Vinordlista

Vinbankens vinordlista – från A till Ö

Favoritmarkera

Alla har vi någon gång stått där på Systembolaget framför ett vin, läst beskrivningen och kliat oss själva i huvudet för att vi inte förstått vad som står där. Därför har vi nu plockat fram den enda ordlistan du behöver för att du ska bli en expert på alla vinbegrepp.

När du läser meningen ”Nyanserad, mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av…” så är det inte konstigt att du kanske inte vet exakt vad som menas. Den fantastiska världen av vin innehåller en hel del begrepp och ord som alla säkert har hört, men långt ifrån alla vet vad de faktiskt betyder. Vad passar då inte bättre än en vinordlista som underlättar när du behöver hjälp.

Vinordlista – orden som hjälper dig på Systembolaget

Vad innebär det egentligen att ett vin är strävt? Sulfiter, det som så många viner innehåller, vad är det egentligen? Vad betyder fruktig, nyanserad, ungdomlig och aromatisk? Vi på Vinbanken har nu tagit fram den ultimata ordlistan så att du ska känna dig säker nästa gång du står framför vinhyllan på Systembolaget och läser de olika beskrivningarna. Därför har vi nu tagit fram en vinordlista med några av de vanligaste begreppen och orden.

Aromatiskt

Vita viner har ibland begreppet aromatiskt i sin beskrivning. Det innebär att vinet med största sannolikhet kommer ha en uppenbar druvkaraktär. Du kommer helt enkelt känna igen druvsorten när du båda doftar och smakar på vinet. Andra frukter kan också uppenbara sig, men det är druvan som är i fokus i aromatiska viner. Om du köper ett tyskt vitt vin så är chansen stor att du köper ett aromatiskt vin.

Blommigt

Blommiga viner är helt enkel… blommiga. Du kommer känna av en tydlig ton av blommor när du doftar på vinet. Det kan vara allt från viol till rosor eller lavendel. Nästa gång du köper ett blommigt vin, testa gärna genom att dofta på det och försök gissa dig fram till vilka blommor du känner av i just det vinet. Både röda och vita viner kan vara blommiga. Toner av lavendel och viol hittas exempelvis i en hel del malbec-viner, medan citrusblom hittas i till exempel riesling.

Bärigt

Som det låtar så kommer du känna tydliga inslag av bär när du dricker ett sådant här vin. Det kan vara enklare bär som hallon eller jordgubbar, men det kan även vara hjortron, svarta vinbär eller krusbär. När du står där med glaset vid näsan så kommer du förstå vad som menas. Vissa bär är mer uppenbara än andra. Till exempel körsbär har för vana att ha kraftiga toner i vissa viner.

Friskt

När du läser att ett vin är friskt så kan du i princip vänta dig att du kommer känna av en ton av citrus i vinet. Det går ofta hand i hand med begreppet ”fruktigt” eller ”fräscht”. Det är helt enkelt ett vin som gör att du känner av tydliga fräscha smaker, och det finns få toner som är lika fräscha som citrustoner i vinsammanhang. Du kan testa att ha ett friskt vin i munnen i några sekunder och du kommer känna av den där tydliga citrustonen.

Fruktigt

Fruktiga viner behöver inte nödvändigtvis vara söta, som många kanske tror, utan det handlar helt enkelt om att du känner av toner av frukt i vinet. Motsatsen till fruktiga viner är viner som har tydliga inslag av allt annat än frukt, till exempel nötter, vanilj, rök och läder. Sen ska det även nämnas att frukt i vin är väldigt brett. Både röda och vita viner kan vara fruktiga. Skillnaden är att i samband med vita viner så kommer du troligtvis läsa beskrivning ”friskt och fruktigt” vilket innebär att du kommer känna av citrus, äpplen och kanske päron. När det kommer till röda viner så kan du komma över begreppet ”fruktigt och smakrikt” och då är det troligtvis toner av mörka bär i det fruktiga vinet.

Fylligt

Ett fylligt vin kan lättast beskrivas som kraftfullt. När du dricker ett fylligt vin så kommer du känna att vinet känns tungt i munnen och att det är alkoholstarkt. Fylliga viner har helt enkelt en högre procentsats alkohol i sig, och det gör att de blir kraftigare. En rolig jämförelse är om du dricker ett fylligt vin direkt efter ett mjukt och bärigt vin, då kommer du känna av den uppenbara skillnaden mellan de båda vinerna.

Komplext

När ett vin är komplext så innebär det att du kommer känna olika smaker varje gång du tar en klunk. Testa gärna köpa ett komplext vin, öppna upp det, och testa det varannan minut. Du kommer märka olika smaker för varje gång. Även här kan du skryta för vännerna genom att säga ”känner ni hur komplext det här vinet är?” när ni druckit ett halvt glas. Och så får du skryta och förklara vad det innebär.

