10yo (+) har en rejäl dos ungt vin, vilket ger en fuktig tawny samtidigt som den är längd och komplexitet av de äldre vinerna i blandningen. Hoppet är som vanligt stort mellan den tioåriga och Tawny 20yo (+) som är ett betydligt mer koncentrerat vin. Hög kvalitet, men jag frågar mig om den når upp till till exempel Graham´s motsvarighet. Jag tror inte det.