Laddar annons
Druvan alfrocheiro med ursprung i Portugal | #vinköplistan 3
18 Jan, 2019

Druvan alfrocheiro med ursprung i Portugal | #vinköplistan 3

Veckans vinköplista tipsar om druvrena viner, av riesling och sauvignon blanc, men också vin i blandningar s k blends. Blå druvan alfrocheiro har sitt ursprung i Portugal, i region Dão. Används kanske mest för att ge just detta vin dess färg. Inte desto mindre, intressant.

Druvor som har mörkt fruktkött (ovanligt) är framförallt färggivare när man tillverkar vin (under vinifieringen) och de heter som grupp, teinturerer. Alfrocheiro är inte en teinturer. I Spanien heter sorten baboso negro och ingår i appellationer, bland andra, i Kanarieöarna.

Röda lördagsvinet är en nyhet bland små partier i dag, 18 januari 2019. Clos de los Siete som i denna årgång är mjukare än någonsin tidigare. Spännande.

Fredagsvin, vitt och rött vin upp till 100 kr

1. Gustave Lorentz Riesling Réserve 2017 (22257), 99 kr

Alsace Frankrike. Vitt vin.
Druvor: Riesling.
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: 4 g/l
Torr, nästan medelfyllig smak av mogna äpplen, päron, citrus och en hint av melon. Tydligt örtig och bra kraft i smaken som har en lätt tyngd. Lång eftersmak. Strålande bra riesling.
Passar till: Lagade fiskrätter, gärna vego med både linser eller bönor som bas samt mycket kryddörter eller till lagrad hårdost, som en god ko-ost a la Gruyere.
Betyg: 4

2. Dão Casal Mor 2016 (12520), 59 kr

Caves Primavera, Dão Portugal. Rött vin.
Druvor: 50% touriga nacional, 30% alfrocheiro, 20% jaen
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3 g/l
Smak: Medel/fyllig med stuns i kärvhet och bra fruktsyra. Smaken är mörkfruktig, kryddörtig med insalg av lagerblad och blåbär. Trevlig eftersmak.
För liten peng ett bra köp. Enkelt vardagsvin såklart.
Passar till: Vardagsrätter och framförallt till mat. Pasta med svamp eller fläsk, eller laga en Carbonara som alltid är rätt.
Betyg: 4

Lördagsvin, vitt och rött vin 100 - 200 kr

1. Sancerre Domaine des Vieux Pruniers 2017 (5494)

Earl Christian Thirot Fournier, Sancerre Frankrike, 89 kr. Vitt vin.
Druva: Sauvignon blanc
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: <3 g/l
Smak: Torr, lätt smak med uttalad fruktsyra. Frukten är grön av äpplen, citrus med inslag av örter, sten och en puff mineral. Fin längd.
Passar till: Skaldjur naturell, fiskrätter som pocherats, vårliga rätter som en nässelsoppa eller till en syrlig getost.
Betyg: 3+

2. Clos de los Siete 2015 (99386) 189 kr

Uco Valley Mendoza Argentina. Rött vin. NYHET I DAG 18/1, SMÅ PARTIER.
Druvor: 54% malbec, 18% merlot, 13% cabernet sauvignon, 8% syrah, 3% petit verdot, 4% cabernet franc
Alkoholhalt:
Sockerhalt:
Smak: Fyllig. Nyanserad, balanserad med ung fruktsmak, plommon som inslag av vinbär, blyerts, viol, ceder och tobak. Bra längd.
Snyggt vin som i denna årgång presenterar en tydligt mjuk och drickvänlig personlighet med bra syra.
Passar till: Lammrätter med smakrika - samtidigt milda, råvarupräglade smaknoter. Eller kyckling alt kalkon, lagade i smakrika recept som kycklinggryta med svamp och smörstekt spetskål är ett förslag.
Betyg: 4
BILD. Tack till Alemdovinho

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor. Urvalet sker främst ur annonsörs portfölj, dock ej alltid eller för alla viner.