Laddar annons
28 Apr, 2015

Sedella Vinos | Lauren Rosillo gör finvin av romédruvan

Axarquía, Spanien
Vinmakaren Lauren Rosillo har visserligen arbetat med sitt privata vineri sedan 2006 men det är först nu under 2015 som han fått ett genombrott. I USA är intresset för hans viner enormt, sommelierer i New York har börjat jämföra honom med Málaga-profiler som Jorge Ordoñez och Telmo Rodriguez. Vinbankens Cruz Liljegren besöker denna vecka mikro-vineriet Sedella Vinos.

Sedella — Lauren Rosillos privata vineri

Lauren Rosillo är en väletablerad vinmakare med flera egendomar i Rioja, Ribera del Duero och Baskien bland annat på Finca Valpiedra och K5 Txakolina, som båda finns på Systembolaget. År 2006 bestämde han sig för att satsa på ett eget projekt. Den urgamla vingården han fann i Axarquía (östra delen av provinsen Málaga) var så intressant att han byggde vineriet precis bredvid. Vinrankorna han köpte var bland de sista kvarlevande av den lokala romé-druvan, en sort så obskyr att inte ens sommelierer hört talas om den.


Romé — en druva vi bara måste få se mer av

Romé är en av de 115 vindruvor som ampelografen (ampelografi = läran om vinrankan) Simón de Rojas Clemente fann i sin andalusiska inventering år 1807. Sedan dess har det inte skrivits mycket om sorten då vinlusen nästan tog kål på den 90 år senare. De få druvrena romé-viner jag druckit har karaktärer från både garnacha och pinot noir, även om sorterna inte är genetiskt besläktade. Romévinerna blir mjuka och lite transparanta, ofta med en rödfruktig arom. Nya ekfat tål den inte, något som Lauren fick lära sig den hårda vägen.


Vineriet blickar ut över Axarquía

Det modernistiska vineriet ligger på en platå nära byn Sedella i regionen Axarquía. De torra sluttningarna är kända för den moscatel som produceras här. För hundratals år sedan ansågs områdets söta viner vara bland värdens bästa. Det är en berg och dalbana till region med höga toppar och djupa dalar. Bland vingårdarna växer avokado, mandlar och oliver.

— Vineriet är faktiskt ganska simpelt, ett par ståltankar, två cementägg (för jäsning) och några ekfat. Förra året fick en del av vinet jäsa på tinaja i lera, men den gick tyvärr sönder. Jag la faktiskt just en ny order hos tinaja-producenten Juan Padilla, berättar Lauren.

Getter och örter håller ohyra borta

Lauren Rosillo låter lokala getter mumsa i sig vingårdens ogräs. Några kemikalier kommer inte på fråga, bland vinstockarna används varken koppar eller svavel. Mögelangrepp motverkas med preparat på lokala örter, bland annat kamomill.


Silver håller bakterierna på avstånd

Lauren Rosillo tror inte på biodynamiska metoder, han har däremot sina egna knep. Ett av de mer unika är att slänga in ett par silvermynt i ekfat och ståltankar.

— Med hjälp av silver kan jag hålla nere svaveldoserna utan att riskera bakterieangrepp, säger Lauren Rosillo. Hur det funkar får gärna någon kemiskt kunnig läsare förklara i kommentarerna nedan.

Vinprovning på Sedella Vinos

Lauren Rosillo planterade en vingård år 2008 som komplement till den ursprungliga. Nu har han tre hektar romé, men det finns även stockar av garnacha och moscatel inblandade så de röda vinerna är så kallade ”field blends”. Tillsammans med hans vita vin är produktionen 6000 flaskor. Vinerna jäser alla med vingårdens jästkultur och de röda lagras sedan på använda ekfat.

2013 Beso de Judas är ett nytt vin som Lauren gör på inköpt moscatel (moscatel de alejandría) från grannen. Druvorna är alltså från regionen Axarquía i östra Málaga-provinsen, ett område som sedan årtusenden är känt för sin moscatel. Vinet har smaker av mandarin, kumquat och orientaliska kryddor. Det är halvtorrt, friskt och lättdrucket. Ett energiskt vin som skiner starkt genom glasen.
Betyg: 3 av 5

2012 Laderas de Sedella är ett rött vin av romé som Lauren Rosillo planterade 2008. Det kan alltså ses som firmans ”andravin”. Vingården ligger på en skräckinjagande sluttning precis nedanför vineriet. Den är karg som en obebodd planet och röda bitar av skiffer sticker upp likt knivar ut jorden. Vinet jäser i cementägg och får bara en mycket kort passage i ekfat. Ett piggt och intensivt vin med smaker av lingon och rönnbär. Ren och rak, Laderas de Sedella ett vin som kan få den uslaste hotell-charktallrik att slinka ner.
Betyg: 3+ av 5

2012 Sedella görs uteslutande av druvor från vingården precis väster om vineriet. På en platå ligger där antagligen världens äldsta vingård av romé, planterad år 1940. Lauren köpte den år 2006 med hjälp av holländaren André Both på Bodegas Bentomiz som har goda relationer i trakten. Vinet har samma renhet och fräschör som Laderas, men med ett betydligt större djup och bredd.
Betyg: 4+ av 5

2008 Sedella är den första årgången. Lauren erkänner att han var för aggressiv med den nya eken de första årgångarna och det känns också på doften. Spännande är att årgång 2008 fortfarande är på väg upp, utan tecken på trötthet. Det är både rikare och mer expressivt än 2012, så kanske är Sedella allra bäst efter 10 år i flaskan. Precis som många av världens stora viner alltså!
Betyg: 5 av 5

Sedella Vinos 

Profil: Snygga, polerade rödviner till ett kvalitetsmedvetet klientel
Hemsida: Sedella Vinos
Vinodlare: Lauren Rosillo samt lokala odlare
Vinmakare: Lauren Rosillo
Importör: Nej
I glaset hos: Killar och tjejer med klassiska smaklökar, men som blir uttråkade av Bordeaux och Rioja
Drickfönster: Laurens röda viner är förhållandevis tillgängliga som unga, Sedella ser ut att plana ur i fin mognad efter 8-10 år
Värdelöst vetande: Lauren tycker att Jorge Ordóñez fått hybris
Omdöme: "Omöjligt att ignorera för alla med ett seriöst intresse av spanska viner"

Du kanske även är intresserad av dessa artiklar:

Renässans för viner tillverkade i tinaja