Laddar annons
21 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fish & chips i 2-takt i Frederikshavn

2-takt Café & Brasserie huserar på Søndergade i Frederikshavn. De serverar något så ovanligt som ätbar fish & chips.

Efter det utmärkta kaffet på franskinspirerade Café Staehrs uteservering, under en uppspänd segelduk, bestämmer vi oss för lunch längs Søndergade. Vi är på väg mot Frederikshavns hamn efter en vecka i Skagens klarblå sken, där vi cyklat genom en tät matta av strävt solblekt gräs, blommande nyponbuskar och lax.

Innan vi stiger ombord Stena Danica, vilket döpts genom att en flaska Tuborg slagits i spillror mot dess för, ska vi äta på det omtalade brasseriet 2-takt.

Finmekanik i köket på 2-takt Café & Brasserie

Matsalen är avskalad och luftig: enkla träbord flankerade av pastellfärgade läderstolar och manshöga olivträd. Längs ena väggen hänger en sprängskiss över en växellåda och bardisken är klädd i samma svarta sten som uppläggningsfaten är tillverkade i.

Brasseriets meny innehåller klassiska danska rätter som smørrebrød med räkor och 5-rätters-frokost (vilket är lunch) bestående av parmaskinka, bakad torsk, fiskbullar, confiterat anklår samt Nordjylländska ostar med nyponsylt.

Som lunchalternativ finns även fish & chips, Englands nationalrätt som ofta har samma näringsvärde som radon. Rätten erbjuds av restauranger med namn som ”The Codfather” och ”Frying Nemo”. Den serveras traditionellt i tidningspapper, och bör, precis som pappret, kastas snarare än konsumeras.


I 2-takts tolkning är den väsensskild från anglosaxisk kokkonst. Den fish & chips vi beställer serveras i en liten vagn, liknande sådana hamstrar skulle ha om de handlade på Willys i Kungens kurva – och är en sprött friterad torsk med tartarsås, färska örter, citronvinägrett och ärtpuré.

Vart och ett är tillbehören delikata nog att utgöra en hel måltid. Faktum är att bortsett från dumplings på Dubbel Dubbel i Göteborg är detta det godaste jag ätit som kokats i olja. Och när servitören frågar om det smakade bra svarar jag ”du gör mig hel”.

2-takt Café och Brasserie

Profil: Brasserie.
Adress: Søndergade 18a, Frederikshavn.
Klientel: Vid vårt besök en mor och hennes dotter. Dottern var i nittioårsåldern.
Vinlista: ”Husets bobler” består av fem sorters cava och två champagne.
Typsituation: Restaurangens Sallad de Canard finns i två utföranden, ett med anka och chips. Ett med anka, gåslever, pilgrimsmusslor och hummer.
Betyg: 4 av 5.