Laddar annons
26 Jul, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Soavevin, med lätt örtig smak

Soave ligger i Veneto. Det är en kommun tillika en äldre stad omgärdad av en helt fantastisk ringmur. På plats infinner sig sagobokskänslan direkt. Traktens odlarna är många och de äger ofta mindre vingårdslägen. Kooperativet i Soave är stort och dess vinkvalitet genomgående av god till hög standard. Druva i Soave är den gröna garganega. Tillåtet, enl italiensk vinlagstiftning, är att blanda 15 procent andra sorter som pinot bianco, chardonnay eller varianter av trebbiano för en Soave. Alkoholhalten på soavevin är låg men med beteckningen superiore ökar andelen alkohol med en grad. Slutnivå hamnar dock max bå balanserade 11,5 procent. Finns beteckningen classico på etiketten är vinet från den äldsta produktionszonen. I Soave görs även spumante och recioto (sött vin). Läs mer på  hemsidan, Consorzio Tutela Vini Soave. Veckans vintips kommer dock inte från kooperativet.

Masi Soave Levarie 2011 (6997), Masi, Italien, 69 kronor
Druvor: 85% garganega och 15% trebbiano di soave.
Liten, lätt örtig. Torr, medelfyllig. Lättsam fruktsmak, gula päron och mogna äpplen, rondör av smör, rund och mjuk fruktsyra. Ren och välgjord om än blygsam.
Passar till: Getost, eller som del i rätt. Asiatisk nudelsoppa, smakrika skaldjur, gazpacho.
Betyg: 3

Villa Cavarena 2011 (6299), Allegrini, Italien, 99 kronor
Druvor: 80% garganega och 20% chardonnay.
Exotisk grape och kiwidoft. Torr, medelfyllig. Sötmogen kiwi, gula päron, balanserad syra. Bra längd på eftersmak. Bättre vin. Trevlig, ren och rak med god rondör.
Passar till: Kyckling med limepasta.
Betyg: 3