Laddar annons
18 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sydfranskt husvin

Nya denna vecka är bl.a. ett utmärkt rött husvin från södra Frankrike och en snygg finstämd chilensk syrah, mest för källaren.

Det utmärka kooperativet Mont Tauch gör idag mycket av det bästa från distriktet Fitou. Deras Réserve de la Condamine, 2009 kostar måttliga 69 kronor. Vinet är i sitt prisläge både nyanserat och lite delikat samtidigt som det har en lätt mustighet för smakmässigt rikare mat. Det passar bra till allt och alla, dvs det är ett utmärkt husvin. Görs långt bortom bergen i den inre delen av Fitou, där utöver vinet, livet kretsar kring rugby och vildsvinsjakt.

Röttorps Bästa är särskilt förtjust i en finstämd lätt och behaglig sommarpinot när det skall vara rött så här års. Saint Clair Pinot Noir, 2011 är ett friskt rödvin för sommarens alla sallader, pastarätter och kycklingar. Pinot Noir blir vanligen lite dyrt, men här kommer man undan med 99 kronor för icke obetydlig lättsam pinotelegans.

När Du vill ha ett friskt vitt vin med måttlig smakrikedom till lätta sommarrätter är billiga Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, 2011 ett lysande alternativ. Det är sällan Röttorps Bästa hittar bra Muscadet. Här är undantaget som visar att det går att göra en riktigt bra hyggligt komplex muscadet med längd och balans och lite smak i mitten. Riktigt bra sommarvin för 62 kronor.

Halvtorr riesling är trevligt till sommarens bär. Dr L Bernkastler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2010 för 99 kronor är en trevlig, snygg Mosel utan märkvärdiga toner som kräver speciell uppmärksamhet. Rakt upp och ner gott och balanserat.

En sval kväll till den kvalificerade ostbrickan tycker Röttorps Bästa att man skall ha ett portvin. Graham's Late Bottled Vintage, 2007 är ett utmärkt alternativ när man vill ha ett bättre portvin utan att behöva dekantera vid serveringen.

Rotari Rosé, 2007 tycker Röttorps Bästa är markandens främsta bubbbelrosé i rimlig prisklass för både skål och mat. Mycket blek roséfärg, mild doft och smak, finstämt långt och verkligt intressant genomklingande och delikat för 99 kronor.

Numera görs det riktigt intressanta viner i norra Chile. Det borde egentligen vara varmt där eftersom det ganska nära ekvatorn. Men havsbrisen från den där kalla Stilla Oceanen gör det till ett av Chiles allra svalaste klimat. I Limari mognar därför druvorna långsamt. Vädret gör att de kan få ta tid på sig. Resultatet kan bli riktigt finstämda och intressanta viner som kan utvecklas länge vid lagring utan att det kostar så mycket. Maycas del Limarí Reserva Syrah, 2009 är ett sådant vin för 99 kronor, en lätt rökig Syrah med långa fina toner och läckert långt slut målad med en liten pensel. Kul nu men kan gärna sparas i fem år och blir sannolikt då ännu mer intressant och komplex. För källaren, i Beställningssortimentet.