Mjukt

Du kommer väldigt ofta hitta ordet ”mjukt” bredvid ordet ”bärigt” när du står där på Systembolaget. När ett vin är mjukt så kan du räkna med att det är ett lätt vin och att du känner av röda är, som till exempel hallon och jordgubbar. Om du dricker ett mjukt vin så kan man säga att du dricker ett lätt vin. Det är motsatsen till stramt.

Nyanserat

Om du läser att ett vin är nyanserat så kommer du känna flera olika smaker, men på ett elegant sätt. Det är lite svårt att förklara, men om du köper ett nyanserat vin så kommer du nog fatta. Det är inga kraftiga skillnader i smakerna, utan allt som är samlat i det där glaset kommer ha en fin balans.

Strävt

Sträva viner går allt som oftast att lagra. Din mun kommer torka ut och vinet vinner om det har några år på nacken när du öppnar det. Den här strävheten förändras ju längre tid som vinet lagras, därför är sträva viner i stort sett alltid intressanta för de ändrar smak beroende på hur länge de lagras. Strävheten kommer från vinets tanniner och finns främst i druvskalet. Så nästa gång du dricker ett vin, dra din tunga över tandköttet och framtänderna och känn efter om det går lite trögt. Sen kan du skryta framför kompisarna genom att dra till med meningen ”känner ni också hur strävt det här vinet är?”.

Stramt

Stramhet är i princip samma sak som strävhet. Munnen känns torr när du dricker vinet och det går trögt när du drar tungan över tandköttet. Om du vill lära dig mer om vin, köp strama viner och jämför dem med varandra för att på så sätt lära dig uppskatta just stramheten i ett vin och skillnaden mellan olika strama viner.

Sulfiter

Du har säker någon gång läst ”Innehåller sulfiter” på en vinflaska. Det innebär att vintillverkaren har använt sig av salterna av svavelsyra för att skydda druvorna eller musten. Vissa viner förstörs om man inte skyddar dem, och därför används sulfiter. Det är dock inte helt okontroversiellt och många tillverkare är emot sulfiter.

Tanniner

Nu kommer vi till en av de allra viktigaste delarna av ett vin. Här kan du få rejäla pluspoäng på vinmiddagen när du skryter om att du vet vad tanniner är. Tanninerna finns i en druvas skal, och det är tanninerna som gör att ett vin blir strävt och stramt. Om ett vin har mycket tanniner så är det helt enkelt strävt. Tanninerna avtar beroende på hur länge vinet lagras, så efter några år försvinner strävheten och vinet får en helt annan karaktär. Så nästa gång du dricker ett strävt vin så kan du dra till med frasen ”det här vinet hade nog tjänat på att lagras lite, för man märker verkligen hur mycket tanniner det innehåller”.

Torrt

Hur kan en dryck vara torr? Det var en av frågorna jag ställde mig för länge sen. Jag insåg kort därefter att om ett vin är torrt så är det helt enkelt inte sött. Torra viner är inte söta. Så när du läser att ett vin är torrt så vet du att du inte kommer få en sockerchock. Därför kommer du på nästa vinmiddag kunna slänga dig med uttrycket ”visst är det här vinet riktigt torrt” och alla vänner kommer titta imponerande på dig.

Ungdomligt

När du väl väljer att köpa ett ungdomligt vin, se då till att dricka det relativt fort. Ungdomliga viner kommer knappast bli bättre av att lagras. De är som de låter, unga och ska drickas kort efter att man köpt dem. Ungdomliga viner är allt som oftast vita viner.

Utvecklat

Det finns fruktiga viner och så finns det mogna viner. De är motsatsen till varandra. Sen finns det de vinerna som hamnar mitt emellan fruktigt och moget, och de vinerna är utvecklade. Så om du står vid vinhyllan och ser att ett vin är utvecklat så kommer du inte få ett varken för fruktigt eller för moget vin, utan något däremellan. Smakmässigt är det lite mer inslag av till exempel nötter och torkade frukter.

Vintage

På många flaskor har du säkert stött på ordet vintage. Det betyder årgång. Allt som oftast är det franska viner som har ordet vintage tryckt på etiketten, men även portugiska portviner har det. Med andra ord betyder vintage året då druvorna plockades.

Cru

Det här ordet är en klassifikation i Frankrike som används för att beskriva kvalitén på vingården, vinerna eller byn där vinet odlas. I dag finns benämningen ”Grand Cru” som är den högsta klassifikationen men även ”Premier Cru” som är den näst högsta.

Arrangera din egen vinprovning hemma – så gör du

Lämna ett svar