Laddar annons
24 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Riesling på Hotel Pigalles takterrass

Hotel Pigalle ligger mitt i Brunnsparken i Göteborg, i det så kallade Fürstenbergska palatset med anor från 1700-talet. Bland gästerna kan nämnas Anders Zorn och Carl Larson. Och valda delar av Gothia Cup. På fjärde våningen vecklar takterrassens lugn ut sig i kvällssolen.

Dagen svalnar mot kvällen och vi passerar stojet utanför Palace. Gothia Cup har förvandlat Göteborg till en kuvös för prepubertala fotbollstalanger och resultat från gräsplanen firas respektive dränks av föräldrar och funktionärer i stadens vattenhål.

Frida och jag rundar Fürstenbergska palatset och går genom den öppna dörren till Bar Amuse: Hotel Pigalles kombinerade lobby, bar och slakteri. Vi slår oss ned i en elva meter lång chesterfieldsoffa med varsitt glas Alsace Riesling Réserve, Domaine Weinbach, det är torrt och friskt och har en smak av persika.

I Hotel Pigalle kan du dinera i en restaurang med tillhörande takterrass samt både dricka sprit och checka in i baren. Om du blir trött står trettioåtta olika rum till buds att spendera natten i. Det är ett så kallat boutiquehotell, en typ av designhotell med max hundra rum och inriktat på din livsstil i vaket tillstånd snarare än ditt slumrande jag. Ian Schrager, grundare av nattklubben Studio 54 i New York, är en av förgrundsgestalterna bakom den växande trenden.

La belle époque: champagne och cirkelsåg

Pigalles tappning är stöpt i La belle époque – det tidiga 1900-talets Paris – med tunga tyger i mustiga färger, kristallkronor, franska band och kandelabrar täckta av stearin.

Bardisken framför oss är i mörkt trä och prydd med guldstatyer. Ovanpå står champagneflaskor, blombuketter i vaser samt en cirkelsåg. Den senare för att elegant kunna skiva upp charkuterier till lagom stora munsbitar. Golven är täckta av orientaliska mattor varpå knubbiga skinnfåtöljer, robusta träbord samt barstolar med fransar i guld är placerade. Väggarna är dekorerade med höga hattar och ett hjorthuvud (som måhända skiljts från kroppen direkt på bardisken).

”I lobbybaren serverar vi chark, ostar och olika tillbehör, fokus här är på öl och vin. I Restaurang Atelier på fjärde våningen har vi vår egentliga barstation, med craft cocktails och fine spirits”, säger Patrick Olsson, hotellchef.

Restaurang Atelier

Restaurangens meny anpassas efter säsong och består just nu av exempelvis rotselleri med hasselnötter och kycklingvinaigrette, pannstekt havskatt samt grillad ko. Det finns ingen traditionell vinlista, istället rekommenderar sommeliererna Marie Lawson och Oscar Johansson sina favoriter för tillfället. Det skapar ett både stort och rörligt lager.

”Vi tycker också att det ger en personligare känsla att inte ha mastodontlistor uppsatta för att tillfredsställa sommelieregon”, säger Patrick Olsson.

Man jobbar med ett stort antal leverantörer och letar kontinuerligt efter nya. Och förslagen kan komma från hela personalstyrkan.

”Generellt har vi gemensamma mat- och vinprovningar med matsal och kök där vi diskuterar smaker och kombinationer, därefter görs förslag på vilka specifika viner och generella vintyper som är aktuella. Vi söker biodynamiska och minimalistiska producenter, men det är kvaliteten på frukt, vinets totala balans och hur det uppför sig med och utan mat som avgör om vi tar in det. Vi uppskattar udda viner som är förhållandevis lätta att ta till sig”, säger Patrick Olsson.

"Bon voyage"

Vi bestämmer oss för att fånga det sista av ljuset på takterrassen. Efter vad som i tjugotalets Paris bör motsvara en mansålder stönar hissen: ”bon voyage” och får orgasm innan dörrarna öppnas. Fyra våningar upp tar vi rygg på en servitör genom Restaurang Atelier, förbi en stor oljemålning, dofterna från det öppna köket och så ut på takterrassen vilken badar i ett döende solsken.

Tidigare under dagen har vi solat med vänner vid en klippa på Saltholmen. Nu slår vi oss ned med solen i ryggen direkt på den varma takplåten med våra vinglas. Framför oss ramar en låg mur in de dukade borden tillsammans med en ambitiös odling med vass, tomatplantor och något slags gräs. På det stenlagda golvet står soffor fyllda med blommiga kuddar och barn, en rosa plyschgris delar sittplats med en pojke som ritar vulkaner vilken får utbrott över duken.

Med altitud dalar våra krav

Jag driver en tes, att takbarer går från trevliga via spektakulära på väg mot enerverande för varje ny meter över havet. Låt mig exemplifiera med Hotel W i Barcelona, i vars inglasade luftrum du delar bord med tornfalkar, drönare och cumulusmoln. De tjugosex våningarna överskuggar upplevelsen: drinkarna är kliniskt befriade från kreativitet och musikutbudet består av en dj med ena foten i house och den andra i en spann fiskrens.

Hotel Pigalles lägre altitud tycks som kontrast skapa en perfekt balans mellan värme och exklusivitet. Kanske är det ljuset, men resterna som bärs ut, fat med ett gult gegg och dill, ser aptitliga ut. Förtjust lägger jag märke till att personalen bär hängslen, kanske för att på ett estetiskt vis motverka den ökande gravitationen då de hämtar köttstycken i lobbyn.

Hotel Pigalle

Profil: Boutiquehotell i Göteborg.
Adress: Södra Hamngatan 2A, Göteborg.
Klientel: Amerikanska turister, deltagare i Gothia Cup.
Vinlista: Stor och rörlig, bra röda är Jura Corail, Château d’Arlay 2008 och Langhe Nebbiolo, Malvira 2008, bra vita är Vouvray Le Haut-Lieu sec, Huet 2012 och Alsace Riesling Réserve, Domaine Weinbach 2012.
Typsituation: Luftfuktigheten är så hög att konferenciern utvecklat gälar.
Betyg: 5 av 5.