Laddar annons
16 Jan, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Côte de Nuits Village, Clos des Langres och Domaine d'Ardhuy

Det mest spännande vinerna som man kan hitta är inte ännu en Lunch Bag eller Haut-Brian från efterkrigstiden. (Läs: Lynch Bages/Haut Brion) Utan lite mer modesta viner, ja hör och häpna, kanske till och med utanför Bordeaux! Det är ju dessa viner som är de riktiga rariteterna i sammanhanget. Lyckan är alltid större av öppna ett moget mer anspråkslöst vin som är riktigt bra, än ett moget toppvin som är lika bra som det ska vara. Här krävs dock ett förtydligande om att jag ändå är fullkomligen galen i mogen Haut-Brion och att ingen vinkällare är fulländad utan mogen Claret av finaste snitt.

 

Här kommer lite information om ett vin som varken kommer att slå hål på plånboken eller bli till en besvikelse efter en kortare lagring om 3-6 år. Eller längre, om du gillar fullmogen röd Bourgogne. 

Côte de Nuits Village "Clos des Langres" 2007, från Domaine d'Ardhuy (nr 70997) 339kr

Domaine d´Ardhuy är ingen liten producent. Firmans 42 hektar vingårdar fördelas på över 30 olika appellationer, med topplägen som Clos de Vougeot, Vosne-Romanée (1er cru Les Chaumes) och flera av de bästa vingårdarna på Cortonkullen, inklusive Corton-Charlemagne. ”Clos des Langres” är vingården som ligger precis utanför vineriet och dessa 0,13 hektaren har en historia som sträcker sig tusen år tillbaka. En kuriosa är att vingården är den allra sydligaste i Côte de Nuits.

Vinmakare Carel Voorhuis  (bild ovan) avstjälkar mestadels klasarna och föredrar pigeage framför kallmaceration (båda är tekniker för att extrahera färg, smak och textur från druvskalen). Efter jäsning följer fatlagring med ett av sex fat helt nya. Grand Crus lagras dock i 50 procent ny ek.

Bilden från bloggen Bourgogne Wineblog.

Provningsnotering, januari 2012:
Klarröd färg med spår av mognad i kanten. På näsan känns det är vingården är så pass nära Beaune, doften blir mörkare och rustikare än från byarna i norr, kvalitéer som passar bra till den markerade ekfatskaraktären som fortfarande är i behov av integrering. Doften är öppen, med ett köttigt, kryddigt inslag som följ upp av viol och lakrits. I munnen är vinet som bäst. Både intensivt smaksatt och med bra tryck i frukten. Även här mörkare frukter, med lakrits och viol. Fina tanniner och bra frisk syra, vinet är urgott idag, men kommer bygga på med komplexitet om du lagrar vidare, balansen finns där… 85-87P