Laddar annons
Domaine Jean Fournier i Marsannay-La-Côte, Côte de Nuits
4 Nov, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine Jean Fournier i Marsannay-La-Côte, Côte de Nuits

I norra delen av Côte de Nuits ligger Marsannay-La-Côte. Här i utkanten av den södra förorten till Dijon har Domaine Jean Fournier sitt säte. Att familjen tillverkat vin i många generation innebär inte att de för den skull sitter fast i gamla traditioner. Här regerar nya grepp och öppna sinnen.

Husets historia går tillbaka till 1700-talet vilket gör dagens drift än mer spännande. Med 17 hektar odlingar, några med mycket gamla vinstockar gör Laurent Fournier vin under devisen - långsam tillverkning.

Domaine Jean Fournier drivs sedan 2006 av Laurent Fournier (son till Jean). Huset tillverkar rött, rosé och vitt vin med eko-certifiering sedan 2008. Och sedan några år arbetar man för en biodynamisk certifiering.

Med många vingårdslägen av mycket gamla stockar, mellan 60-80 år, görs löpande omplanteringar. Exempelvis kommer Laurent Fournier kunna skörda druvor från hela 21 hektar (man hyr även vingårdar) av årgång 2018. Det är första året de omplanterade (genom s k massal selection, vilket är nya stockar förökade på plats, av egna plantor) vingårdslägena bär frukt som nu äntligen är redo att tillverka vin av.

marsanny-dom-jean-fournier-vinbanken

Den utökade vingårdsarealen är med säkerhet ett välkommet bidrag då man förlorade hela 80 procent av skörden den svåra årgången 2016!

"Med den passion och metodiska outtröttlighet i arbetet på fälten, i vingårdarna som vi står för, förstår jag äntligen vikten och betydelsen av andra växter i och nära fälten. Det ska vara ett överskott av framförallt lokala kryddörter, säger Anne Bonfante, själv utbildad vinmakare och som har arbetar tillsammans med Laurent Fournier i många år.

Bonfante berättar utan omsvep att hon medvetet valt bort ett tidigare arbete för att hon helt enkelt inte kunde förlika sig med husets arbetssätt vad gäller användandet av pesticider och växtnäring. Bonfante fortsätter, - vi försöker få till ett naturligt överskott kväve i jorden och vad det gäller plöjning av jorden säger hon exakt samma sak vi hörde hos Liger-Belair,

”Plöjning är viktigt, ska ske korrekt och vid rätt tidpunkt”.

aligote-domaine-jean-fournier-vinbanke

Hos Laurent Fournier är man speciellt förtjust i två vingårdslägen, så kallade lieux-dits (namn som syftar på en unik, oftast mindre, vingård eller en historiskt viktigt plats),  Clos du Roy och Longeroies. Båda lägena ligger i norra delen av appellationen.

Inom familjen har man annars alltid lyft vin av druvan aligote, speciellt ”Champ Forey” som något alldeles extra. När vi senare provar vinet av årgång 2016 förstår vi varför. Från de 50-80 år gamla aligotéstockarna kommer en helt fantastisk smak av vit-, gul- och grönmogen frukt, nervig mineralton och en rejält lång eftersmak. Vinet är koncentrerat med en skärpa som är mer "burdus-skön" än elegant stringent. För mig är detta Bourgognes bästa aligoté, just nu!

marsannay-la-cote-dom-jean-fournier-vinbankenmarsannay-la-cote-dom-jean-fournier-vinbanken

Vinprovning med Domaine Jean Fournier i Marsannay-La-Côte

Marsannay Blanc "Les Longeroies" 2015

Ren chardonnay, vingården är tät-planterad (big density)
Smaken är torr, fyllig, fruktig, rostad med drag av mogna gula frukter, hintar av persika, smak av honung och nötter och en krämig textur samt lång eftersmak. Fräck och riktigt bra!

Marsannay Rouge "Clos du Roy" 2015

Blåröd färg. Doften har en örtig twist. Smaken är fyllig, blåröd-fruktig, örtig och kärnig med ett lätt bittert avslut. Lägg till en fin, frisk längd.

Marsannay Rouge "Les Longeroies"2015

Jordmånen består av stora kalkstenar med inblandning av kisel. Läget ligger soligt utan stor påverkan av vin. Längs vingården växer tallar. Det var Laurents farfar som planterade vingården, stockarna är 60-70 år.
Färgen är blåröd, doften parfymerad. Smaken är fyllig, stram och kärnig och även här, med lätt bitterhet, bra struktur och hög koncentration. Vinet är ungt och lovar mycket, gott!

Släkten Fournier har en lång historia i Marsannay som är Côte de Nuits nordligaste by. Familjen har varit verksamma på samma plats sedan 1700-talet och Jean Fournier började arbeta som vinmakare 1962, endast 19 år gammal. År 2006 tog sonen Laurent Fournier över ansvaret. Med sin övertygelse och stora engagemang har Laurent visat betydligt mer kända producenter i de södra grann-appellationerna att Marsannay är en ursprungsbeteckning att räkna med.

Domaine Fournier består av 18 hektar ekologiskt brukad vingårdsmark och de är certifierad sedan 2011. Alla druvor plockas för hand och i källaren sköts arbetet minimalistiskt för att lyfta fram de olika vinerna-vingårdarnas särprägel. Med en lång, kall jäsningsprocess, stor andel hela druvklasar, lagring på främst demi-muids och med bara minimal användning av svavel tillverkar Fournier viner som framförallt många unga konsumenter fattat tycke för.

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey