Laddar annons
Telmo Rodriguez - en föregångare inom den spanska kvalitetsutvecklingen
8 Nov, 2023

Telmo Rodriguez - en föregångare inom den spanska kvalitetsutvecklingen

I Sverige hör inte Telmo Rodriguez till de mest omskrivna vinmakarna. I Spanien däremot är han tillsammans med sin ”vinpartner” Pablo Eguzkiza en del av eliten och en av landets mest betydelsefulla vinmakare och föregångsgestalt. Telmos bakgrund är inom vin och familjen Rodriguez äger den välkända producenten Remelluri i Labastida i Rioja Alavesa där Telmo har vuxit upp. 

Idag är Telmo och Pablo aktiva i flera regioner i Spanien. De mest uppmärksammade vinerna kommer från Rioja och Valdeorras. Gemensamt för alla viner är att de kommer från vingårdar som ger ett tydligt ursprung - ofta gamla vinstockar som är högt belägna i branta sluttningar som är svårodlade. Alla vingårdar hanteras ekologiskt och vinerna produceras mycket hantverksmässigt i små volymer, ofta med numrerade flaskor. Vinerna jäser på naturlig jäst och man är återhållsam med användande av svavel. I november kommer åtta av de mest eftersökta vinerna lanseras i Systembolagets webblanseringar. Sex av vinerna den nionde november och ytterligare två den 30 november.  

Telmo Rodriguez - webblansering 9 november

As Caborcas är en urgammal vingård på 2,5 hektar som ligger i byn Santa Cruz i Valdeorras och är planterad med mencia, merenzao, sousón , godello och garnacha. Den årliga produktionen brukar ligga på runt 2 500 flaskor.

Falcoeira kommer från en 2,5 hektar stor vingård med gamla stockar, med huvudsakligen mencia, som var helt övergiven när Telmo Rodriguez tog över den. Vingården ligger i området Ladeiras do Bibei i Valdeorras. Första årgången var 2012. Den årliga produktionen ett snittår ligger på runt 2 500 flaskor.

La Estrada är en 0,64 hektar stor vingård och ligger i utkanten av byn Lanciego i Rioja. Vinrankorna planterades på 1940-talet och är en blandning av huvudsakligen tempranillo och garnacha. Av årgången 2020 producerades det 2000 flaskor. 

El Velado är en liten vingård i Lanciego som består av knappt en hektar mark som är planterad med gamla stockar, huvudsakligen garnacha och tempranillo. Årgången 2020 buteljerades det knappt 1 800 flaskor. 

Vingården har fått namn efter dalen den ligger i. Den planterade ytan är 6 hektar som består av uråldriga terrasserade vingårdar, mestadels planterade med tempranillo. 2020 producerades knappt 4 000 flaskor av vilka ynka 36 finner sin väg till Systembolaget. 

Telmo Rodriguez - webblansering 30 november

Vingården Las Beatas ligger någon kilometer från Tabuérniga och består av 1,9 hektar mark planterade med huvudsakligen tempranillo samt 8-9 gamla lokala druvsorter.  

O Diviso kommer från en 2,9 hektar stor vingård, där mencia, garnacha och merenzao dominerar. En stor del är vingården är under omplantering vilket gör att man i nuläget enbart skördar 1,2 hektar där avkastningen dessutom är mycket låg. Produktionen är därför begränsad till runt 800 flaskor.