Laddar annons
3 Oct, 2012

Röttorps Bästa med mineralisk silvaner

Ny denna vecka är bl.a. härlig mineralisk silvaner och en röd Nobile till rimliga priser.

I måndags släpptes det allra bästa Vino Nobile vinet på Systembolaget, Asinone från Poliziano för 299 kronor. Det flesta flaskorna verkade försvinna direkt av denna den förnämsta av alla Nobile. Gjord på utvalda särskilt bra druvor från äldre stockar. I det fasta sortimentet finns för halva priset, 149 kronor, samma producents bas Nobile som görs på lite yngre stockars mindre utvalda druvor. Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove, 2009 har just nu kommit i en ny och riktigt bra årgång. Klingande, välgjort utan samma koncentration som den dyrare men trevligt, öppet och lätt begripligt och tillgängligt redan idag.

På Röttorps Bästa finns en särskild kategori med ”Röda finstilta viner”. Denna vecka rekommenderas en klassikt skön röd bordeaux med längd och viss utveckling i en ganska lätt och delikat stil. Château la Tour de By, 2008 för 149 kronor är en riktigt Medoc. Halvflaskan för 79 kronor är en osedvanligt bra bordeauxhalva med ytterligare lite mognadsutveckling.

Silvaner är i Alsace och i stora delar av Tyskland en trevlig men sällan särskilt storslagen druva. Det finns ett betydelsefullt undantag från den huvudregeln. I Franken öster om Frankfurt görs magnifik silvaner väl i klass med den bästa rieslingen. Stor silvaner därifrån kostar en del och sälj vanligen på de speciella runda och platta flaskorna bocksbeutel, se bilden. Bästa producenten när jag nyligen provade alla årets främsta silvanerviner från Franken blev Juliusspital. De har nyligen lanserat en riktigt bra Frankensilvaner här i Sverige. Juliusspital Würzburg Silvaner Kabinett Trocken, 2011 för i sammanhanget hyggliga 119 kronor. Mineraliskt delikat med finessrikt långt läckert slut.

Det är ont om billigt och bra bubbel. Röttorps Bästas favorit i den klassen just nu är cavan Campo Viejo Cava Brut Reserva, 69 kronor. Riktigt hyggligt med fruktigt innehåll utan bitterhet och bra syra i verkligt trevligt prisläge. Finns bara i 14 butiker just nu, men kan fås på två dagar i alla.

Veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa finns i Beställningssortimentet. Jag provade i veckan bland en rad andra beställningsviner Franz Hirtzberger Singerriedel Riesling Smaragd, 2010 för 465 kronor. En magnifik stor riesling med mäktiga mattoner och nästan evig längd redan nu. Ett ovanligt utvecklat stort vin, vid denna ringa ålder med täthet och subtilitet. Stor upplevelse redan idag.

En av de allra bästa vita premiumboxarna är Louis Max Chardonnay, 2010 för 199 kronor. En riktigt hygglig vit bourgogne på 2 litersbox. Bra chardonnay med en lätt fin smörighet och just slut med fin längd till främst smakrika fiskrätter.