Laddar annons
El Vínculo av Alejandro Fernández
29 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

El Vínculo av Alejandro Fernández

EL VÍNCULO. Vinmakaren Alejandro Fernández, 83, äger ett litet vinimperium som sträcker sig från floden Duero till slutposterna Zamora i nordvästra Spanien och Campo de Criptana i sydöstra. Vineriet El Vínculo är med stor sannolikhet hans sista utmaning; produktionen ligger redan delvis i händerna på dottern Eva Fernández.

Alejandro Fernández | ikon och ”self made man”

Hjärnan bakom Tinto Pesquera har ett namn som klingar bekant för varenda vinodlare, vinmakare.. ja närmast varenda vindrickare i Spanien. Don Alejandro är tio år äldre än den andra giganten `Miguel Torres´och har i mitt tycke en mer inspirerande framgångssaga bakom sig. Miguel Torres fick ett framgångsrikt familjeföretag rätt i händerna efter utbildning; Alejandro Fernández fick arbeta tills fyllda 40 innan han fick råd med sitt första vineri. Året var 1972 och Ribera del Duero var geografiskt odefinierat likt potentiella grand cru-lägen på planeten Mars.

”El Vínculo” | den sista utmaningen

Efter många framgångsrika år som frontfigur för vinregionen Ribera del Duero sökte sig Alejandro Fernández år 1999 till nya marker. La Mancha söder om Madrid är värdens största vinregion och hade varken prestige eller kvalitetsmedvetna förebilder. Likt ett modernt Vega Sicilia skulle Alejandro Fernández ”El Vínculo” trona i en region som tycktes av gud bortglömd efter dennes fördelning av de bästa vingårdarna över planeten.

— Jag drabbades av La Mancha. En brutal förälskelse. Att promenera in i den vidsträckta vingården Paraje de la Golosa när våren väckt vinrankan. Som att simma i mitten av ett grönt hav. Vågor av vinrader, blänkande som grön koppar,” säger Alejandro Fernández som för övrigt fyllde 83 år den 11e augusti i år.

Señor Fernández blev ”Knäppgöken från Valladolid”

Alejandro Fernández förstod att stora viner är en lång evolutionär symbios mellan mänsklig aktivitet och fysisk miljö. Därför planterade han inga vingårdar till projektet El Vínculo, de bästa var ändå inte till salu. Istället samlade han vinodlare i vineriets närområde, kring Campo de Criptana, och berättade att han ville köpa deras druvor för dubbla marknadspriset. Odlingen skulle dock ske med Alejandros riktlinjer.

När odlarna fick höra att han ville att dom skulle klippa av hälften av klasarna (grön skörd) före de mognat höjde en del på ögonbrynen. När så Alejandro fortsatte sin utläggning med att de förväntades skörda en hel månad före de var vana vid lämnade en del mötet. ”Den där knäppgöken från Valladolid vet inte vad han talar om," hette det. Såhär 16 år efter har marknaden inget problem med att betala 166 kr för Señor Fernández nya vin.

La Mancha | odlare över terroir

La Manchas bländande vita sommarsol är som anabola steroider för vinrankan. Lämnad orörd, producerar den stora klasar med värdelösa druvor. Kvalitetsmedvetna odlare tvingas tillämpa en hårdhänt dialog med naturen; tämja dess våldsamma växtkraft. Den insikten ligger till grund för El Vínculos framgångar och rykte. Har du ett sämre vingårdsläge i Bourgogne kan inte världens bästa vinodlare bygga viner av toppkvalitet. I La Mancha är det annorlunda. Här är få vingårdar förmer än andra, vinets kvalitet står i direkt relation till odlarens ambitioner.

Alejandro Fernández med Eva María Fernández, en av hans fyra döttrar. Foto: TODOVINO.COM

Eva Fernández | En ny generation Fernández

Eva Maria Fernandez är Alejandro Fernandez dotter och nuvarande ansvarig vinmakare på samtliga av familjens vinerier. Alla viner är gjorda på lokala kloner av tempranillo. Hon är igen rebell och har (tack ock lov) inga uttalade ambitioner att förändra något. Eller, kanske får vi vänta tills gubben slocknar innan hon känner sig fri att sätta sin egen prägel på vinerna? Precis som i gruppens andra vinerier är ekfatslagring obligatoriskt, i källaren på El Vínculo ligger 1400 ekfat. ”Ett ung vin är ett oklart vin,” enligt far och dotter Fernández.

