Laddar annons
29 Sep, 2012

Folkchampagne och toscansk nobilitet

De två hetaste nyheterna på Systembolaget på måndag den 1 oktober är en utmärkt folkchampagne och en röd Nobile av allra bästa märke. Både i smak, pris och butikstäckning är Beaumont de Crayeres Grand Reserv en osedvanligt konsumentvänlig champagne för alla utom snobbarna. Asinone Vino Nobile di Montepulciano, 2009 från Polizano är hela distriktets bästa vin och för den kvaliteten ett fynd även för 299 kronor.

Den 1:a oktober är andra halvårets lansering av viner i det fasta sortimentet. Dvs viner som sedan skall finnas kontinuerligt på butikerna. Det mest intressanta vita vinet är en ny riktigt billig och bra champagne.. Den kostar bara 189 kronor vilket gör mig direkt misstänksam. Det finns numera en hel del champagner under 200 kronor på Bolaget. Fram till att Louis Massing, 199 kronor, kvalificerade in sig från beställningssortimentet har det varit klokt att helt undvika alla champagner under 200 kronor. De övriga är inte intressanta och klart sämre än de bästa mousserande kring hundringen. De köps väl mest för själva namnet skull.

Nu måste jag erkänna att nykomlingen Beaumont de Crayeres Grand Reserv är en riktigt bra och mycket prisvärd champagne. Den i särklass bäst av de ”billiga”. Den har finessen, detaljerna, balansen och längden hos en bra champagne, trots det låga priset. Den är helt enkelt felprissatt nedåt. Redan det gör det till en potentiell folkchampagne.

Champagne kan med en mycket stor förenkling delas in i två huvudtyper, fruktiga respektive mineraliska. Det inte fråga om antingen eller. Alla bra champagner är både fruktiga och mineraliska. Det är fråga om var betoningen finns. Beaumont de Crayeres tillhör den fruktiga och därmed mycket lättbegripliga omedelbart intagande sorten för nästan alla konsumenter. En champagne med stark mäktig mineralisk betoning brukar tillhöra champagnesnobbarnas favoriter. Däremot tycker många vanliga konsumenter ofta att de blir lite svåra att uppskatta. En av orsakerna bakom fruktighetsbetoningen är att den högra andelen av Pinot Meunier, 60%, utöver Chardonnay, 25% och Pinot Noir 15%. Det är en folkchampagne i smakprofilen.

Vid lanseringen på måndag kommer den i alla Systembutiker. Det är en folkchampagne i distributionen. Eftersom Beaumont de Crayeres lanseras i det fasta sortimentet skall den framöver finnas hela tiden. Det kan nog ändå bli lite knepigt med tillgången i början när en så bra folkchampagne släpps till så lågt pris.

Samtidigt som det kommer nyheter på måndag i det fasta sortimentet släpps också några mer exklusiva tillfälliga nyheter. Den främsta nyheten där är rödvinet Asinone Vino Nobile di Montepulciano, 2009 för 299 kronor. Det är topproducenten Poliziano’s prestige Nobile på deras bästa druvor. Vino Nobile är det första italienska vindistriktet som blev vida berömt. Man gör där sina klassiska viner på sangiovese. Nobiledistriktets egen variant på den druvan går under namnet Prugnolo Gentile. Distriktet har en tid varit lite i svackan. Idag leder Poliziano utvecklingen tillbaka mot stora berömda moderna viner på det gamla konceptet, men med mycket bättre vingårdshantering än tidigare. Asinone har enligt min mening i flera år nu varit hela vindistriktets allra bästa vin. Stort komplext och finessigt med betydande, nyanser, och stor struktur för ett långt liv med fortsatt utveckling, potential för långlagring i vinkällaren.

Asinone finns bara på hyllan i de tre vinkällarbutikerna och i Söderhallarna. Men Du som inte bor i närheten av dem, kan själv gå in på Systemets hemsida och där beställa den till din egen butik. Numera finns ju det allra flesta exklusiviteterna även i webbutiken.