7 Aug, 2014

Ett glas Sancerre på Dorsia Hotels terrass

Dorsia är ett av Göteborgs mer lyckade boutiquehotell, ett koncept vävt i ömsom sammet och siden. Och med en känsla av la belle époque som är berusande, även utan ett glas vitt i grönskan på terrassen.

Längs hotellets fasad reser sig en tuktad regnskog drypande av fukt i sensommarvärmen. Det doftar våt asfalt och jord och tunga droppar faller från ett enormt fågelbo, vilket hovrar ovanför entrén.

I lobbyn uppenbarar sig snabbt tre personer ur väggarnas sidensjok, var och en med sitt ansvarsområde: vårt bagage, vår beställning samt vårt omåttliga behov av sammet.

Vi blir visade till ett bord en halv trappa upp och slår oss ned i varsin fläskläpp – de låga fåtöljer som tillverkats av Tricia Guild. Hon står även för hotellets alla tapeter och tyger.

Runtomkring oss vajar påfågelfjädrar i en näst intill obefintlig vind, framför en fond av fuschiafärgade väggar och tunga tyger. Guld, sammet och siden ramar in fönster och draperas över soffor. Bredvid oss står en försilvrad dopfunt till brädden fylld med champagne. Och på en av väggarna fasadklättrar en trind ängel med en trumpet i munnen.

Vi beställer varsitt glas Sancerre Les Belle Vignes Fournier sauvignon blanc och betraktar överdådet av antikviteter i form av olika byster, lampor, och tavlor – i hotellets bibliotek hänger Spådamen, målad av Hugo Birger.

La belle époque i varje söm

Dorsia Hotel huserar på Trädgårdsgatan, nära Kungsportsplatsen. Och befriande långt från ljust och fräscht.

Flera av Göteborgs boutiquehotell har trasslat in sig i la belle époques estetik. Men det som utmärker Dorsia är omsorgen om detaljerna. Exempelvis är målerihantverket utfört med teknik från tidigt 1900-tal och golvlister är frästa på gammalt stål.

Inredningen är inte signerad designbyrån Stylt, som ligger bakom uttrycket på flera spektakulära hotell och restauranger runt om i landet. Istället är det Thomas Petersen, hotellets ägare, som hämtat inspiration från sina resor.

Thomas tillhör en erkänd krögarfamilj, hans farfar Sophus Petersen drev nöjespalatset Lorensberg och pappa Bengt startade Göteborgs första finkrog: Sofus.

Dorsias restaurang ligger i ett atrium inrett med mosaikdetaljer, korallfärger och såklart ett par kvadratmeter siden och sammet. För det klassiskt franska köket ansvarar Carl Berndtsson.

Vi bestämmer oss för att ta med oss våra glas upp till hotellets terrass. Här passerar vi över ett marockanskt klinkergolv, genom en skog av olivträd, citrusar och lagerblad. Vi hittar en rottingsoffa och härifrån hör vi regnet hamra mot det tolv kvadratmeter stora lövet i ärgad koppar som skyddar baren från kortslutning.

Om du inte, som vi, med handen vill täcka ett glas vin från att spädas av regn, kan med fördel välja hotellets egen Summer Punsch. Eller satsa på champagne.

Dorsia Hotel

Profil: Boutiquehotell i Göteborg.
Adress: Trädgårdsgatan 6, Göteborg.
Klientel: Barnfria par, affärsresenärer.
Vinlista: Fyrtio sidor lång.
Typsituation: Det ryktas om att vinlistan ska släppas som lättläst pocket i höst.
Betyg: 5 av 5.