Laddar annons
11 May, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Delamain, den bästa och den billigaste

I den moderna världen med stor prisdifferentiering och många olika kvalitetsnivåer, som för vin och sprit, blir det allra förnämsta produkterna ofta larvigt dyra. Några få buteljer jagas av många, både konnässörer och statusjägare, med osannolika priser som följd.  Men det finns ett undantag Delamain Reserve de la Famille är världens förnämsta sprit och samtidigt den billigaste (bland de i toppen).

 

Vad som är allra bäst är naturligtvis i viss mån en smakfråga. När det gäller sprit är det få som inte sätter de förnämsta digestiferna av gammal långlagrad finsprit allra främst. De som har någon konkurrenskraft om topplaceringarna är Singel Malt Whisky, Vieux Rhum Agricole, Armagnac och Calvados som konkurrerar med den mest finstämda av dem alla, stor gammal utsökt utvald Cognac.

 

I min gom är Delamain den mest fulländade av all cognac jag provat. Delamain är ett gammalt medelstort högkvalitativt cognachus. Reserve de la Famille är deras allra främsta. Den tas från fat som fått en optimal mognad. Ca 60 år tycker de att de bästa destillaten utvecklas väl. Man tappar upp det enskilt allra främsta oblandade fatet man har i sin cognacskällare. Den kommer från en enskild vingård och en enskild destillationsomgång helt oblandad. När man sålt de flaskorna, tappar man upp det då bästa fatet, osv. Därför blir denna unika cognac, lite olika varje gång, Singelbarrel!  Hitintills har den alltid när jag provat den, ca 12 olika versioner, varit unikt himmelsk. När jag provade den i veckan noterade jag ”magnifik, elegant, lätt boaserad, och nästan evig längd helt magnifikt med stor total finess”. Poängmässigt blev det 20 av 20 möjliga, vilket annars nästan aldrig händer när det gäller sprit.

 

Denna gamla cognac har allt inklusive en nästan ungdomlig spänst och himmelsk evig eftersmak. Bör avnjutas i hyggligt nyktert tillstånd så den uppfattas i hela sin storhet. Den finns nu i BS för osannolikt billiga 3099 kronor för en helflaska 70 cl som räcker till ca 25 glas, dvs ungefär 130 kronor per glas. Riktigt delikat cognac på den här nivån får nästan all den övriga finspriten att känns lite rå och klumpig.

 

Men kan 3099 kronor vara billigt? Det finns 8 cognacsorter som är dyrare än Delamain Reserve de la Famille på Systembolaget. Tre av dem är riktigt dyra.  Det finns Hennesy Richard för drygt 5ggr priset, som är avsevärt enklare enligt min mening, liksom Rémy Martin Louis XIII för sex gånger priset. Det finns också en cognac som heter Et No 1 för nära 50- tusen flaskan som jag inte provat, men ändå inte tror platsar i konkurrensen. Bland toppcognacerna är Delamain RF både bäst och riktigt billig.

 

Det finns numera nästan 1500 olika whiskysorter på Systemet. Gamla Singel Malt är idag osannolikt mycket dyrare. Highland Park är en av de som jag tycker når osedvanlig höjd med långlagring. Den kostar som 50-åring ca 15 ggr mer än Delamain RF. En så medelmåttig Singel Malt som Glenfiddich 40 år kostar 7 ggr mer på Systembolaget. Bowmore White kostar 10 ggr så mycket som 50 åring. Macallan kostar ca 6 ggr mer, Glen Grant kostar 4 ggr mer och Strathisla kostar 3 ggr mer i samma ålder (60 år). All Singel Malt är i jämförelse en storskalig industriell tillverkning på säd utan särskilt ursprung. Delamain Reserve de la Famille’s ursprung är enskilda utvalda gamla fat på destillat från viner av extrem kvalitet från utvalda toppvingårdar i det allra förnämsta innersta området i världen främsta odlingsdistrikt för druvor till finsprit.

 

Tar vi världens nästa främsta område för att odla druvor för destillering till finsprit, Armagnac, utfaller också prisjämförelsen idag kraftfullt till Delamains förmån. En armagnac i samma ålder, som aldrig kan nå dessa himmelska höjder, kostar ändå ca 70% mer än Delamain RF.  Går vi över Atlanten till Martinique som gör toppen av Vieux Rhum Agricole, på sockerrör, kostar den i samma ålder dubbelt så mycket idag på Systembolaget. Vanlig” Rom oavsett ålder görs av restprodukten, melass, vid sockerframställning. Det är att man gör Rhum på själva sockerrören, som gör att den kan få kallas Rhum Agricole vilket också är förutsättningen för högre kvalitet, särskilt vid långlagring.

 

Slutligen har vi den underbara degistiven calvados som görs på äpple via cider. Även den kostar bortåt det dubbla i samma ålder som Delamain RF cognac i toppkvalitet. Någon annan sprit av tillnärmelsevis samma klass finns inte.

 

89 666 Delamain Reserve de la Famille är för mig världens bästa finsprit och faktiskt för sina 3099 kronor ännu jättebillig i jämförelse med alla andra tänkbara långlagrade finspritalternativ i toppklass.  Vill Du ha lite mer information om Delamain, så finns Elke’s artikel om firman på Vinbanken i dec 2012.