Laddar annons
26 Jul, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ett vin, två årgångar flaska plus en box

Löpande under året kommer nya årgångar in av vinerna som säljs på Systembolaget. Ibland är det ingen skillnad men lika ofta hittar man nyanser i smaken. Det hör till, vin är ett "levande" väsen... Vissa viner byter artiklenummer när de byter årgång andra, det vanliga när vinet finns i det så kallade bas-sortimentet, gör det inte. Det har hänt att viner förändrat sig rejält över tid och varför de då inte ställs inför ett nytt inköps-beslut är förvånande. Spelplanen är trots allt förändrad. Frågan är om inte röda  Roodeberg kan räknas in bland dem som skulle upp i en ny jämförande inköpsrunda. Eller på vilka kriterier köper Systembolaget in basvinerna på-en gång in, aldrig ut?  Nu inte sagt att vinet är dåligt, det är inte fallet men det är mycket förändrat.

Den svenska importören Arvid Nordquist berättar, - själva är vi väldigt nöjda med 2008:an, den är ytterligare ett litet steg på den väg mot framtidens Roodeberg som nye vinmakaren Richard Rowe slagit in på och som kan sammanfattas som följer:
Mindre merlot - den blir ju oftast litet grön i SA (Sydafrika)
Högre andel druvor, främst Shirazdelen från nya, svala vingårdar utmed sydkusten
Kortare tid på ek men samtidigt högre kvalitet på faten, nästan bara franska

Vi tycker att 2008 har tydligt högre fruktkoncentration och intensitet än 2007, att det känns modernare men definitivt med bibehållen Roodebergidentitet. Att Richard och hans kollegor trots att årgång 2008 anses som svårhanterad lyckats göra ett vin som vi ser som ett tydligt kliv uppåt imponerar stort på oss. 

Vinet har artikelnummer 7451.
2007
Utvecklad röd färg. Kafferostad doft, mörka bär, kakao. Smaken är medelfyllig. Mörk frukt, inslag av mörk choklad (lätt bitterhet), smak av läder, örter och med kafferostade noter. Utvecklad, personlig.
Betyg: 4+

2008, 87 kronor
Röd. Fruktig doft, bär och tydlig av rostade fat. Smaken är medelfyllig. Mörka bär och frukt, inslag av rostat kaffe , lakrits och kakao. Modern!
Betyg: 3+

Box 2008, 269 kronor
Röd färg. Fruktig doft, inslag av lakrits. Smaken är medelfyllig. Mörka bär, björnbär, inslag av lakrits, mörk choklad och kärva tanniner. Modern, fruktintensiv.
Betyg: 3

Vi var fem personer vid provningstillfället. Vi var till 100 eniga. Förutom undertecknad var det någon gång vindrickaren + de som gillar vin lite extra mycket och köper vin för att de är nyfikna och intresserade. En bra grupp med a o och stor spridning vad det gäller "ingångar". "Glädjande" var att vi alla hade samstämmigt omdöme; - vi gillar 2007 bättre! Varför ändrar dom? Eller är det så att vinet kommer förändras över tid och om vi provar 2008 om ett år påminner den om 2007, som idag? Tveksamt om alls, tror jag. De är redan för olika.

2007 hade mer av örter och tobak, balansen var perfekt. Ett vin med drag av Bordeaux(inte sagt som en styrkemätning snarare som ett konstaterande av smakinriktning) och för sitt pris, ett rent vinkap! 2008 och även vinet i boxen, var fruktdrivet och modernt. Ett vin utan sin själ och som skulle kunna komma varhelst ifrån. Inget fel (välgjort är det utan tvekan) men hur trist är det inte när ett vin smakar som: no-name from anywhere!