Laddar annons
Domaine Fernand & Laurent Pillot 
11 Aug, 2022

Domaine Fernand & Laurent Pillot 

Adrien Pillot är född och uppvuxen i Bourgogne. Nu tar han Domaine Pillot, familjens vingårdar, in i framtiden och han gör det med bravur.

Domaine Pillot Chassagne-Montrachet.

"Årgång 2020 var ett mycket varmt år och vi skördade pinot noirdruvor med stor koncentration. Och rödvinerna fick högre alkoholhalt i jämförelse till de vita. Men för chardonnay var årgången helt perfekt och vinerna har balans, säger Adrien Pillot".

Bourgogne-chassagne-montrachet-domaine-pillot-copy-elke-jung Chassagne-Montrachet, Bourgogne

Adrien är femte generationen vinmakare på familjeegendomen Domaine Fernand & Laurent Pillot i Chassagne-Montrachet, Côte de Beaune. Han fortsätter med jämförelsen och nämner årgång 2019.

Som också var ett varmt år men som Adrien säger, "vinerna var i jämförelse till 2020 motsatta. De röda har balans medan chardonnayvinerna fick en något högre alkoholhalt".

Raskt konstaterar han sedan att årgången egentligen inte spelar så stor roll längre. Anledningen är att vinerna inte blir så märkta av vädret med tanke på allt arbete som görs i vingården.

Ute på vinfälten arbetar många odlare lika intensivt som Adrien Pillot när han sköter sina 15 hektar. Den utökade uppmärksamheten i vingården gör det möjligt att minimera risker av olika slag, exempelvis som en långvarig värmebölja. Och som inte betyder att vingårdarna konstbevattnas. I just fallet ”värme” sköts stockarnas bladverk på ett för tillfället mer lämpligt sätt. Och det är bara ett exempel av många olika tekniker som odlarna använder idag.

I källaren gäller att göra mindre för att få mer, som Adrien säger. Naturvin javisst men att utesluta svavel är inte möjligt, avslutar han.

Adrien-Pillot-Domaine-Pillot-copy-elke-jung

Jag tror på vad Adrien säger. Lika mycket för hans leriga kängor och grova kläder när han tar emot oss – direkt från vingården får vi veta - som för de spaltmeter av hyllningsartiklar jag läst. Att få ett helt uppslag i Forbes innan man fyllt 30 är imponerande. Och väldigt coolt.

Favoritviner i provningen hos Domaine Pillot

RÖDA: Full pott i poäng levererade eleganta Pommard Clos de Verger 1er Cru 2020 Med sina lätt parfymerade drag lyfte smaken ytterligare en nivå.

VITA: Bland de vita vinerna, alla av årgång 2020, bör Chassagne Village nämnas för en supertrevlig introduktion till ursprunget.

Tack till Adrien Pillot som mer än generöst lät oss två svenska journalister prova så otroligt många viner.

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.

DIREKT TILL DOMAINE PILLOT 'S HEMSIDA