
I onsdags slog det ner som en liten bomb att Immelen från Kullabergs Vingård skulle serveras till huvudrätten på Nobelmiddagen. Det är ett enormt erkännande för svensk vinmakning och visar hur långt vi faktiskt kommit. Nu gäller det att rida på den här vågen.
År 2022 var ett historiskt år för den svenska dryckesscenen. Då serverades det nämligen för första gången en svensk dryck på Nobelmiddagen, i form av Brännland Iscider. Det var ett stort steg och ett rejält erkännande för Sverige som dryckesland. På onsdagen briserade en ännu större bomb när det första svenska vinet någonsin serverades till huvudrätten på Nobelmiddagen, nämligen Immelen från Kullaberg. Det är ett vin som vi på Vinbanken testat ett antal gånger och det är minst sagt imponerande. Det här säger en hel del om hur långt Sverige faktiskt kommit när det kommer till vin. Jag får ofta frågan hur bra svenska viner faktiskt är, och i ärlighetens namn så har utvecklingen varit enorm. För Nobelmiddagen är knappast en yta där man väljer vin på måfå, och det är framförallt inte en tillställning där man lämnar något åt slumpen. Varje liten detalj är planerad och allt måste vara perfekt. Därför är det extra glädjande att man faktiskt gjort bedömningen att ett svenskt vin håller en så pass hög nivå att det kan serveras på den finaste av tillställningar, utan att för den delen skämmas för sig.
Fakta om Kullabergs Vingård
- Grundades 2006
- Aktuella med vinet Immelen som blev det första svenska stilla vinet att serveras på Nobelmiddagen
- Vinet Immelen är gjort på 87 procent solari och resterande del souvignier gris och muscaris.
- Rätten som vinet serverades med var en piggvar färserad med pilgrimsmussla och sockertång, rostad rotselleri glaserad med libbsticka, smörkokt potatis och silverlök smaksatt med muskot. Serveras med buljongkokt savojkål, purjolök och champinjoner samt en smörsås på fermenterad rosenkvitten och Ingrid Marie-äpplen.
Källa: Pressmeddelande
Foto: Oscar Dahl
Sverige är inte bara en framtida vinnation, det är redan nu en vinnation. Det är inte bara att klimatet förändras och skapar bättre förutsättningar för våra viner, utan det är framförallt vinmakning som blir bättre och bättre. Vi ser hur balansen i vinerna, fathanteringen, arbetat i vineriet och alla detaljer sitter på ett helt annat sätt än vad de gjorde för några år sedan. Nu hoppas jag verkligen att den svenska vinscenen inser vilken enorm möjlighet det här är, för det här är en dörröppnare utan dess like. Nu har alla ett stort ansvar att rida på den här vågen. Alla från sommelierer, vinskribenter, producenter och även makthavare kan dra sitt strå till stacken. Svenskt vin förtjänar att synas i de finaste rummen.
Gäller att rida på vågen och alla har ett ansvar
På bara några år har vi bland annat sett hur svenska viner börjat skapas inte bara i Skåne och Halland, utan även längre norrut som Strängnäs och Huskvarna. Vi har sett hur det skapats ett renodlat magasin med enbart svenska viner. Vi har sett hur det dykt upp allt fler viner på Systembolaget, hur allt fler restauranger börjat ta in svenska viner, och hur stoltheten bara blivit större och större. Svenskt vin är inte längre något ”exotiskt” och som man beställer bara för att det är svenskt och man vill testa det. Svenskt vin håller faktiskt måttet.
Nu hoppas jag att även konsumenterna faktiskt inser det. Om ni ser ett svenskt vin, våga testa det och ge det en ärlig chans. För det håller måttet. Visst, vi ska inte få hybris och flyga iväg, men redan nu kan det kanske börja bubbla hos makthavarna kring ett eventuellt regelverk för vin. Jag tror inte alls att det är för tidigt att lyfta den frågan, för svenskt vin kommer bara bli bättre och bättre med åren.
När jag pratade med vinmakaren Xavier Vignon för fyra år sedan om just svenskt vin och vilken potential det har så sa han själv att Sverige är ett superspännande land som man ska hålla utkik efter. Nu har det gått fyra år sedan den intervjun och jag kan inte göra annat än att hålla med och känna stolthet över det som hänt. Nu gäller det att rida på den här vågen och lyfta svenska viner ännu mer. Känn stolthet och utnyttja möjligheten som vi har nu.


















