Laddar annons
Bourgogne och dess viner i förändring
7 Jul, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bourgogne och dess viner i förändring

Med ena foten fast förankrad ute på fälten, i jorden, möter Bourgognes vinbönder allt större utmaningar. Vindistriktets långsiktiga framtid har kanske aldrig tett sig mer oviss.

Att klimatförändringar ställer tidigare odlingsmönster på sin spets vet många. Vinodlarna i Bourgogne brutalt väl. Färskt i minnet är föregående års sena frost i april. Under de fyra dagar frostangreppen varade förlorade många egendomar cirka 70 procent av skörden. Några till och med allt. Till saken hör att åren innan dess inte heller var goda utan snarare minst sagt problematiska. På odlingsfronten är läget mer än ansträngt och att priser ökar när utbud minskar är en välkänd ekvation.

Inte bara klimat & väder hotar Bourgogne

Världens nu rikaste investerare flockas som flugor runt en sockerbit i snart sagt alla distriktets vinbyar. Den här situationen är tämligen ny även i de stjärnspäckade appellationerna Côte de Nuit och Côte de Beaune som båda hör till Côte-d’Or.

Den gyllene sluttningen, Côte-d’Or, som departementet heter på franska har precis som namnet på dess mest komplexa viner fått ytterligare en dimension. Som är att allt rusar och det man kan ta på blir till guld. Bara priserna på vingårdsmark har ökat trefaldigt i pris under året.

Och det är priserna på dom mest eftersökta vingårdarna som ökar mest. Rekord må låta som något positivt men för familjeegendomen tornar problemen upp sig när det är dags för arvskiften. Som nu när den tredje generationens vinmakare ligger i startgropen att ta vid efter far- och morföräldrar.

En egendom som funnits inom familjen i hundratals år kan ha svårt att klara de  avgifter ett arvskifte innebär. Det är också svårt, om inte omöjlig, för den lokale vinbonden som vill utöka odlingsarealerna. Marken är dyr.

Bourgogne-vinstock-copy-elke-jung

Hur bemöter Bourgogne ett förändrat klimat

Det samstämmiga svaret är: genom ett mer intensivt arbete i vingården. Mycket kan göras på fälten. Som hur eller när det är lämpligt att beskära vinstockarna. Hur vinstocken binds upp. Eller att skörda druvor tidigare i jämförelse med förr.

Största utmaningen är hur klimatförändringen påverkar odlingarna i kombination med de sjukdomar som dyker upp allt oftare i vingården, menar Organisationen BIVB (Bourgogne Wine Board).

BIVB är en icke vinstdrivande organisation som representerar alla distriktet producenter. Organisationens syfte är att främja odlarnas och försäljningsledens intressen.

Bourgogne gör sig redo för framtiden

BIVB har i snart 10 år drivit ett stort övergripande, strategiskt viktigt framtidsarbete för att hitta sätt att odla i ett förändrat klimat. Bland annat har långt gången forskning resulterat i fler lämpliga och möjliga rotstockar och druvsorter.

Eftersökta egenskaper är vinplantor som klarar sig på mindre vatten, ger lägre skördar och klarar höga dagstemperaturer. Vilken ”pinot noir” som är den enskilt bästa är numer en inte helt enkel fråga. Bäst av vilken anledning och tillsammans med vilka andra anses som mycket relevanta frågor. Exempelvis har det nu visat sig att de fåtal äldre vinstockarna som fortfarande finns kvar klarar det nya klimatet mycket bättre.

Fokus ges till mångfald och med en variation av kloner och rotstockar bygger vingården (fälten) upp en egen motståndskraft och stresstålighet. Mångfalden (biodiversity) är således ett av många sätt att förbereda en vingård för framtiden. De måste helt enkelt bättre kunna tackla sjukdomar som olika mögelangrepp.

Vem hade kunnat tro att ...

Mest lovande i det här utvecklingsarbetet har druvan som är en korsning mellan pinot noir och chardonnay visat sig vara. I en kortare framtidsspaning skulle denna korsning stå för mindre än 10% av produktionen i Bourgogne.

Bourgogne

Nya utposter för vinkonsumenter

Det är inte kört. Är du som jag en bourgognevinälskare finns oavsett den skenande prisutvecklingen och bristen på vin ändå gott hopp. Det gäller bara att vända blicken i rätt riktning. Börja med att upptäcka de okända namnen i välkända appellationer.

I stället för Chablis vänd blicken mot söder till området Verzélay eller än längre söderut till Mâconnais. Som alternativ till Côte de Nuits magiska röda viner väljer jag Mercury eller Santenay. Eller varför inte en än svalare stil som i vin från Irancy (bild ovan).

Och för alla som bara inte klarar sig utan de vita, feta och rostade Meursaultvinerna alternativt ädel Montrachet är tipset att upptäcka vad som finns i Côte Chalonnais och tidigare nämnda Mâconnais.

Uppdatera dig

Okej smakmässigt är det skillnad såklart och med all rätt – de detaljerade ursprungen är helt andra.

Men sagt som en metafor: det finns grader av, kalla det, elände: Pinot noir från Côte de Nuits är som silke medan de röda vinerna från Mercury smakar som sammet.

Kan vi leva med det, självklart ja!

Besök i Bourgogne, maj 2022

3 maj

1. Domaine Pinson, Charlène Pinson
2. Domaine Besson, Camille Besson
3. Gabin et Felix Richoux, Gabin Richoux
4. Domaine de la a Sœur Cadette, Valentin Montanet

4 maj 2022

1. Domaine Fernand et Laurent Pillot, Adrien Pillot
2. Domaine Génot-Boulanger, Guillaume Lavolée
3. Domaine Chavy-Chouet, Romaric Chavy
4. Maison Louis Jadot, Thibault Gagey

5 maj 2022

1. Maison Jaffelin, Marinette Garnier
2. Nuiton Beaunoy, Xavier Ritton
3. Domaine Carette, Nathalie Carette
4. Domaine Merlin, Paul Merlin

Den här texten kommer uppdateras löpande med artiklar och länkar till alla besöken.