Fredagsköket lagar Cialda, bröd- och tomatsallad från Apulien
Bröd och tomat dyker upp i massor av varianter i Italien. En av sommarens favoriter är Apuliens bröd- och- tomatsallad ”cialda”. Servera vitt torrt vin eller varför inte ett glas rosé till den lätta sommarsalladen med tomater.
Beräkna 2 rejäla skivor dygnsgammalt, vitt bröd per person.
Skär det i stora kuber. Skala (helst utan att först ha skållat) köttiga, välmogna tomater. Skär i stora bitar.
Proportionen skall vara ungefär 1/3 bröd och 2/3 tomat.
Lägg brödet i botten av en serveringsskål, ringla över ganska rikligt med olivolja, extra vergine.
Placera tomaterna på brödet, salta, smula över generöst med oregano och ringla över rejält med olivolja, extra vergine.
Rör om försiktigt och låt stå en stund, så att brödet drar åt sig oljan och saften från tomaterna.