Laddar annons
La Mancha | Toledo är gastronomisk huvudstad
15 Nov, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

La Mancha | Toledo är gastronomisk huvudstad

LA MANCHA. Toledo står som segrare i årets tävling om Spaniens gastronomiska huvudstad. Under 12 månader kommer staden att spänna sina magmuskler och promota lokala råvaror, recept och framstående restauranger. Låt vårens vinresa gå till La Manchas huvudstad.

Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att en av Spaniens mest kända vinmakare Carlos Falcó, Marqués de Griñón har gått bort efter att ha vårdats på privatsjukhus i Madrid några dagar. Carlos Falcó blev 83 år. Carlos Falcó grundade Spaniens första Vino de Pago, Dominio de Valdepusa. Läs mer längre ner i texten eller i, Vad är Vino de Pagos.

Toledo — gastronomisk huvudstad 2016

Det är den spanska intresseorganisationen för resejournalister (Fepet) intresseorganisationen för hotell och restaurang (Fehr) som årligen röstar fram årets gastronomiska huvudstad. Presidenten för Fepet förklarar:

— Vårt mål med tävligen är att öka den gastronomiska turismen till Spanien. De fyra städerna som valts ut tidigare år ökade rejält sina besökssiffror så det verkar funka, säger Mariano Palacín (Fepet) till elpais.com.

La Mancha — hemregion för första spanska kokboken

Toledo är med sina tre miljoner årliga besökare en av Spaniens mest turistade orter. Regionen La Manchas huvudstad söder om Madrid har ett långt förhållande till gastronomi vilket mat-glada turister upptäckt under hundratals år. Den första kokboken på spanska skrevs faktiskt i Toledo. Den opretentiösa titeln ”bok om grytor” (Libro de guisados av Robert de Nola, 1525) säger något om den rurala och råvaru-baserade matlagningsstil som fortfarande dominerar. Nationella skribenter som Cervantes och Lope de Vega är inte de enda som prisat stadens kokkost, även franska motsvarigheter som Théophile Gautier och Alexandre Dumas var entusiaster av Toledos delikatesser.

På vinresa i La Mancha

Vi på Vinbanken har tjatat och gnatat om vinerna från La Mancha under hela året. Huvudstaden Toledo angränsar till hela tre ursprungsmärkta vinregioner, La Mancha, Méntrida och Uclés. Dessutom finns två Vinos de Pago (Campo de la Guardia and Dominio de Valdepusa). Men det är inte bara en resa för utpräglade winelovers, även kockar och hobby-matlagare kan få stort utbyte.

Marsipan från Toledo är IGP-märkt (Indicación Geográfica Protegida) sedan 2002

Vin och Gastronomi i Toledo

Toledos gastronomi är en sammanflätning av tre kulturer. Rätterna har både judiska och kristna inslag, men även arabiska från den långa ockupationen av morerna mellan 700 och 1300-talet. Den ”Toledanska” matlagningen kännetecknas även av ett stadigt inslag av viltkött, exempelvis hjort, hare och rapphöna. De vilda djuren runt bergskedjan Montes de Toledo avnjuter ett avskilt liv i ett av Europas vackraste jaktlandskap. Sedan ett fåtal år tillbaka är även Montes de Toledo ursprunget till de friskaste, intensivaste, och – i mitt tycke – allra finaste vinerna från hela La Mancha. Väl inne i staden Toledo rekommenderar jag ett smakprov av den typiska tapan Carcamusa, en delikatessgryta på linser och ibericokött. Även hemma kan du laga Toledo-inspirerat, kolla in recepten nedan:

Ciervo en salsa | Hjort i sås

La Mancha är Spaniens minst befolkade region; en fristad för vilda djur med andra ord. De hamnar därför ofta i grytan. Ciervo en salsa (hjort i sås) är ett känt exempel som ofta finns på menyn i Toledos restauranger. Varianterna är många. Hjortkött och grönsaker sjuds i rött Toledo-vin och smaksätts med rosmarin och timjan. Hemligheten är att låta köttet marinera under 24 timmar i det örtkryddade vinet. 

I glasen: Finca Antigua Organic Selection 2014 (4632) 77 kr
Allra bäst smakar en Syrah från den svalare regionen Montes de Toledo i västra La Mancha. Men denna ekologiska tempranillo från Finca Antigua gör tricket med sin lite örtigt gröna ton. Dessutom ekologiskt!

Queso de oveja | Lagrad Fårost

Lagrad fårost from Toledo är numera en världskändis, faktum är att The World Cheese Awards 2014 inkluderade en fårost från Toledo-producenten Lordi som en av de 62 bästa ostarna i världen.

I glasen: Estola Gran Reserva 2004 (2745) 84 kr
En sjukt prisvärd och balanserad Gran Reserva från Bodegas Ayuso som aldrig sitter fel till lagrade hårdostar.

Perdiz a la Toledana | Rapphöna på Toledo-vis

En annan klassisk vilträtt är Perdiz a la Toledana, se bilden överst i artikeln. De uppbundna fåglarna bräseras och sjuder under två timmar med vitt vin på airén-druvan, (eller Oloroso för en rikare smak) tunt skivad gullök, hela vitlökar, lagerblad och svartpeppar. Rapphönan serveras hel, ofta med potatis eller ångade grönsaker.

I glasen: Finca Antigua Viura 2014 (71016) 101 kr (Ännu 2103 på SB) 
Denna lite fetare stil av Rueda-favoriten viura kommer till sin rätt till en kraftfull fågel. Viura har på senare år börjat planteras in i La Mancha, ofta kommer vinerna ut på marknaden i lägre priser än Rueda, men i samma kvalitetsnivå.

Mazapán de Toledo | Marsipan från Toledo

Kanske är det ändå marsipanen som är den kändaste delikatessen från Toledo. Vid juletider fylls skyltfönstren upp med dessa elaborerade små konstverk av mandel, socker och äggula. En av de bästa adresserna för ”marsipan-turism” är Confitería Santo Tome på Plaza de Zocodover, 7.

Läs mer:
La Mancha | Vinodlare gläds över liten skörd & hög kvalitet
Don Quijote fyller 400 år | Fira med historielektion om La Mancha vin
50-års jubileum för Estola — första ”Reservan” från La Mancha

Logga La Mancha