Tidigare i veckan kom beskedet kring den omdebatterade frågan om gårdsförsäljning. Regeringens förslag är nytänkande och intressant, men ändå både fegt och öndigt komplext på samma gång. Nu sitter man i en sits där få parter nog kommer bli nöjda.
”Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol”, ”Gårdsförsäljning ska tillåtas – nytt förslag av regeringen”. Det var bara några av rubrikerna på onsdagsmorgonen efter att statsminister Ulf Kristersson samlat presskåren för att presentera sitt förslag kring hur gårdsförsäljningen av alkohol ska kunna ske, utan att Systembolagets monopol urholkas eller hotas. Min första spontana tanke var; äntligen, riktigt kul och nu kommer jag snart kunna åka runt till fler och fler vingårdar i landet och faktiskt kunna köpa med mig vin hem. Men efter att ha läst på mer kring förslaget så blir jag bekymrad och oroad över att regeringen gjort det onödigt svårt för sig.
Köpet måste ske i samband med ett betalt studiebesök
Socialministern Jakob Forssmed (KD) gick ut under presskonferensen med följande fras: ” Nu kommer vi att för första gången kunna gå vidare med ett förslag kring gårdsförsäljning, något som ingen annan tidigare regering lyckats med.” Och med det slog både han och regeringen sig för bröstet. De ska ha en eloge för att de gjorde slag i saken och faktiskt kom med ett förslag, istället för att skicka det hela på ännu en meningslös utredningsrunda. Jag tror nånstans att regeringen ville släppa en bomb, vilket det också var. Men när man läser mer och mer hur det här regelverket kommer se ut så känns det snarare som en liten kinapuff än en bomb. För långt ner på sin hemsida skriver regeringen:
Med den modell för gårdsförsäljning som regeringen nu föreslår kommer det att vara en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker på Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos producenten, som i enlighet med utredningens förslag ska ske i samband med ett betalt studiebesök.
”Som i enlighet med utredningen förslag ska ske i samband med ett betalt studiebesök”. Du kommer alltså inte kunna åka till din lokala vingård och köpa med dig vin, där maxantalet är 4 vanliga flaskor. Du kommer inte kunna åka på semester till Österlen, strosa runt i en mysig butik som ligger direkt bredvid odlingarna, och köpa med dig vin hem. Du måste alltså betala för ett studiebesök innan för att ens kunna få möjlighet att köpa med dig vin. Hur ofta kommer de här studiebesöken äga rum? Vad räknas egentligen som ett studiebesök? Hur lång tid tar det?
Glädjen och spontaniteten försvann
Jag som är från Huskvarna, samma ort som Jakob Forssmed också är ifrån, älskar att åka dit och hälsa på nära och kära på somrarna. Minst en gång per år åker jag ut till Kaxholmens äppelodlingar som bara ligger några minuter bort med bil. Där finns gårdscaféer, äppelodlingar, druvodlingar och massvis av annat som är smått och gott. Om jag skulle vilja ta med mig en flaska av ett lokalt vitvinbärs-vin, eller ett lokalproducerat rosévin, eller varför inte en äppelcider, så måste jag alltså anmäla mig och betala för ett studiebesök innan. Glädjen, spontaniteten och allt det som skulle göra gårdsförsäljning till något unikt, försvann när jag läste den där meningen.
Regeringen släppte en bomb som visade sig vara en kinapuff. Nu tror jag att motståndarna till gårdsförsäljning kommer vara missnöjda över att det tillåts. Nu tror jag att förespråkarna till gårdsförsäljning kommer vara missnöjd med det onödigt hårda regelverket. Och nu tror jag även att Systembolaget kommer vara missnöjda över att deras ”Lokala och småskaliga sortiment” eventuellt kommer drabbas, då det var där som alla småskaliga och lokala viner och öl landade. Regeringen gjorde med andra ord väldigt få personer nöjda, och nu har de gjort det onödigt svårt för sig. Den begränsade volymen som man får köpa har jag inget emot, men att det alltid måste ske i samband med ett betalt studiebesök är att skjuta sig själva i foten.