Laddar annons
21 Apr, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Finca Sanguijuela | Friederich Schatz - återerövraren av Rondas vinstockar

Ronda, Spanien:
Av södra spaniens röda viner är få lika finstämda och eleganta som buteljer signerade ’Schatz’. Som artonårig tysk invandrare tog Friederich Schatz med sig flera generationers kunskap om vinodling till Andalusien. Idag är han känd som den tyske vinodlaren som återupptäckte den sydspanska vinregionen Ronda.

Schatz var på tidigt 1980-tal den första vinproducenten i Ronda, dessutom har han arbetat ekologiskt från start. Vinbankens Cruz Liljegren möter vinodlaren som återupptäckte det tusenåriga vincentret Ronda.

Acinipo — gamla Ronda

Redan för 2000 år sedan planterades vinrankor i trakten kring Ronda. Romarna kallade då byn Acinipo och spanska historiker är överens om att den byggdes för pensionerade veteraner från Caesars legioner. Intressant i vinsammanhang är att de romerska mynten som trycktes i byn har en klase vindruvor på baksidan. Enligt historikerna signalerar motivet att vin var en viktig handelsvara i Acinipo. Romarriket föll ju som bekant till slut men vinrankorna levde vidare ända till sent 1800-tal. Som i många andra vinregioner slog den amerikanska vinlusen ut Rondas vinnäring totalt. Över 13 000 hektar vinodlingar vissnade bort och dog.


Tysk artonåring återupplivar Ronda som vinregion

Det skulle dröja hundra år tills vinodlingarna började breda ut sig igen. Idag har Ronda lyckats återplantera 250 hektar vingårdar, mycket tack vare Juan Manuel Vetas, men det är allt fler som återupptäcker anledningen till den historiska betydelsen vinet haft i trakten. Startskottet avfyrades av Friederich Schatz som arton år gammal var den yngsta grenen i en familj med vinmakartradition sedan 1641.

När Friederich flyttade till Ronda år 1982 kunde han inte ett ord spanska. Han kände sig däremot hemma i det böljande landskapet runt Ronda. Men inte för att han vart där förut, utan för att det var som gjort för att plantera vinrankor. En instinkt och träffsäkerhet han närmast tycks ha haft i blodet.


Besök på Finca Sanguijuela

Friederich vingård ligger väster om Ronda i en lätt sluttande dalgång vid namn Sierra de la Sanguijuela. Därav ”Finca Sanguijuela” (egendomens namn). Innan vi kommer fram till vingården och det intilliggande vineriet leds vi genom ett tätbevuxet grönområde. Solen lyser knappt in genom de täta trädkronorna och över oss flaxar koltrastar i flock som vore de fladdermöss i en grotta.

Att skapa optimala förhållanden för fåglar är ett lysande exempel på hur Friederich implementerar sitt biodynamiska tänk i praktiken. Koltrastarna är nämligen naturliga fiender till alla de skadeinsekter som vinodlare normalt blir kvitt med via kemisk besprutning.

— Biodynamisk odling var inget medvetet val för mig, det var helt enkelt det enda sättet jag lärt mig av min far, säger Friederich Schatz. Sedan första plantan sattes i jorden har han skött odlingen ekologiskt med biodynamiska principer. Att Friederich var såpass tidig har gjort att han blivit något av fadern för ekologisk vinodling i hela Andalusien. Hans mentorskap har bland annat varit av stor betydelse för Pablo Chacón på Samsara Wines en av Rondas senaste vinproducenter.


Vinprovning på Bodegas Schatz

På Bodegas Schatz gör man totalt sex viner. Bland hans mest populära finns ett rosévin på den tyska druvsorten muskat-trollinger. Ett exotiskt och helt unikt rosévin som måste provas för att förstås. Han odlar även Europas sydligaste pinot noir, ett vin som dessvärre saknar lite av den transparens och fräschör som man förväntar sig av druvsorten. Bodegas Schatz röda viner får en förhållandevis kort maceration (urlakning av skalen) och jäses med vingårdens egna jästkultur. Vinerna lagras därefter på franska ekfat och har alla ett mycket lågt innehåll av svavel. Av de viner som saluförs just nu är följande mina favoriter:

Elegant och mogen lemberger

Det röda vinet 2005 Acinipo (++) är ett ödmjukt vino de mesa på etiketten. Vinet består nämligen av 100 procent lemberger. En tysk druvsort som inte tillåts inom ursprungsbeteckningen Serranias de Ronda (subregion i D.O. Sierras de Málaga) på grund av att ingen annan odlar den. Acinipo är ett intensivt, spänstigt och spännande vin i en klass man sällan ser bland andalusiska röda viner. Det är medelfylligt och med en mognad och precision som yngre vinodlare sällan åstadkommer. Dessutom åldras det långsamt och värdigt.

Klassisk Bordeauxblend

2008 Sanguijuela, 209 kr (+) görs med druvsorter från Bordeaux samt en del tempranillo. Vinet är ungt och rikt med samma friska syra som alla Friederichs viner. Aromatiska kryddor och röd lakrits gör sig påminda i detta för regionen ovanligt svalt smakande rödvin. Det påminner faktiskt mer om en ljus härlig Rioja.

Rondas paraddruva petit verdot i lättdrucken stil

2008 Petit Verdot, 224 kr (+) görs i en helt annan stil än många andra bodegor i Ronda som ofta är ute efter mer koncentration och extrakt. Om Juan Manuel Vetas gör det mest koncentrerade och täta vinet så gör Friederich Schatz det lättaste och luftigaste. Personligen föredrar jag Friederich mer klunkvänliga variant, men det är såklart upp till var och en.

 

Bodegas Schatz importeras till Sverige av CJ Wines AB, förutom vinerna nedan finns en pinot noir samt en chardonnay listade i beställningssortimentet.

Schatz Petit Verdot 2006 (74781), 224 kr

Schatz Finca Sanguijuela 2007 (71683), 209 kr

 

Du kanske även är intresserad av att läsa artikeln från januari 2012 om lembergerdruvan och vinmakaren Friedrich Schatz.