Laddar annons
Champagne Lombard – kvalitet utan kompromisser
13 Dec, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Champagne Lombard – kvalitet utan kompromisser

CHAMPAGNE. Som många andra producenter är Champagne Lombard ett familjeföretag sedan generationer. Nu på väg mot en fjärde och för några år sedan skedde en omfattande förändring. Vi pratar med VD Johann Cochut som säger, - vårt mål är att tillverka högsta kvalitet, utan kompromisser.

Champagne Lombard är idag en producent som helt släppt vad man kallar bas cuvéer, det vill säga en champagne som håller en genomgående smakstil alla år. I dag tillverkar Lombard i stället champagner som skall spegla den terroir,  det vill säga den unika platsen från vilken druvorna kommer från.

Därför får Lombards champagner en låg dosage (faktaruta längst ned i texten) och druvorna kommer uteslutande från Premier Cru samt Grand Cru lägen. Man gör också en serie olika champagner från enskilda vingårdar i Côtes des Blancs och Côtes des Noirs.

Champagne Lombard – intressant tillbakablick i husets historia

Europas stora olycka, ”The Great War” 1914-1918, ledde till starten av det som idag är familjeföretaget Champagne Lombard & Cie. Ägaren Thierry Lombards farfar, Robert Andrieu växte upp på en gård i Lot-et-Garonne, cirka sex mil sydost om Bordeaux. När första världskriget bröt ut kallades han in till militärtjänst.

Och eftersom en stor del av första världskriget utspelades på fälten, i Frankrike framförallt i departementet Marne där Champagne ligger, blev han placerad där. Robert Andrieu var en av de som överlevde de år som förvandlade stora delar av Marne till ett månlandskap. Och än i dag vittnar mängder av krigskyrkogårdar om det fasansfulla kriget som tog så många människors liv.

Champagne Lombard - har adress i Épernay

Andrieu återvände till Champagne efter kriget eftersom han ville starta sitt eget företag med vin som bas. 1925 lyckades han med det och företaget med det anonyma namnet ”Societé Anonyme de Magenta-Épernay” bildades. Det säger oss kanske inte mycket om vin och champagne men kärnan i verksamheten blev ett vinhus Magenta Champagne. Under många år drevs verksamheten från en plats utanför Épernay men redan 1936 kunde Robert Andrieu köpa en källaren på 1 Rue des Cotelles i Épernay.

Med adress i Épernay stärktes renommét som champagnehus, liknande många andra kända champagnemärken. Än i dag hittar man Champagne Lombard på samma adress. De gamla källarna i berget har utökats och den primära vinifieringsanläggningen, där tillverkningen sker, är toppmodern.

Druvor från egna vingårdar och från odlare i Champagne Lombards viner

All frukt, det vill säga druvor från cirka 100 hektar tas emot i vinifieringsanläggningen. Druvorna hämtas från elva av Champagnes 17 Grand Cru och från 21 av 44 Premier Cru lägen. Champagne Lombard har dels egna vingårdar men också mångåriga samarbetsavtal med odlare där man är under odlingssäsongen deltar med rådgivning och översyn för att på bästa sätt säkerställa högsta kvalitet på de druvor man får in. Grand Cru lägena hittar man i byar som Ambonnay, Avize, Ay, Chouilly, Cramant, Le Mesnil sur Oger, Verzenay och Verzy.

Hur framställer Champagne Lombard sina cuvéer

Varje druvsort (chardonnay, pinot noir och pinot meunier) och läge (ursprunglig odlingsplats-by) hanteras var för sig. Sedan sker pressningen. Man använder den i Champagne vanliga tekniken med korgpress sedan sker vinifiering (när musten ska jäsa till vin). På traditionellt sätt i Champagne sparar man också en del vin som Reserve. Det vill säga vin av äldre årgångar för att blanda framtida cuvéer med. Men också mer specifikt, för att så småningom kunna lansera små serier av äldre årgångar. Därpå läggs flaskorna ned i källaren där de får ligga på sin fällning, sur lie som det heter, i minst 15 månader enligt regelverket men hos Lombard i minst 36 mån, ibland längre. Under den andra jäsningen bildas  bubblorna.

Champagne Lombard viktigaste person – källarmästaren

Christophe Pitois är vinmakaren som gör den slutliga blandningen för alla husets 15 olika cuvéer och ansvarar för husets årgångschampagne, innan vinerna buteljeras för den i Champagne avgörande andra jäsningen i flaskan. Det är nu, under den andra jäsningen, som bubblorna bildas.

Förändringen med den uppstramning som skett av kvaliteten hos Champagne Lombard är något som champagneälskare världen över tagit till sig. Erkännanden har strömmat in i form av mycket höga poäng från Wine Enthusiast och från View from the Cellar av John Gilman. Nyligen tilldelades Champagne Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir en guldmedalj i prestigefyllda IWC – International Wine Competition 2017.

FAKTARUTA | CHAMPAGNE LOMBARD

Grundades: 1925
Vingårdar: 100 hektar varav 10 hektar egna och övriga i långa samarbeten med odlare.
Produktion: Ca 750 000 buteljer per år med ca 70 procent export.
Lägen: Premier Cru 11 av totalt 17, Grand Cru 21 av 44 totalt i Champagne.
Cuvéer: 15 stycken genom tre olika linjer,
Classique som är champagne tillverkad av druvor från olika, utvalda terroirer
Terroir är mono cru cuvéer, det vill säga från en specifik vingård/läge
Collection är äldre champagner och magnumbuteljer.
Vinifiering och lagring: Toppmodern vinifierings anläggning med korgpress och lagringskällare i berget för fat och viner.

Faktaruta | Dosage

Dosage är en socker- och vinlösning som tillförs för att fylla upp buteljen med det vin som gått förlorat vid dégorgement. Heter även liqueur d’expédition. Dosage kan vara mer eller mindre söt beroende på vilken typ av champagne huset vill göra. Fram till år 1960 var det vanligt i Champagne att toppa dosage med cognac vilket är förbjudet i dag.

Faktaruta | Premier Cru och Grand Cru lägen i Champagne

Klassificeringssystemet i Champagne, som rankar distriktets olika champagner i en kvalitetsskala utgår från platsen, byarna, var druvorna odlats. Det kallas Cru-systemet. Grand Cru är högsta kvalitet och rankas som 100 procent, bland de bästa byarna hittar man exempelvis Mesnil-sur-Oger, Cramant och Ambonnay. Nästa steg heter Premier Cru som rankar mellan 90-99 procent. Procentindelningen avgör hur mycket odlarna kan ta betalt för sina druvor. Efter de två högsta kvaliteterna följer fler Cru steg.

[artikel id="58175" titel="Champagne Lombard lanserade nyligen Brut Natur 2008"]