vin-till-kycklinggryta-med-svamp-och-smorstekt-spetskal-vinbanken

Vin till kycklinggryta med svamp och smörstekt spetskål

Favoritmarkera

VIN OCH MAT I KOMBINATION. En mustig kycklinggryta, med svamp och spetskål, passar höstmiddag med sin varma kryddiga smak. Vin till maten är rött, från Italiens distrikt Toscana.

Man skulle förvisso kunna tänka sig ett vitt vin också. Den kryddiga, varma kycklinggrytan har svamp och rotfrukter som signum och är därför härligt vinvänlig. Vill du hellre välja vitt vin föreslår vi chardonnayvin med fatkaraktär.

Vin till maten

Chianti Riserva Organic 2015 (72358). EKO-certifierad.

Cecchi, Chianti Toscana Italien, 115 kr
Druvor: Sangiovesse
Medelfyllig av körsbär och mjuka kryddor, rund fruktmogen smak med en knivsudd mandel och fat. Fin eftersmak. Härligt, lite bättre – i uppgraderad vardagsgenren.
Betyg: 4

RECEPT
Kycklinggryta med svamp och smörstekt spetskål
4 portioner

800 g kyckling-lårfilé
1/3 rotselleri
2 morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
200 g svamp, t ex chmampinjoner
1 påse steklök
1 spetskålshuvud
3+2 msk neutral olja
1/2 flaska rött vin
2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk japansk olja
2 msk smör
skal av 1 citron
salt och peppar
färsk timjan
ev kokt ros till servering

Gör så här
1. Skala rotselleri, morot, lök och vitlök. Riv morot och rotselleri grovt. Hacka gul lök och vitlök. Dela champinjonerna i fyra delar. Skala steklöken.

2. Dela kycklingen i två om det är stora filéer. Bryn kycklingen i 3 msk olja i en stor gryta, på båda sidorna, i omgångar. Ta ut kycklingen, ställ åt sidan.

3. Värm 2 msk olja i grytan och tillsätt rotselleri, morot, gul lök, vitlök och champinjoner. Stek tills löken mjuknat. Tillsätt kyckling, de hela smålökarna, vin, vatten, buljong, soja och lite salt och peppar. Låt koka i minst 20 minuter. Rör om då och då.

4. Strimla spetskålen och stek i smöret på hög värme i 2 minuter. Salta och peppra. Skala steklöken.

Servera grytan med citronskal, timjan, kål och eventuellt ris.

Kommentera