Laddar annons
11 Dec, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Extra knäck blev heltid Bäcke Knäcke

Britt-Marie Bäckes knäckebröd är nyttigt, det smakar gott, ser trevligt ut och är inte likt något annat köpebröd. Företaget Bäcke Knäcke kom in till av en slump även om det vid en första presentationen kan tyckas vara så. Det startade som det "lilla extra" och en vilja att överraska. Knäckebröden som Britt-Marie Bäcke bakade hemma i sitt kök av ekologiskt rågmjöl och toppade med nyttiga kärnor och frön bjöd hon sina kunder på. Att knäcket gjorde succé kan man lugnt säga, alla frågade vart brödet fanns att köpa.

Den stora efterfrågan har gjort att Bäcke bakat bröd de senaste månaderna. Det känner alla Facebookvänner till Britt-Marie Bäcke väl till. På fejan har vi läst att hon bakat, gräddat, hållit föredrag bakat lite till för att nu baka än mer. Det har gått av bara farten och till alla förfrågningar från privatpersoner har det kommit in beställningar från butiker som Cajsa Warg och Urban Deli i Stockholm.

Det är bara åtta månader sedan Britt-Marie Bäcke för första gången tog med sig knäckebrödet på en av alla de vin- och matprovningar som hon arrangerar. Deltagarna på kursen blev förtjusta, för att inte säga exalterade och Britt-Marie Bäcke fortsatte. Med så stort intresse för det goda brödet så var valet mellan att kavla upp ärmarna och börja baka knäckebröd hemma i köket alternativt låta saker och ting bero knappast något entreprenören Bäcke ens behövde fundera över. Har man som hon sålt en pall av sitt egenutvecklade vinspel, Bouquet-ett kunskapsspel om vin, till självaste Barack Obama på en entreprenörsdag i Chicago kan och har man det som krävs för att vara egenföretagare. Man gör det bara.

Och det är föga förvånande snarare mer självklart att höra hur Britt-Marie Bäcke anlitas av exportrådet för seminarier om entreprenörskap i EU.

Britt-Marie Bäcke har raskt fått hitta en förpackning, hur skulle butiker annars kunna saluföra brödet, och komma på ett namn på knäcket. I dagarna har det snabbt expanderande Bäcke Knäcke installerat sig i en egen bagarstuga i Farsta.

I de ljusa, fina lokalerna finns gott om plats för bak, en stor ugn och en maskin som hjälper till att kavla ut deg. Bolaget har fyra kvinnliga delägare och målsättningen är utstakad. Inom ett år bär företagets omsättning tre heltidsanställda i bageriet, det ska finnas fyra olika sorters knäckebröd i portföljen och minst en müsli som görs av det goda crunchet som ramlar av brödet.

Bäcke Knäcke bakas av ekologiskt och organiskt rågmjöl av kärnor och frön, av Kronjäst, vatten och salt. Det är inga konstigheter i degen och brödets hållbarhet är långa åtta månader. Med rent mjöl i påsen är det inte konstigt att Britt-Marie Bäckes extraknäcket blev till succé och heltidsjobb.

Företagets hemsida, Scandinaviangoodfood.se