Gåsmiddagstid närmar sig och vintipset är ett rött vin av sorten pinot noir. Klassisk mark och smaksnits står franska Bourgognedistriktets viner för. Andra tolkningar av druvsorten och med egna kännetecken från växtplats och ursprung hittar man i nya världens pinot noirviner. Nya Zeeland utmärker sig med bra exempel men även Chile sticker ut som ett land där den halvkinkiga pinot noirdruvan trivs. Pinot noirdruvan är utan tvekan vinvärldens drama queen. Här är fyra förslag i mellanprisklassen och som ni säkert vet, det är sällan/aldrig riktiga "billiga" pinot noirviner går att köpa. Anledningen är framförallt att den egensinniga druvsorten läggare ribban för vad som är möjligt-eller inte.
Beaune du Château Premier Cru 2007 (5411), Frankrike, 199 kronor.
Medelfylligt vin med smak av kryddor, örter, hallon, jordgubbar och röda vinbär. Kvalitetsvin. Härlig. Bra ursprung+druvtypicitet. Bäst till mat.
Betyg: 4
Provad: 2010-05-20
Rully 2007 (5181), Frankrike, 127 kronor (nedsatt fr 159 kr)
Medelfyllig. Frisk och lätt röd fruktsmak, kärnig och lite parfymerad. Bättre vin. Stiltypisk och helt klart ett matvin!
Betyg: 4
Provad: 2008-11-20
Duette Premium Pinot Noir 2009 (6602), Chile, 99 kronor
Kryddigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, färska örter, kaffe. bättre vin.. Sötare karkatär, mustig, multna löv och champinjonersnits.
Betyg: 4
Provad: 2010-08-19
Gumfields Pinot Noir 2008 86407), Nya Zeeland, 129 kronor
Lätt/medelfyllig. Bärig sötma, inslag av vanilj, hallon med en citruston. Bättre vin. Klarar sitt pris kontra kvalitetjämförelse, bra druvkaraktär.