Laddar annons
Vinlandet där Braai är en livsstil
1 Jul, 2024

Vinlandet där Braai är en livsstil

När solen börjar sjunka över de sydafrikanska landskapen, är det ett särskilt ljud som signalerar att kvällen närmar sig – det sprakande ljudet av en tänd Braai.

Ingen Braai är komplett utan ett gott vin, och här kommer Stellenbosch Reserve Vanderstel in i bilden. Detta klassiska Sydafrikanska rödvin, med sina klassiska Bordeaux-blend egenskaper, är den perfekta följeslagaren till en traditionell Braai.

Historien bakom Braai

Ordet "Braai" kommer från ordet för grillning på språket afrikaans, men för sydafrikanerna betyder det så mycket mer än bara att laga mat utomhus. Det är en tradition som är djupt rotad i landets kultur och historia.

Braai har sina rötter i både de tidigaste ursprungsbefolkningarna i Sydafrika, såsom Khoikhoi och San-folken, som använde öppna eldar för att laga mat, och de tidiga europeiska bosättarna på 1600-talet. Det var sedan de holländska kolonisterna som introducerade termen "braaivleis" (grillat kött), vilket senare förkortades till "braai". 

Afrikaans-samhället, ättlingar till dessa holländska bosättare, utvecklade och populariserade traditionen ytterligare.

Sydafrikansk-braai

Braai fungerar som en symbol för enighet och nationell stolthet. Under apartheidtiden blev Braai en form av motstånd och en metod för att bevara kultur och gemenskap inom de marginaliserade samhällena. I dagens Sydafrika är Braai ett sätt att fira mångfalden och skapa en inkluderande atmosfär där alla känner sig välkomna​.

Braai har en särskild plats i sydafrikanernas hjärtan och fungerar som en påminnelse om landets rika historia och kulturarv. Det är en tradition som inte bara handlar om mat, utan om att skapa varaktiga minnen med familj och vänner.

Braai - en måltid för alla sinnen

En riktig Braai är en upplevelse för alla sinnen. Det börjar med förberedelserna – att välja ut de bästa bitarna av kött, färska grönsaker och kryddor samt förbereda elden. Lukten av träkol som sakta brinner, ljudet av kött och grönsaker som fräser på gallret och synen av eldslågorna som skapar en atmosfär som är både inbjudande och levererar en magisk känsla för socialt umgänge.

När det kommer till maten, är variationen nästan oändlig. Från saftiga lammkotletter och marinerade kycklingvingar till färska skaldjur och vegetariska rätter – en Braai erbjuder något för alla smaklökar. Kryddorna som används är ofta en blandning av lokala örter och internationella influenser, vilket resulterar i en smakprofil som är både rik och mångfacetterad.

För att ge dig en smak av vad en äkta sydafrikansk Braai kan erbjuda, här är tre läckra recept som garanterat kommer att imponera på dina gäster i sommar:

Klassiskt Sydafrikanskt rödvin - utmärkt till Braai

Den här artikeln är en annons från importören The WineAgency Sweden AB.