Laddar annons
6 Dec, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Druvan airén

DRUVAN AIRÉN. ”Nio månader vinter, och tre månader helvete” Så beskrivs ofta klimatet i vinregionen La Mancha av lokalbefolkningen. Druvan airén har överlevt här i hundratals år och dess vin är det mest exporterade från Spanien. Airenvin är i regel fjäderlätta skapelser med en så mjuk smak att inte ens en bebis kan avstå.

Du är på en bar i Shanghai. En snygging närmar sig; du ber om att få bjuda på lite airén? Du får en örfil.. Airén (爱人) betyder älskare på mandarin. På restaurang Operakällaren i Stockholm hade det hetat att du "vänligen måste lämna lokalen" om du haft taktlösheten att efterfråga airén. Men inte för att dom talar mandarin, utan för att sommelieren bestämt anser att du har paserat gränsen för det acceptabla (den går vid Ripasso).

Som av en händelse betyder Airen (哀憐) även medkänsla på japanska. Och det är precis vad vi borde ha till denna stackars druva som efter ett hårt och produktivt arbetsliv i vingården inte får sitt namn i vinlistan. Sanningen är att airén inte ens kan förvänta sig att namnges på flaskan eller boxens etikett. Somliga menar att frasen ”innehåller sulfiter” säljer mer vin än frasen ”innehåller airén”. Men vinden vänder och nya stilar håller just nu på att förändra bilden av airén i Spanien. Ge den en chans, det blir i värsta fall ditt livs billigaste misstag.

Tacka Columbus för La Mancha-vinet

Sydöst om Spaniens huvudstad ligger jätteregionen La Mancha som varken begåvats med skog, berg eller ständer. Ja inte ens människor har hon välsignats med, området är bland Europas mest glesbefolkade. Jag hörde sägas en gång att La Mancha var en ekskog, men att träden höggs till båtvirke under den intensiva exploateringen av central och Sydamerika. Columbus borde isåfall vara La Mancha-vinernas helgon minst lika mycket som Cervantes, för utan honom hade det inte funnits plats för vingårdar. Precis som under dagens klimatförändringar verkande dåtidens ledare inte reagera förens den sista eken satt livet till.

Hårt klimat i La Mancha

Temperaturen i regionen kan variera från minus tretton på vintern till över 45 grader på sommaren. 350 millimeter regn om året är inte mycket mer än Murcia, Europas torraste stad lite drygt 20 mil sydost. I detta oförlåtande landskap trivs alltså den lilla jäkeln airén, druvsorternas ”Fennek”, ni vet den där lilla ökenräven som tassar runt bland Saharas sanddynor.

Airén | La Manchas vita huvuddruva

Alla har druckit av henne, de allra flesta utan att känna till det. Sådan är hon, airén. Livsviktig,  men relativt smakfri – som syre! Vad La Manchas tusentals druvodlare skulle försörja sig på om det inte vore just airén vet ingen. Förutom vita viner görs det en hel del sprit på druvan, alkoholen används till Brandy de Jerez och för att förstärka Sherry, bland annat. I regel får en vinodlare ut runt 5 kilo druvor per vinstock, med ett druvpris på 1,40 kronor kilot (2014) blir det 7 kronor per vinranka årligen. Enligt journalisten Vidal Maté på den spanska dagstidningen El País är detta det lägsta druvpriset på 25 år och fler aber vilar runt knuten.

Ett klimat i snabb förändring

I Sverige betyder höjd medeltemperatur främst mildare vintrar. I Spanien är det somrarna som blir varmare. Allra varmast blir det i södra Spanien, i vissa scenarier blir somrarna mellan 5 och 7 grader varmare i slutet av århundradet. Hur temperaturer över 50 grader på sommaren kommer att påverka druvodlingen i La Mancha är oklart, men Manuel de Castro, klimatforskare på universitetet i Toledo, menar att odling utan bevattning snart kommer att bli omöjligt.

Obevattnad vingård med airén. Ägaren säljer skörden till Alejandro Fernandez vars vin Alejairén är bland de finaste exemplaren på marknaden. Foto: CRUZ LILJEGREN

Moderna stilar av airén

Tack vare svala jäsningar, renlighet och modern utrustning är numera airén-vinet en fjäderlätt varelse. Det är som att den starka hettan brutit ner druvan till dess mest basala beståndsdelar. Förr i tiden var de ofta oxiderade och därför mer rustika. Relativt låg syra och alkoholhalter strax över 11 procent gör vinet extremt lättdrucket. Glöm allt snack om att vita viner ska ha skyhög syra för att vara ”bra”. En platt och iskall airén strular ju inte i magen när man dricker utan mat. Allra intressantast är de moderna tolkningar och blandningar som kommit fram de senaste åren. Här nedan hittar vi fyra helt nya stilar av airén.

1. Aire en el Patio 2014 (Cuvée Solano), Vinos Patio

Naturvinerna från Spaniens Josko Gravner (Samuel Cano) har vi skrivit om förut. Aire en el Patio är en skalmacererad airén från en riktigt gammal vingård. Ljust orange i glaset bjuder vinet på en spännande doft av apelsin, gul kiwi, mandelmassa och våt sten. I munnen är vinet friskt och tuggigt med relativt låg komplexitet av smaker.

2. Alejairén 2012, El Vínculo

Alejairén är det första vita vinet från ikon-vinmakaren Alejandro Fernández. Namnet sammanfogar alltså Alejandros namn med druvans. Airén tas från hundraåriga stockar planterade `en vaso´(bush vines). Detta är ett tätt, sömlöst integrerat och gastronomiskt vitvin som visar en struktur, fruktrikedom och friskhet som druvan i regel saknar. Hemligheten är låga skördeuttag och lagring på ekfat. Vinner på lagring!

3. Ribera de los Molinos 2014, Vinos la Fontanilla

Vinos la Fontanilla är ett familjeföretag som jäst airén sedan mitten på 1800-talet. Denna moderna tolkning är uppblandad med sauvignon blanc och macabeo. En framgångsrik blandning som ger smaker av krusbär samt en friskare syra än oblandat airén-vin. Vinerna i Ribera de los Molinos-serien kostar runt 15 kronor per flaska på den spanska marknaden. Priset är oslagbart hur man än jämför.

4. Cappo Moscato Airén, Garcia Carrion

Jätten Garcia Carrion är Spaniens största vingrupp. De ligger bakom en annan modern blandning som riktar sig till yngre konsumenter. I Cappo blandas airén med den aromatiska och trendiga druvan muskat, resultatet ger en airén-blend med blommighet och sötma som aldrig förr. Vinet är både årgångslöst och utan ursprungsmärkning. En flaska går på circa 30 kronor i Spanien.

Läs mer:
Vinos Patio | Naturvin på druvan airén av Samuel Cano
El Vínculo av Alejandro Fernández
Don Quijote fyller 400 år | Fira med historielektion om La Mancha vin