Laddar annons
Amarone med Masi, mästarna från Valpolicella
3 Sep, 2022

Amarone med Masi, mästarna från Valpolicella

Masi gör amarone som är trogna ursprung och tradition när beteckningen Amarone della Valpolicella är i förändringens tid.

MASI Amarone della Valpolicella.

Det var en gång ett sött rött som blev amarone. På önskelistan hos producenterna: ett torrt rött vin med mer av allt. Som större koncentration, färg och struktur. Men historien slutar inte här för amaronevinerna utvecklas fortfarande. Trenden är nu att de torra blir allt sötare.

Det är omöjligt att inte hålla med om att tradition och ursprung spelar roll i vinvärlden. Vissa vinhus är trogna en stil som följt dem över åren. För dessa värden är Masis arbete uppskattat. Framförallt nu när det är stor skillnad på amarone och amarone.

Som situationen ser ut idag finns otaliga nyanser bland kopiorna samtidigt som de "äkta" spretar åt olika håll (klassisk stil vs modern amaroneviner). Det är främst traditionsbärarna som blir alltmer svårfunna.

För som det ser ut idag vill många glänsa med beteckningen Amarone della Valpolicella. Oavsett tolkning klassisk eller modern alternativt ren fantasikopia. Något har helt klart hänt med amarone.

Amarone della Valpolicella DOCG

Amarone kom till av en tillfällighet i mitten av 1930-talet. Eller kanske var anledningen att vinmakarna ville ha ett vin med mer attityd. Ett vin med stark förankring i tradition och med tydlig ursprungskaraktär. Läs Johan Edströms artikel, amarone-hemligheten bakom vinet i våra hjärtan.

Sedan 1990 betecknas amarone i ett så kallat appellationssystem som utgår från ursprung och tillverkningsmetod. I Italien heter de högsta nivåerna DOC och DOCG.

Men trots att Amarone della Valpolicella konsumenter svårt att urskilja vad som är vad. Vad är en amarone och vad kan vi förvänta oss av en amarone?

Vinhuset Masi är en av tillverkarna som jobbar hårt för att göra vinkonsumenter uppmärksamma på vilka smaker och stil en amarone ska stå för.

Amarone - vilka är äkta

Det råder knivskarp konkurrens och många tillverkare aspirerar på rätten till ursprungsbeteckningen Amarone della Valpolicella.

Ett Amaronevin har en torr kraftfull smak och hög alkoholhalt. Den lilla upplevda sötman kommer med inslag av torkade druvor med nyansera av aprikos och apelsin. Den nya gruppens viner har å sin sida en ännu tydligare upplevelse av sötma, i kombination med styrka. De senare är inte i närheten av den ursprungliga intentionen.

Varför blev det så och spelar den här smakskillnaden egentligen någon roll?

Idealisten svarar, självklart ja. För att amaronevinets kännetecken (torr, stram och stark) urvattnas om stilarna spretar. Ur en annan synvinkel är tongången positiv och grundar sig på anledningar av affärsmöjligheter. Dom ansvariga är alla kommersiella intressen, i Italien men också på Systembolaget och bland importörerna i Sverige.

Systembolaget driver på en sötare stil av amarone

Så igen, spelar ovan någon roll för konsumenter - jamen självklart ja. Ingen vill bli "lurad". Jag vill betala skäligt för en vara som är vad den säger och utger sig vara. Det är en enkel grundregeln och därför som överallt annars - tänk på, är något för billigt för att vara sant är det precis så.

Sedan kan jag givetvis välja att köpa ett mingligt varumärkesvin, till ett lägre pris, när och om jag vill. Men bara om jag vet fakta (ursprung) och vad som är vad.

Bra att känna till om amarone är att det inte är ett billigt vin. Och tänk på att ursprung alltid ska stå på etiketten.

När det gäller amarone, var extra uppmärksam på:

Fantasinamn och billigt pris

En del viner säljs med hjälp av visuella attribut. Det kan vara en tilltalande amaronelik utformad etikett, ett fantasinamn som passar distriktet och en amaronelik flaska. En vettig amarone kostar över 200 kr flaskan.

Studera etiketten

Är ursprung och druvor ens från distriktet? Det är lätt att ta fel när allt annat som etikett och flaska ser ut att stämmer in på beskrivningen av amarone.

Vilken är sockerhalten? Att stirra sig blind på siffran är meningslöst för det kokar alltid ner till balans. Men säg att priset på amaronen är runt 200 kr och sockernivån ligger på 10 g/litern (eller mer) - då kan man vara säker på att stilen är "modern och minglig". I sockerinnehållsjämförelsen vill man ner till 7-8 g/liter.

raffaele-boscaini-masi-amarone-valpolicella-vinbanken

Amarone har sitt ursprung i Valpolicella

Masi Amarone della Valpolicella tillverkas på ett traditionellt sätt med en del torkade druvor, precis som andra välkända hus. Odlare och producenter i distriktet har namn som konsumenter kan lära känna och följa. Vinhuset Masi finns i den gruppen.

Raffaele Boscaini (bild ovan), är sjunde generationen på Masi som nu driver vinhuset,

- jag är övertygad om att amarone kommer få den uppskattning den så väl förtjänar. Men det kommer ta tid. Framförallt är det viktigt att berätta hur det ligger till och att det är skillnad.

Sveriges första amarone - Vaio Armaron

I mitten av 1980-talet kom amarone till Sverige. Den som var först var Vaio Armaron Sergio Alghieri och som sedan 1970 ingår i vinhuset MASI portfölj.

Amarone della Valpolicella Vaio räknas till amaronevinernas "kärnmodell". Smaken är torr, kraftfull med hög alkoholhalt i kombination med elegans. Vaio är nyanserad med lätt och balanserad sötma, ett komplext vin.

En kul jämförelse att prova: jämför Amarone Costasera med Vaio där den senare alltid ger en aningen rikare upplevelse.

Jämför amarone med en look-a-like

Costasera (399 kr) och Vaio (799 kr) är torra viner med runt 0,8 g/100 ml restsocker.

Jämför till en av många renommésnyltare som Amicone (99 kr) som har 1,1 g /100 ml restsocker. Det är för övrigt ett vin som Systembolaget säljer i alla butiker (449 st). Den första "riktiga" amaronen hittar man i 368 butiker (80% butikstäckning) och det är Tommasi Amarone (299 kr) med en sockerhalt på 0,7 g/100 ml.

I en storstad är den 80% täckningen inte ett problem. Men i övriga landet och framförallt i mindre samhällen är det ett tillgänglighetsproblem. Kanske även en rättvisefråga. För vem har rätt att köpa "bra" vin som exempelvis en riktig amarone och när?

Famiglie Storiche, sammanslutning av 13 amaroneproducenter som står för tradition och ursprung

SNACKIS-KOMBINATION

Amarone Costasera till matjesill

Masi

Vilken Masi amarone passar dig? - av Anders Röttorp
Nyckeln till amarone med Masis chefvinmakare Andrea dal Cin
Campofiorin firar 50 år