Laddar annons
29 Jul, 2012

Coonawarra 08 och 09, två årgångar i provning

På plats i Adelaide, Australien höll vinmakarna Brett Sharpe från Lindemans, Peter Weinberg, senior winemaker Brand´s Laira och Luke Tocaciu från Patrick of Coonawarra (på bild från vänster till höger) en masterclassprovning ”Coonawarra Now” den 26 april 2012. Syftet var att jämföra cabernet sauvignonvin av år 2008 och 2009.

Australiensiska distriktet Coonawarra ligger i South Australia, 38 mil söder om Adelaide, i öst gränsande mot delstaten Victoria. Klimatet är tempererat till svalt av kyliga vindar från Indiska Oceanen och det faller en hel del regn under vintermånaderna. Grundvattnet i Coonawarra är känt för sin renhet, se nedan i text om jorden. Samhällets som de privata företagens stora vattenuttag har under senare tid uppmärksammats för att detta skulle kunna leda till en föjdreaktion som läckage av skadliga salter till jorden. För vin kan ändrad mineral-jordkomposition vara förödande.

Unik växtplats
Frukt och grönsaker odlas över hela världen, många kräver unika förutsättningar av klimat eller växtplats medan andra kan odlas i de mest skiftande omgivningar eller miljöer och i ett stor spann varierat väder som temperatur. Druvor är förmodligen bland de tåligaste och mest anpassningsbara grödor som finns. Därför är det inte konstigt att druvsort och ursprung lyfts fram som unika förutsättningar och som enskilda anledningar, tillsammans med väderlek under växtsäsongen som är lika med årgång, ger ett vin dess personlighet och smak.

Distriktet Coonawarra är inget undantag och här, sedan länge och av erfarenhet, vet vinproducenterna att cabernet sauvignondruvan blir till fantastiska viner. Anledningarna till ”varför cab är så lyckad” står att finna i jorden och klimatet, bland andra. Terra Rossa, är i vinkretsar berömt namn på Coonawarras välkända jordmån. Röd som brinnande eld lyser den vackra jorden på vingårdsbilder i ljus av solen. Sammansättningen av Terra Rossa består av ett lager näringsrik matjord över en bergrund av porös kalksten. Dräneringen är m a o god. Läs mer om Terra Rossa i tidigare inlägg på Vinbanken av undertecknad eller Anders Röttorp.

Coonawarraprovning 2008 och 2009
En provning som denna är sällsynt. Det är strålande tillfällen att ställa viner, årgångar, producenter, distrikt eller vad provningen än gäller mot varandra. För provaren är det ett gyllene tillfälle att lära mer, förstå och få djupare insikt om det som är satt att bedöma. Att få tillfälle att prova två årgångar cabernet sauvignonvin, av toppkvalitet, från ett distrikt som Coonawarra under ledning av tre vinmakare var som Julafton. Grymt bra och lärorikt!

I korta drag kan årgångarna sammanfattas som följer,
2008
En torr sommar efter en utmärkt start av växtsäsongen innebar att vingårdarna höll sig friska, rena från ohyra och andra sjukdomar. I mars kom en ”heat wave” vilket påskyndade druvornas mognad. Färg och sockerdepåer byggdes på snabbt. De flesta producenterna plockade in druvorna från slutet av mars till början av april. Det medförde till viss del logistikproblem för några producenter. Generellt gav årgången, medelfylliga viner med djup fruktsmak, god mognad och fin balans.
Min egen anteckning om årgång 08: generösa viner med rik, mörk frukt och strukturerade tanniner.

2009
Växtperioden startar senare än normalt. Lång period av blomning, pga mulen väderlek och hård vind i november som resulterade i färre baby-druvcluster, som senare gav en mindre skördevolym. I januari uppmättes rekordhöga temperaturer i några få dagar vilket gjorde att druvorna ”stängde ner och av” mellan två till tre veckor. I genomsnitt låg dock temperaturer under hela mognadsförloppet något lägre jämförelsevis och perioden blev därför samtidigt förlängd. I mitten av mars startade skörden som höll på till början av maj. Vinmakarna kunde se till att få god mognad av tanniner (en del av polyfenolmognad). Cool vintage varietal characters, beskriver de själva att årgång 2009 utmärker sig av.
Min egen anteckning om årgång 09: fantastisk frukt, tydligt aromatiska viner med elegans.1) Brands Laira Coonawarra Blockers Cabernet Sauvignon 2008
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon, vinbär, körsbär. Lätt myntaton med inslag av torkad frukt.
Omdöme: Torkade noter ger indikation om kort tidsaxel spara/lagra/dricka.
Betyg: 3