— Jag är väldigt stolt över El Vínculo, vinet är det första från La Mancha som serverats på det Spanska kungahuset i Madrid, säger Alejandro Fernández. Vinbankens Cruz Liljegren provade vinerna på plats:

Alejairén 2012

Alejairén är det första vita vinet från Alejandro Fernández. Namnet sammanfogar Alejandro med druvan airén, La Manchas mest emblematiska gröna. Druvorna tas från hundraåriga stockar planterade `en vaso´(bush vines). Det är ett tätt, sömlöst integrerat och gastronomiskt vitvin som visar en struktur, fruktrikedom och friskhet som druvan i regel saknar. 2012 är den aktuella årgången.

Alejairén 2007

Första årgången av Alejairén beter sig mer som en chardonnay från Meursault än en airén från la Mancha. Den är smörig, frisk och otroligt fint sammansatt. Ett av de bästa vita jag smakat från La Mancha.

El Vínculo Crianza 2010 (72733) 166 kr — 2011 på Systembolaget

Crianza från El Vínculo är ett stort och koncentrerat rödvin med mycket fyllning och saftigt fruktkött. Vinet lagras över två vintrar i amerikanska ekfat. Friska syror ger balans till helheten. Känsliga människor kan reagera på den något varma alkoholen. Fantastiskt nog så ligger vinet på exakt samma pris på bolaget som på plats i Spanien.

Gran Reserva ”Paraje de la Golosa” 2005

Det här är långt ifrån de klassiska vanilj-mjuka Gran Reserva-vinerna från Rioja. Gör inte misstaget att tro att en 10 årig Gran Reserva från El Vínculo är redo för skörd. Årgång 2005 kanske är perfekt för er ”rawfood” fantaster, men personligen föredrar jag mer sandpapprade viner. Det här är ett vin för er som gillar hög volym och starka smaker.

Gran Reserva ”Paraje de la Golosa” 2004

Paraje de la Golosa är en vingård med stockar som närmar sig 70 år gamla. Aromatisk sett så är det 2004 som bjuder på den mest komplexa resan. En näve julkryddor beskriver bäst. 2004 var ingen enkel årgång för odlarna, regn och rusk ledde till ett tunnare vin som jämfört med de andra saknar både koncentration och balans. Måste undvikas!

Gran Reserva ”Paraje de la Golosa” 2002

Vinet saknar tyvärr lite lyft i aromerna vilket kan bero på flera orsaker. Det här är ett riktigt skogshuggar-vin som inte är rädd för att slå näven i bordet. Trots att 13 årsdagen är passerad är det ett ungt vin på alla vis. Men förfiningen är ”in progress” visst är munkänslan bättre än 2005.

Bodega El Vínculo år 2015. Foto: CRUZ LILJEGREN

El Vínculo
Profil: Fylliga och koncentrerade viner i premium-segmentet
Hemsida: El Vínculo
Vinodlare: Små externa vinodlare
Vinmakare: Eva Fernández
Importör: Winepartners Nordic AB
I glaset hos: Tydligen före detta kung Juan Carlos
Drickfönster: Samtliga viner från Alejandro Fernandez är gjorda i en lagringsduglig/krävande stil
Värdelöst vetande: Alejandro Fernandez blev internationellt känd efter att Robert Parker gett höga poäng till Pesquera årgång 1982 och kallat det “the Spanish Petrus”
Omdöme: "Äntligen Fine Wine från La Mancha!"

 

Läs mer:
Finca Antigua | Det moderna La Mancha
Don Quijote fyller 400 år | Fira med historielektion om La Mancha vin
50-års jubileum för Estola — första ”Reservan” från La Mancha
La Mancha | Vinodlare gläds över liten skörd & hög kvalitet