Branschen om vad som händer i vinvärlden 2018
Vinbanken har frågat vinimportörerna och Systembolaget om vad konsumenter och vinälskare kan se fram emot under 2018. Vilka är trenderna, vinerna och smakerna. Och vad önskar sig branschen av det nya året.
Vinbranschen om 2018. Kommer vinkonsumenter och vinälskare få se nya vintyper och eller stilar av vin på Systembolaget under 2018. Vad händer med det oöverblickbara beställningssortimentet? Med ett nytt år kommer nya möjligheter och branschen blickar framåt.
Bibendum AB, Flavia Bergström, Senior Brand Manager Wine
Finns det en trend i branschen
Ja, mousserande (i olika stilar och smaker), premiumisering (viner över 100 sek) och gamla världens viner fortsätter att öka.
Vad kommer efter amarone
Jag har länge hoppats på Argentina och malbec för att man får en liknande stil som konsumenterna tycker om, men utan socker. Malbecvin är det mest sålda vinet i England efter prosecco! Men sortimentet i Sverige och vinernas placeringen i butiken gör det omöjligt för konsumenter att hitta dem. Annars tror jag på mindre ursprung från Spanien, som Bierzo och druvan mencia eller Frankrike från exempelvis Cotes du Rousillon Villages.
Hur ska konsumenterna kunna välja vin i ett utbud som innehåller 20 000 produkter
Det är inte lätt, speciellt när sortimentet i butik delas upp efter land och att sortimentet är så oproportionerlig. Man kan alltid fråga personalen i butiken, de blir allt duktigare och vågar även prova nytt.
Vad hoppas du själv på för vinåret 2018
Att vinkunskapen ökar och att fler lär sig att dricka med ansvar. Mindre socker och fortsatt premiumisering.
Oenoforos och Carovin, Takis Soldatos, grundare och VD
Finns det en trend i branschen
Just nu är Piemonte i ropet.
Vad kommer efter amarone
Amarone är svår att slå då vinerna har en stil som konsumenter på alla de nordiska marknader gillar. Jag hoppas på mindre söta viner, med lägra alkoholhalt.
Hur ska konsumenterna kunna välja vin i ett utbud som innehåller 20 000 produkter
Men det är ju jättebra med ett så stort urval för alla vinjournalister! Dessutom, om Systembolaget skulle minskar utbudet blev det sannolikt en hel del gnäll.
Vad hoppas du själv på för vinåret 2018
Jag hoppas på bättre skördar i Europa 2018!
Janake Winegroup AB, Britt Johansson, grundare och konsult
Finns det en trend i branschen
Frankrike och Spanien kommer bli större.
Vad kommer efter amarone
Bordeaux möjligen även vinerna från Bourgogne. Båda är ursprung med jämförelsevis dyrare viner.
Hur ska konsumenterna kunna välja vin i ett utbud som innehåller 20 000 produkter
Svår fråga, många påverkas av reklam medan andra lägger ner tid på efterforskning och information.
Vad hoppas du själv på för vinåret 2018
Att intresset för de Sydafrika ökar och att konsumenter ser vinernas fantastiska bredd, de många stilarna, vinernas prisvärdhet och höga kvalitet.
Vinia AB, Hampus Landelius, VD-assistent och marknadsansvarig
Finns det en trend i branschen
Finns flera men tydligt är att sedan den nya sortimentsmodellen infördes i september 2013 har det skett stora förändringar i vinsortimentet på den svenska marknaden. Den i särklass största trenden, eller snarare supertrenden, består av en kraftig ökning av Italienska viner. Flertalet av dessa viner, i synnerhet storsäljarna som säljer mellan 1-2 miljoner liter om året, har mellan 6-12 g socker per liter. Dessa söta viner är en annan stor trend.
En annan trend är att beställningssortimentets viner får samma förutsättningar som det fasta sortimentets viner när de tar plats i butik. Fenomenet driver på en likriktning av vinutbudet.
Vad kommer efter amarone
Vi tror på en stor ökning av vin från Frankrike och från klassiska distrikt. Men vinerna har en smakprofil som påminner om nya världens mer fruktdrivna stil. Dvs det kommer sockras på. Det ska se dyrt, fint och autentiskt ut men vara billigt som nya världenviner.
Vi tror även att fler "kopior" på Sancerre, Chablis, Champagne kommer att tas fram och lanseras. Som sagt konsumenterna vill dricka det bästa, men betala mindre. Franska viner har på fem år ökat med ca 52 procent vilket blir ca 9 miljoner liter mer, jämfört med 2011.
Hur ska konsumenterna kunna välja vin i ett utbud som innehåller 20 000 produkter
Det annonseras för hundratals miljoner kronor varje år. Konsumenterna behöver således inte välja så mycket då de ständigt blir exponerade för alkoholreklam. Detta skapar en icke äkta kundefterfrågan men styr samtidigt stora delar av försäljningen. Upplysta kanaler med seriösa aktörer, bland andra Vinbanken, blir viktiga. (red. anmärkning - tusentack!)
Vad hoppas du själv på för vinåret 2018
Att den likriktade trenden i sortimentet bryts. Att Systembolaget återigen tar kontrollen över alla viner som kommer in i sortimentet. Idag kvalitetstestas inte ett vin under sin resa från beställningssortimentet till butik. Systembolaget skulle exempelvis aldrig fråga efter vin med en sockerhalt om 14-16 g/l, av två år gammal frukt.
Vi hoppas även på att fler inser vilka fantastiska viner som finns över hela världen. Sydafrikanska viner i synnerhet. Den senare ett vinland som så väl behöver inkomster från vinförsäljningen som skapar sysselsättning för så många människor i landet. Jag hoppas också att det regnar ordentligt hos alla vinbönder som haft det riktigt tufft under 2017.
Systembolaget, Ulf Sjödin, kategorichef Systembolaget
Finns det en trend i branschen
Svårt att se en enskild tydlig riktning förutom att mousserande viner ökar och den utvecklingen verkar hålla i sig.
Vad kommer efter amarone
Vi kommer få se mer av de klassiska vinerna och distrikten.
Hur ska konsumenterna kunna välja vin i ett utbud som innehåller 20 000 produkter
Det är en utmaning! Systembolaget har en hög ambitionsnivå och för att hjälpa alla kunder kommer vi lansera en ny hemsida 2018. Då kommer det bli lättare att hitta det man söker efter.
Vad hoppas du själv på för vinåret 2018
Jag hoppas på bra skördar i världens vindistrikt! Med tanke på hur tuffa förutsättningarna har varit under 2017 kan jag konstatera att det inte är lätt att vara vinbonde. Efter några tuffa år och nu senast 2017 är vinproducenterna väl värda ett år med stora skördar av bra kvalitet.
BILD: Foto av Gantas Vaičiulėnas från Pexels