Laddar annons
8 May, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med subtil pinotage

Nya vintips denna vecka är bl.a. en röd mogen utvecklad billig syditalienare, en subtil pinotage och en vit torr betydande chenin blanc för bara 79 kronor.

 

Många av de billigare röda vinerna är unga och fruktiga med måttligt komplexa men fräscha karaktärer. Salice Salentino Riserva, 2008 för 69 kronor är ett moget mustigt rött vin med både andra och tredje generationens smakkaraktärer. De kommer efterhand som vinet utvecklas. I detta billiga bra mogna vin finns struktur och syra som bevarar vinets spänst. Ingen fruktighet men underbara mognadskaraktärer för nästan inga pengar alls.

 

Pinotage är en druva som det görs många bullriga enkla viner av, i sitt hemland Sydafrika. Men det finns också stora mäktiga komplexa viner och så finns det den finlemmade lågmälde eleganta Jacobsdal Pinotage nu i årgång 2010 för 99 kronor.  Härligt subtil pinotage som dessutom vinner mycket på lagring.  Fyndigt.

 

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout, 2011 är en vit sydafrikan av ovanligt innehållsrikt och trevligt slag för bara 79 kronor. Fin balans och syra och fungerar väl även till smakrika rätter. Är lite svår att få tag i, den finns bara i ca dussinet butiker. Men Du kan beställa den och få den på två dagar till Din egen butik.

 

I Dão i Portugal finns en fantastisk vinodlare, Alvaro Castro. Han gör storstilade, långlivade vita och röda viner på klassiska inhemska druvor. Nu i maj kom hans Quinta de Saes Reserva Branco, 2011 för 156 kronor. Mäktigt, rikt, komplext och balanserat med fin struktur. Något i stilen av en stor vit bordeaux, men mäktigare.

 

Bland de bästa majnyheterna fanns också en härlig halvtorr riesling från Mosel i Willi Schaefer Riesling, 2011 för 129 kronor. En lysande moselfirma som vi inte sett så ofta i Sverige. Mycket trevlig frisk, mjuk och härligt sommarvin redan i år, med betydande innehåll för priset.

 

Årgångsportvin med mognad är det allra intressantaste starkvinet för mig. Det är sällan det finns stor ”Vintage” att köpa för rimliga pengar. Nu har man en fantastiskt bra möjlighet att uppleva världens bästa ostvin till någorlunda rimligt pris i Fonseca Guimarens Vintage, 1995 för i sammanhanget ”billiga” 329 kronor. Otroligt bra med ännu lite ungdomlig tuch och betydande mognad, täthet, komplexitet och finess. Måste dekanteras väl före konsumtion för att ta bort fällningen, gärna sex timmar före.

 

Det finns ett ganska nytt bra rosébubbel i Nya Zeeländska Gardo & Morris Brut Rosé för 109 kronor. Friskt och bättre än de allra flesta stilla roséer till både prat och mat.

 

Röttorps Bästas vintips för källaren denna vecka innehåller bl.a. Antu Ninquén Syrah, 2011 för 149 kronor. Vinet kommer från en för Chile ovanlig vingård högt uppe på en kulle, där inte minst syrahdruvorna får en betydligt långsiktigare framtid i buteljen. Mycket ungt laddat och stramt med bra längd och lovande, men ännu mycket ofärdigt slut. Spara 6-8 år.