Laddar annons
Cocktailbaren Americain på Haymarket i takt med tiden
3 Jan, 2018

Cocktailbaren Americain på Haymarket i takt med tiden

HAYMARKET. Cocktailbaren Americain på designhotell Haymarket by Scandic har seglat upp som en av Stockholms mest välbesökta barer. Här serverar, blandar och mixar barchefen Christian Grevius med team, drinkar efter vilken säsongen och årstiden är.

Helst blandar Americain alla drinkar av EKO certifierade ingredienser. Från sprit till sockerlag och däremellan. Det är till och med så att om möjligt tar sig de anställda ut i skog och mark för att plocka ingredienser. Som kryddväxter, granskott eller bär beroende av vilken säsongen är.

Så gick det till exempel till när hela personalen åkte till Västerbotten för att samla ingredienser till barens egen gin. I den finns smak av enbär, rönnbär, harsyra, lingon och granskott. Ginen tillverkades sedan precis utanför Härnösand tillsammans med världskända Hernö gindestilleri som Vinbanken berättat om tidigare.

juldrink-americain-haymarket-vinbanken

Det går bra nu! Kan man lugnt säga om det hyfsat nyöppnade hotellet vars cocktailbar Americain ligger till höger om entrén, nära receptionen. Är du övernattande gäst är det enkelt att stanna upp. Men Americain är faktiskt lika oemotståndligt lockande om man ser på stället utifrån, om man går förbi på Hötorget.

Ingen kan egentligen missa de stora inbjudande fönstrena bakom vilka man hittar baren. Och om man står så långt bort som på Konserthusets trappa kan den som vill sätta kurs över Hötorget och i lätt nedförsbacke kryssa mellan blomster- och grönsakshandlarnas välfyllda och färgsprakande bord, vidare in genom entrén på Haymarket och sedan hålla en lätt högersväng för att, poff!, landa i baren.

Väl där skulle det teoretiskt räcka fint att ta fönsterplats och ”supa in synintrycken” från Hötorgets många färger eller följa den intensiva torghandeln. Nu skulle det var synd på ett ställe som Americain, med full respekt för alla som väljer alkoholfria drinkar som för övrigt är minst lika flotta på Americain som dem av starkare kaliber. Här kan barpersonalen sin business och det går bara inte att missa den yrkesstolthet som vilar som ett glatt skimmer över baren.

Fyra snabba frågor till Christian Grevius, barchef på Americain

Spelar det någon roll för smaken på en vodkadrink, vilken vodkan är?

Ja, absolut! Det kan vara så att de flesta inte känner smakskillnad men vi som arbetar i baren märker det direkt. En bra vodka för att blanda drinkar av är balanserad och välgjord. Hos oss vill vi helst att den är eko-certifierad.

Under dina år i yrket, är det något som har förändrats?

Arbetet har blivit mer lekfullt. Vi tar ut svängarna mer i jämförelse till tidigare då barmenyerna listade främst klassiska drinkar. Hur vi presenterar drinkarna för gästerna har alltid varit viktig men kanske mer nu, drinkarna ska se läckra ut!

Vilken fråga är den bästa en bartender kan få?

Det är gästen som frågar om bakgrunden till en drink, historiken eller hur det kom sig att vi skapade drinken. Eller undrar om namnet. Det finns så mycket att berätta om drinkar och olika spritsorter och därför är det extra roligt när någon vill veta mer.

När är bästa tidpunkten för att besöka en bar, som Americain?

Det beror på vad man är ute efter men om du menar mer av finsmakare och "drink-intresserad" är söndagar och måndagar bra. Då är det vanligtvis lugnt i baren och vi har mer tid för gästerna.