Laddar annons
Konsten att skapa ett mytomspunnet vin
26 Nov, 2025

Konsten att skapa ett mytomspunnet vin

Vad gör man när man fått förtroende att förvalta ett av världens mest prestigefulla vinhus? Vad är nästa steg efter det? Vi har träffat Federico Radi som är ansvarig vinmakare hos Biondi-Santi. 

Det finns vinhus och så finns det vinhus. Vissa betydligt mer prestigefulla än andra. Vissa vågar ta betydligt mer betalt än andra. Vissa ses nästan som mytomspunna, något som är ouppnåeligt och som man alltid strävar efter att dricka. Tänk då att du är den som ansvarar för att de där dropparna vin som når alla världens hörn, år efter år ska hålla den högsta möjliga kvalitén. Du har ett ansvar att förvalta och förädla något som stora delar av vinvärlden ser upp till. Det är Federico Radis vardag. Som ansvarig vinmakare hos Biondi-Santi är det hans uppdrag att se till att vinerna från det toscanska vinhuset varje år håller högsta möjliga kvalitét. Det behöver inte alltid handla om kreativitet och att tänka utanför boxen. Ibland handlar det om att fortsätta visa respekten för varumärket och vinhuset. 

– Jag känner press varje dag. Jag är ansvarig hos Biondi-Santi och det innebär såklart att jag har en enorm press på mig att göra ett bra jobb. När jag står där med mitt team och ska bedöma vilken druva som ska in i vilket vin, det är självklart att det inte är ett enkelt jobb. Men samtidigt är det en enorm ära som är svår att beskriva. Att få jobba för Biondi-Santi är något som många drömmer om och för mig är det verkligheten. 

"Långt ifrån säkert att vi gör en Brunello di Montalcino Riserva varje år"

Vad är då Biondi-Santi och vad gör deras viner så speciella? De är det äldsta vinhuset i Montalcino. De producerar endast drygt 100 000 flaskor per år. Deras viner brukar sälja slut väldigt fort efter att de släpps. Det är Biondi-Santi som har lett utvecklingen och som banat väg för väldigt många andra vinhus i området när det kommer till att höja statusen för vinerna.

Federico Radi är mannen bakom vinerna.
Federico Radi är mannen bakom vinerna.

– Vi skapar tre olika viner och det räcker för oss. Det är lång ifrån säkert att vi ens gör en Brunello di Montalcino Riserva varje år, utan det bestämmer vi i samband med skörden när vi ser hur kvalitén på druvorna är. 

"Jag får jobba med en dröm"

Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva är de tre vinerna som Federico Radi syftar på. När de 33 hektaren vingårdar är skördade så påbörjas det pressade arbetet att bedöma vilka druvor som faktiskt kvalar in till vilket av de tre vinerna. De allra bästa blir till en Riserva de kvalitén på druvorna tillåter det. Det är ett precist jobb. Det är ett hantverksmässigt jobb. Det är ett jobb där inget får lämnas åt slumpen. 

– Det är som sagt press men jag älskar det samtidigt. Jag får jobba med en dröm, med något som jag knappt trodde på när jag var yngre. 

Hur hamnade du egentligen på Biondi-Santi?

– Det är lite av en rolig historia. Jag började 2017 och innan det var jag på Marchesi Mazzei i Belguardo. Jag fick ett samtal från en rekryterare i samband med att Biondi-Santi hade fått nya ägare, och han frågade mig om det fanns intresse från min sida att eventuellt bli vinmakare hos Biondi-Santi. Det var inte så att han frågade om jag ville ha jobbet utan enbart om jag var intresserad. Och vem säger nej på en sådan fråga? Sen började en lång process som tog fyra-fem månader, och till slut fick jag jobbet.

Biondi-Santi

Hur var känslan när du fick beskedet att du ska bli ansvarig vinmakare hos Biondi-Santi?

– Jag kommer ihåg det än i dag, trots att det gått åtta år sedan jag började. Jag satt i bilen och när jag närmade mig grinden till vineriet så tänkte jag; vad håller jag egentligen på med? Jag var nervös och visste inte riktigt hur jag skulle reagera. 

Handlar om precisa detaljer i skapandet av vinerna

Det har gått åtta år sedan Federico Radi gjorde sin första dag hos Biondi-Santi. Pressen finns fortsatt kvar där, år efter år. Skörd efter skörd. Federico är själv född och uppväxt i Toscana. Han har studerat i Siena. Han vet vad det innebär att vara ansvarig vinmakare. Han vet även vad Biondi-Santis filosofi innebär. Han är på besök i Stockholm för att bland annat presentera årgång 2022 av Rosso di Montalcinon som släpps i Sverige i slutet av november.

– För mig handlar det att alltid visa största möjliga respekt för ursprunget. Vi är ett vinhus från Montalcino. Vi har haft en tydlig filosofi i många års tid, men det har också inneburit utmaningar. Det är inte alltid enkelt att gå i samma fotspår och göra saker som man alltid gjort dem. Och det vill jag heller inte göra, men jag vill fortsatt visa respekt för vad Biondi-Santi står för och vad Montalcino står för.

Vad är nästa steg efter att man når Biondi-Santi?

– Det vet jag inte. Finns det ens ett nästa steg efter detta? Det enda jag vet är att jag är extremt stolt över att vara en del av vinhuset och att få göra detta. Jag är född och uppväxt i Toscana och jag har arbetat på flera olika ställen i regionen, men Biondi-Santi är alltid Biondi-Santi. 

  • Rosso di Montalcino Biondi-Santi, 2022

    Rosso di Montalcino Biondi-Santi, 2022

    italienItalien
    750 ml
    14%

    En ungdomlig och aromatisk Rosso di Montalcino från ikoniska Biondi-Santi. Här får vi en energiladdad rödbärig nos med syrliga körsbär, vildhallon, slånbär, ett knippet färska örter och en värmande mineralitet. Visst, detta kostar uppemot 900 kronor men detta är ändå ett vin som levererar elegans ända ut i fingerspetsarna. Inget har lämnats åt slumpen här och det märks också i energin och precisionen som finns i frukten och syran. 

    94
    899 kr