Laddar annons
12 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bodegas Bentomiz | Holländskt par bakom fina viner från Axarquía

Andalusien, Spanien:
Clara Verheij och Andre Both är ett holländskt par som står bakom det innovativa vineriet Bodegas Bentomiz. Druvorna växer i den uråldriga vinregionen Axarquía i östra Malaga-provinsen och bodegans viner serveras numera på trestjärniga krogar som El Celler de Can Roca och Arzak. Cruz besöker paret som på tio år gått från språklärare till vinleverantör mot de kräsnaste av spanska sommelierer.

Bodega Bentomiz — hyllning till ett arabiskt förflutet

Namnet Bentomiz kommer från ett moriskt fort som förr låg i trakten, för de båda grundarna var det viktigt att vineriet skulle vara förankrat i lokal historia och tradition. Vinerna säljs under etiketten ”Ariyanas” vilket även det har arabiska förtecken. Det var både namnet på en närliggande morisk by och betyder passande nog ”aromatisk” på gammal arabiska.

— Varken jag eller André har någon bakgrund som vinmakare, så vi är ödmjuka inför den tusenåriga kunskap som finns i trakten, säger Clara Verheij som kom till Spanien från Holland 1995 för att öppna en språkskola.


Bodegas Bentomiz första årgång är 2004

Clara och André är själva oerhört vinintresserade och påminner mer om avancerande munskänkar än vinmakare. Paret har tagit fördel av att ha druckit många av de klassiska europeiska viner som lokala odlare och vinmakare inte kunnat fått tag i, eller snarare ens vetat existerar. Relationen med druvodlarna i trakten är stark sedan starten och tillsammans har de den tekniska kunskapen och internationella utblick som ofta är receptet på framgång i vinvärlden. Det gäller att känna sina konkurrenter och förstå att dessa inte är grannarna i Axarquía utan snarare viner från Italien eller Frankrike.


Dramatiska skiffersluttningar i Axarquía

Moscatel de Alejandría är den regerande druvsorten i regionen sedan tusentals år tillbaka. Druvan klarar av värme och torka och odlas helt utan mekanisering. Precis som i tyska Mosel eller portugisiska Douro är sluttningarna för branta för att arbetas med traktorer. Bodegas Bentomiz vingård ligger precis intill vineriet i byn Sayalonga och de äldsta delarna är planterade 1940. Bodegan köper även in druvor, speciellt till bodegans röda vin.

Aktuellt: Bodegas Bentomiz öppnar restaurang med chef Juan Quintanilla

André som har sitt egna byggföretag anlitade sig själv till bodega-bygget och designen av den restaurang som öppnas upp under sommaren 2015. Vineriet ligger på bottenplan och på våning ett finns matsal och kök. Rätterna ska komponeras av Juan Quintanilla från Sollun, en av kuststadens Nerjas bästa restauranger.


Vinprovning på Bodegas Bentomiz

Jag sätter mig i den nyöppnade matsalen och provar igenom de aktuella årgångarna vinerna med Clara och André. Generellt är vinerna rena, välgjorda och friska. De uttrycker sig i en helt egen stil än granngårdarna och har också en lite högre prisbild. De är rätt okända på den lokala marknaden, men för dem som hittar hit gäller priserna nedan.

2013 Arianas Seco Sobre Lías Finas, 9.9€ (+) är Bodegas Bentomiz torra vita vin. Det görs på moscatel de alejandría och har en ren och lite aromatisk profil. 2013 är åttonde årgången och vinet har definitivt hunnit finna sig självt, det är ett enkelt friskt vin skapat för delikatesser som ”sopa de ajos”, den lokala vitlökssoppan.

2013 Ariyanas Romé Rosado, 9.9€ (++) är något så unikt som ett rosévin på den ovanliga romé-druvan. Denna andra årgång av vinet visar att romé har stor potential som rosévin. Vinet är i ljus Provence-stil med en viss bitterhet och alkohol i eftersmaken som jag hoppas de kan få ordning på i kommande årgångar. Trotts detta är jag oerhört positiv och är bland de bästa roséviner jag någonsin provat från Andalusien (som visserligen inte har någon tradition av vinstilen).

2012 Ariyanas Tinto de Ensamblaje, 12.9€ (+) är ett rött vin på egendomens romé tillsammans med inköpt petit verdot från en odlare norr om Málaga. Claras röda favoritviner kommer inte sällan från Loire och Bourgogne och det märks att hon söker efter en stram och sval stil i vinerna. 2011 Ariyanas Tinto (++) har redan fått utvecklade smaker av skog och mint. Ett lätt och intensivt rödvin som är rasande elegant och mungott. Första årgången var 2006.

2012 Arianas David Tinto Dulce, 10.5€ (+) är ett vin på merlot som görs i samma stil som de populära recioto-vinerna från Veneto i Italien. Med hjälp av den traditionella metoden att soltorka druvorna (à soleo) koncentrerar man sockret och ”bakar” smakerna i druvan. Resultatet är ett godissött men friskt rött vin för chokladdesserter, eller romantiska möten?

2008 Arianas Naturalmente Dulce, 12.9€ (+) är namnet på Bodegas Bentomiz söta moscatel de alejandría. Vinerna från Bodegas Bentomiz får ingen tillsats av druvsprit, vilket annars är vanligt. Smaker av flytande aprikos, honung och saffran, vinet ger ett lyxigare intryck än priset hintar om.

2008 Arianas Dulce Terruño Pizarroso, 18.95€ (+) görs på ett urval av egendomens äldsta vinstockar av moscatel. De är över 80 år gamla och producerar små koncentrerade druvor. Det täta unga vinet lagras vidare på ekfat. Terruño Pizarroso är rikt, sött och komplext men med samma nerv av fräschör och elegans som genomsyrar hela Arianas-serien. Ekfatslagringen gör att man gärna jämför med viner som Tokaji och Sauternes.

 

Enligt Systembolaget så importeras Bodegas Bentomiz till Sverige av Höbingers Förvaltnings AB. I dagsläget finns tre av vinerna I beställningssortimentet.