Laddar annons
11 Jan, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fokus på detaljer hos La Spinetta

Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti. Egendomen ligger i Castagnole delle Lanze, nära staden Alba i Piemonte, Italien.

På kort tid har familjen gjort sig känd för sina välgjorda viner. Och i Gambero Rosso, den italienska vinbibeln rankas de högt. Möt mannen som gör viner som smakar mer, Giorgio Rivetti (bild).

Giorgio Rivetti säger att han är kontroll-freak. Alltid ute i vingården där han fixar, doftar, känner och upplever. Hands on begreppet kan inte ha en mer passande utövare än Giorgio Rivetti.  Men vad annat kan man tro för vinerna visar tydligt och klart att de inte kommit till av en slump. I´m a farmer, - utbrister han precis som om han trodde att vi satt och tänkte på annat.

LÄS MER: Skördearbete hos La Spinetta med Giorgio Rivetti.

Huset producerar såväl vita som röda viner. Mest kända är La Spinetta för sina kraftfulla ”vingårds” Barbarescos med namnen Starderi, Bordini och Valeirano. Starderi och Bordini ligger i kommunen Neive medan man hittar Valeirano har sitt läge i kommunen Treiso. Topp-barberan heter Gallina.

Företaget grundades på 1970-talet och de första egna vinerna, av sorten moscato, lanserades 1977, dessförinnan hade Giorgio Rivettis far odlat och sålt druvor till kooperativen. Rödvinerna kom senare, en bit in på 80-talet. Sedan start har La Spinetta arbetat med omtanke om miljön och utifrån ett naturligt kretsloppstänk, bl a har pesticider aldrig använts. År 2000 köpte familjen vingården Campé i byn Grinzane Cavour i kommunen Cuneo. 2001 tog La Spinetta steget utanför Piemontes gräns och köpte en 65 ha stor vingård i Toscana.

Provningen som refereras nedan hölls i Stockholm den 31 maj 2011 på restaurang La Vecchia Signora, f ö en krog som är ett måste för mat- och vinälskare.

Vita viner
1. En Vermentino (druva) från Grosseto i Toskana, årgång 2009. Örtig och fruktig smak, lätt aromatiskt plus aningen fet. Trevlig, rätt och rakt på.

2. Chardonnay 2003, Piemonte
Gyllengul färg röjer hög ålder. Doften är stor och rökig, rostad. Torr fyllig smak av gul frukt, mogna äpplen, inslag av mineral, nötter och balanserad smörton. komplex, stor och lång. Finvin med mognad. Paralleller till stora vita Bourgogner ligger nära.

3. Gallina 1999
Årgång 2007 lanseras i augusti, 99329 för 313 kronor.
Stor doft av mörk frukt och choklad. fyllig stor sammetslen fruktsmak. Inslag av choklad och mineral. Lätt rostade fat. Komplex. Gillar skarpt.

4. Ca´di Pian 2008
Ligger i best sort 73926, 195 kronor för årgång 2007.
Fyllig och kärnig. Frisk smak av körsbär, fat, lakrits mörk frukt. Balanserad och ungdomlig. Spänstig, hur bra som helst till krämig risotto med sparris och rökta charkuterier. Smakar mer!

5. Vürsù Vigneto Campe 2004, Barolo. End restaurang (96888)
Blommig, animalisk, krydd- och örtdoft. Fyllig. Rik och strukturerad. Smak av läder, violer, blommor som rosor och mörk frukt. Inslag av bergamott. Vad ska man säga, mer än brabra.

6. Vigneto Garretti 2006, Barolo. Lanseras 1 aug, 99323, 380 kronor.
Röd färg. Animalisk doft, inslag av örter. fyllig. Smakrik, nyanserad röd frukt. Stram, drar åt det torra kärniga hållet med balans. Körsbär, röda plommon och återigen, inslag som påminner om bergamott. Upplever smaken som ung. Potential för lagring m a o + rock n´roll!

7. Vigneto Bordini, Barbaresco 2007. Lanseras 1 sept, 95599, 380 kronor.
Röd. Stor och parfymerad doft. Fyllig, fruktig smak, kärnig, med inslag av tobak, choklad och lagerblad. Stram, lång eftersmak. Nyanserad och komplex.  Ungt vin! Bra, vad annat ;-).

Årgång 2008 ser ut att vara den bästa de senaste 10 åren. vinerna har fått mer struktur och förmodligen var anledningen det svala vädret. Framförallt var vintermånaderna kalla. 2005 ligger nära 2008 men är mer elegant i en jämförelse.

Sedan 1987 används inga pesticider i vingårdsarbetet. Att klassa sig som eko-odlare är inte aktuellt. Min reflektion är att producenterna som är bland de bästa ekovalen inte gått ut med informationen. Det ligger liksom i sakens natur att odlas grödan på ett "vettigt sätt" kan det inte vara på något annat sätt än "naturligt"....Konstig, även om nödvändig numer, är själva ordet ekologiskt odlad.

Läget Gallina köpte familjen Rivetti 1995. Tegen hade brukats i 200 år redan varför fokus på vingårdsnamnet är självklart.

Noshörningen som är på vinetiketterna är från Albrecht Dürers konstverk från 1515, Rhinoceros woodcut. Giorgio Rivetti berättar om anledningen,
- jag såg den och blev fullständigt tagen, ett fantastiskt verk som jag kände att jag bara ville ha i min närhet. Sedan kan man spinna vidare på detaljrikedomen, vilket är något som jag värnar om även i mitt arbete.