Laddar annons
Masion Jaffelin i Beaune
6 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Masion Jaffelin i Beaune

Det är tidig morgon en regnmulen vårdag i Beaune och vi besöker Maison Jaffelin. Huset är en klassisk Maison de Négoce men i liten skala.

Maison Jaffelin i Beaune är med andra ord ett vinhandelshus som handlar med, samt förädlar vin. Och de presenteras ibland som det ”minsta stora” huset för att poängtera den småskaliga tillverkningen. Vinmakare är Marinette Garnier och hon tar emot för att visa oss runt.

Djup, historisk vinkällare i centrum av Beaune

Vinkällaren ligger i centrum i den berömda franska vinstaden. Det vackra och väldiga tornet på kyrkan från 1100-talet, Notre-Dame de Beaune vakar över huset i bakgrunden. Men under jord är den sakrala påminnelsen än starkare.

Källaren ligger mycket djupt och valven ramar in lagringsutrymmena på ett kyrkligt sätt. Så med tanke på den anonyma byggnaden ovan jord faller pusselbitarna på plats under jord. Det är en mycket vacker vinkällare. I en tidskapsel kan man ana fladdrande kåpor och tysta steg i de trånga prången. Här har präster och kardinaler förvarat egna och kyrkans viner i hundratals år.

Ingången till stadsvineriet ligger väl dold på den trånga bakgatan. Att vi är i mitt i stan märks. Troligtvis går turister bara förbi. Än en gång, tanken svindlar. För tänk så trist om man missar ett av världens mest berömda minsta vinhandelshus bara för att gatan är trång, skylten liten och muren hög.

Marinette skrattar vänligt och säger apropå den anonyma adressen, ”vi bjuder inte aktivt in besökare men vi välkomnar alla som hittar hit”. Och som det nu enda kvarvarande vineriet i Beaune förvaltar Maison Jaffelin även ett kulturellt värde. Självklart kan vinälskare boka en vinprovning eller en visning av den historiska vinkällaren.

Marinette-Garnier-Maison-Jaffelin-Beaune-Bourgogne-copy-elke-jung

Vin-filosofi hos Maison Jaffelin

Att Maison Jaffelin omnämns som en högkvalitativ, micro-négoce är resultat av hårt arbete. Bakom framgången står Marinette Garnier som arbetat målmedvetet sedan hon tillträdde tjänsten som vinmakare för över 10 år sedan. Dessförinnan var hon hos Domaine des Comtes Lafon, Méo-Camuzet och Bouchard Père & Fils.

- Mina tidigare arbetsgivare är mina förebilder och av dem har jag lärt mig mycket, säger Marinette.

I källardelen där vinerna görs (vinifieras) står ett långt sorteringsbord (alla druvor sorteras vid ankomst). Till höger är en traditionell vinpress liknande en gammaldags korgpress. Vinpressen visar i ett slag husets filosofi att arbeta hantverksmässigt.

Vinportföljen bestå av fyra kategorier: med toppvinerna som går under namnet Chapitre. Village-vinerna representerar vin från specifika platser i Bourgognes (jordmån). Paradis är Premier Cru lägen med tydlig ursprungskaraktär. Två mousserande viner, en vit och en rosé är husets Crémants.

Maison Jaffelin står för kompromisslös vinifiering

Idén är att tillverka vin från topplägen men från mindre kända byar. Vinerna är från Beaune, Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges eller Chambolle Musigny. Men också från mindre kända byar som Rully, Santenay, Monthélie och Fixin. De viktiga ekfaten upptar mycket av Marinettes tid. Hon väljer alla fat extremt noga och konstaterar än en gång att hon har förmånen att jobba efter devisen att inte tumma på något.

Vinmakarens arbete är även i vingården

Fastän klockan knappt slagit 9 har Marinette redan varit igång flera timmar. Just nu pågår arbete i vinfälten, självklart är hon med där också. Under tiden som vi provar några av husets viner fortsätter hon energiskt berätta om sitt jobb, om vinerna, byggnaden och dess historia samt med några funderingar om framtiden. Om framtiden säger Marinette, ”förhoppningsvis kan årgång 2022 bli så bra som alla hoppas på”.

VISSTE DU ATT

Maison Jaffelin är ett stadsvineri grundat 1816, långt innan ”urbana vinerier” blev moderna. Ett Maison de Négoce köper druvor, gör vin och handlar med vin. Det är precis så som dagens moderna garage- och urbana vinerier gör. Så i jämförelse till vinvärldens moderna företeelser med garagevinerier har Domaine Jaffelin arbetat sedan de start, tidigt 1800-tal.

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.