Laddar annons
Bäst i test vecka 18 - tillfälliga sortimentet blir beställningssortiment
1 May, 2024
Uppdaterad: 
2 May, 2024

Bäst i test vecka 18 - tillfälliga sortimentet blir beställningssortiment

I veckans Bäst i test tänker jag ta oss utanför beställningssortimentets ramar och uppmärksamma några viner i det tillfälliga sortimentet som lanserades längre tillbaka men fortfarande finns kvar. För det stora flertalet av landets vinintresserade konsumenter blir det ingen egentlig skillnad mellan beställningssortimentet och det tillfälliga sortimentet när det efterfrågade vinet inte finns i den lokala butiken - det måste ändå beställas (såvida inte kunden inte tänker sätta sig i bilen och bege sig till butiken där vinet finns).

Som det ser ut nu finns det en uppsjö av superbra viner som för två år sedan hade sålt slut på några dagar men som med dagens ekonomiska läge blir hyllvärmare. Det som händer är att ett vin lanseras men inte säljer slut, det kommer nya lanseringar som måste ut på hyllorna – fokus blir på nyheterna och det som lanserades för några veckor sedan blir bortglömt och ligger och skvalpar i butiker där de inte är efterfrågade eller i ett webbsaldo dit få hittar. Detta för oss till dagens ”beställningstema”: ”superbra beställningsviner i tillfälliga sortimentet”. 

För mig är det inte ett stort problem att jag behöver vänta några dagar innan vinerna kommer. Däremot störs jag av att det finns viner jag skulle vilja ha, som inte har ett webbsaldo men finns i några butiker. Tidigare kunde man skicka vinerna mellan butikerna men det är en service Systembolaget drog in hösten 2023. Detta är verkligen något som drabbar vinintresserade ute i landet dit ovanliga viner inte kommer eftersom antalet flaskor som lanseras är så få. Ett typiskt sådant vin är Mullineux Old Vine White som lanserades i november 2023, fortfarande finns i flera butiker men inte har gått att beställa sedan i december. Borde inte dessa viner vara tillgängliga även för dem som inte bor i storstäderna?   

Veckans viner i Bäst i test

  • Barbaresco Rizzi
  • Chateau Bouscasse
  • La Falaise
  • Damascene
  • Clos du Centurion

 

Bäst i test vecka 18