I Ofvandahls plyschsoffor har tentaångest grundlagts sedan sent 1800-tal. Och trots konditoriets förbud mot läxläsning är det än i dag ett populärt tillhåll för studenter. Och för dem som föredrar kaffe med bristfällig crema.
Jag lämnar ett Stockholm i bitar efter en meteorologisk urladdning som fick Södermalm att likna en krigszon. Eller ett havererat gesällbrev för en arborist.
Tåget till Uppsala går enligt sommartidtabell och jag rusar fram längs perrongen med min väska till brädden fylld med böcker, strumpor och vin. Jag ser framför mig ett pitstop på Ofvandahls konditori innan vidare färd mot sommarhuset.
Tågresan går under en himmel som är mättat blå och där tunna slöjmoln svävar i en obefintlig vind. Väl framme i Uppsala är det tjugonio grader varmt; gatorna håller på att lösas upp och likt lava glida ner i Fyrisån. Flaggor och vimplar vilar lodräta mot sina stänger och det är officiellt både varmare och fuktigare än i Seychellerna.
Ofvandahls – från damkafé till hovkonditori
Konditoriet ligger i korsningen St. Olofsgatan och Sysslomansgatan, mellan Domkyrkan och Linnéskolan, mellan tro och tvivel. Innanför entrén möts du av konditoridisken bakom vars putsade glas det radats upp wienerbröd, småkakor, tårtbitar samt bakverk som tryffelmussla och Linnébakelsen med Carl von Linnés profil i marsipan.
Längs väggarna hänger inramade intyg från Gustaf V, drottning Louise och Gustaf VI Adolf som alla vittnar om Ofvandahls förtjänster som hovkonditori. Diplomen är tilldelade Fröknarna Anna och Ragnhild Ofvandahl, döttrar till grundaren Erik.
Det är slutet av 1870-talet när Erik startar sitt Konditori och Damkafé i Uppsala, han beskriver det som ”ett första klassens serveringsställe, så rangerat att damer och herrar trivas gott”. Efter flytten till den nuvarande adressen på Sysslomansgatan gästas konditoriet under det nya namnet Ofvandahls av bland annat Karin Boye, Gustaf Fröding och Hjalmar Bergman.
Nu är det bara jag och en tant klädd i en blårutig sommarblus här. En tax vilar sitt huvud över hennes fötter, den vaknar till när hon reser sig för att hämta mer kaffe. Jag ser hur hon speglar luggen i tillbringarens blanka metall. En doft av det som knådas, jäser och garneras inne i bageriet sprids i rummet.
Inredningen består av patinerade och väl insuttna stolar och soffor, blågröna draperier och etsningar som skildrar scener i ett glömt Uppsala. Vid ingången till den större salongen hänger den, skylten: ”Läxläsning förbjuden”.
Jag beställer kaffe, en lemonad samt en toscakaka och går till uteserveringen. Flaskan är så kall att ett litet regnmoln bildas över den i samma stund jag ställer den på mitt bord. Kaffet är högst ordinärt. Och det gör inget, det är trots allt inte därför du bör gå hit.
Ofvandahls är för dig som föredrar en slät kopp och ett kolesterolstint bakverk framför en cortado. Sockerbagarna har skapat en kafékultur helt utan inslag som crema och smaksatt latte. En inkluderande kultur som lockar till sig dem som dricker på fat såväl som studenter som gör det på krita.
Dessutom ingår påtår, ett begrepp Wikipedia definierar som blott ”en kopp kaffe till, påfyllning av kaffe i koppen”. Men inget kunde vara mer missvisande, påtåren kan ses som en viktig ingrediens i allt från Karin Boyes författarskap till en äldre kvinnas snits på luggen.
Och du behöver inte välja sida i kafédebatten. Ty konkurrensen mellan konditorer och baristas är väsensskild från rivaliteten mellan Bloods och Crips i Los Angeles. Du kan gott variera dina kafébesök utan risken att drabbas av drive-bys.
Ofvandahls Hovkonditori
Profil: Uppsalas mest anrika kafé.
Adress: Sysslomansgatan 5A, Uppsala.
Klientel: Studenter från 1960 och sådana som pluggar i smyg.
Vinlista: Nej.
Typsituation: Erbjudandet: ”Picknickpåse – Student: 50 kr. Övriga: 55 kr.
Betyg: 3 av 5.