2) Brands Laira Coonawarra Blockers Cabernet Sauvignon 2009
Smak: Fyllig. Rik, fruktig, plommon och körsbärskärnig. Inslag av läder, spänstig frukt, strama fat. Ung. Koncentrerad.
Omdöme: Koncentrerad, läcker, stram med stor potential.
Betyg: 4

3) Patrick of Coonawarra "Homes Block" 2008
Smak: Fyllig. Mörk frukt, stram, markerad ungdomlig syra, mynta, svarta vinbär och fat.
Omdöme: Rakt på sak, fruktig smak.
Betyg: 3

4) Patrick of Coonawarra "Homes Block" 2009
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon, körsbär, stram, mineral och mynta. Elegant, ung.
Omdöme: Mycket koncentrerad, stram och elegant. Potential för utveckling.

5) Lindemans St George Vineyard 2008
Smak: Fyllig. Stram kärnig mörk frukt, kärnig, inslag av torkad frukt.
Omdöme: Grovhuggen stil. Påminner i smak om vin no 1 i denna provning.
Betyg: 3

6) Lindemans St George Vineyard 2009
Smak: Fyllig. Svarta vinbär, mogna plommon, svarta vinbär, lätt blommig, mynta, markerade fat och dito syra.
Omdöme: Välgjord, nyanserad och med balans.
Betyg: 4

7) Majella Conawarra Cabernet Sauvignon 2008
Smak: Fyllig. Svarta vinbär, markerad syra, inslag av mynta, nya fat, choklad. Lång eftersmak. Koncentrerad.
Omdöme: Bra vin, nyanserad.
Betyg: 4

8. Majella Conawarra Cabernet Sauvignon 2009
Smak: Fyllig. Rik söt mörk frukt, söta vinbär, rostade fat, tydligt kryddig. Mustig, lätt extraherad med gröna inslag.
Omdöme: Märkligt vin, frågetecken.
Betyg: 2
Färgen på detta vin var rött med tydliga mognadstecken. Anledningen enl vinmakaren var att finna i pH-värde. Hursomhelst, märkligt plus kopplat till smak.

9) Orlando "St Hugo" Coonawarra Cabenret Sauvignon 2008
Smak: Fyllig. Mörk frukt, kärnig och stram, markerade tanniner, lakrits,
Omdöme: Ung, kärnigt generös frukt.
Betyg: 4

10) Orlando "St Hugo" Coonawarra Cabenret Sauvignon 2009
Smak: Fyllig. Stram mörk frukt, lätt bitterhet, mörk frukt, körsbär, markerade tanniner. Lakrits. Modern.
Omdöme: Elegant och modern.
Betyg: 4

11) Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2008
Smak: Fyllig. Mörk frukt och vinbär, cederträ, kryddörter, markerade tanniner, mörk frukt, koncentrerad vinbärssmak. Nya fat.
Omdöme: Nya fat slår igenom vid denna provning, som enda ”anmärkning”.
Betyg: 4

12) Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2009
Smak: Fyllig. Mörk frukt, vinbär, koncentrerad, markerade tanniner och dito syra, choklad, lakrits, örter och kryddor. Komplex smak, stort vin.
Omdöme: Vin att spara.
Betyg: 4+

Andra inlägg som hör till/kan vara intressanta i detta ämne:
Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon 2006, Australiencabernet när som bäst
Australienvin - Yes I like!
Den röda jordens ständiga fynd, av Anders Röttorp.

Om de två efterföljande årgångarna var vinmakarna ovan odelat positiva. Efter lyckade 2010 var insikten om att 2011 förmodligen blir det bästa året, någonsin, omvälvande. Optimismen och glädjen är stor. 2011 var ett ovanligt svalt år vilket gett viner med fin syra och elegans.