Laddar annons
26 Sep, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med prissänkt toppchampagne

Ny denna vecka är bl.a. en delikat betydande Alvarinho, vitt torr portugis, och en ny utmärkt årgång av välkänd röd premiumbox i toppskiktet.

Crozes-Hermitage är en av de större appellationerna i norra Rhône. Det finns en hel del rätt medelmåttiga viner med namnet, men också några lysande stjärnor. En stjärna på Systembolaget är Crozes-Hermitage Domaine des Entrefaux, 2010 för 179 kronor. Rik och betydande Crozes med trevligt långt rikt slut redan nu och stora utvecklingsmöjligheter vid lagring. Finns bara i få butiker men kan beställas på två dagar till alla.

Alvarinho är det portugisiska namnet på den nya innedruvan från nordvästra hörnet av Pyreneiska halvön. Den är mest känd för sina lätt aromatiska friska vita torra spanska viner under namnet Albariño från Rias Baixas i Galicien. Lite längre söderut i norra Portugal blir druvan ofta mer komplex och mineralisk i stilen, dyrare och lite djupsinnigare. Soalheiro Alvarinho, 2011, för 154 kronor är en verkligt god representant för druvans mest intressanta och seriösa sida. Fint mineraliskt och elegant med lätt aromatisk ton, storslaget slut och finessrik längd. Röttorps Bästa tycker det är ett synnerligen sofistikerat och originellt vin till smakmässigt lättare eleganta fiskrätter i den fina middagen.

Bland de fina söta vita vinerna av Sauternestyp är Chateau du Juge,2007  för 75 kronor flaskan det bästa alternativet idag i rimligt prisläge. Kommer från Cadillac tvärs över floden från Sauternes i samma stil och kultur. Friskt och tätt med bra klangfärg, lite tropisk frukt, hygglig koncentration och längd.

En riktigt bra frisk torr och t.o.m. lite extra torr champagne är De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs. Extra torr betyder att dozagen, dvs den tillsats av socker som görs innan man sätter på korken och grimman på champagneflaskan, är betydligt lägre än normalt. Sockret kan jämföras med kläder på en människa. Extra Brut betyder då halvnaken. Är det en riktigt snygg champagne är det ingen nackdel. Bra även till mat. På måndag den 1 oktober sänks priset till 258 kronor för denna strålande och samtidigt numera riktigt billiga champagne. Röttorps Bästa tycker den är mycket prisvärd även på dagens prisnivå 289 kronor.

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är Columella, 2009 för 560 kronor. Görs på gamla buskvinstockar med huvuddruvan syrah i varma Swartland i Sydafrika. Här har landets mest egensinniga och begåvade vinmakare, Eben Sadie gjort ett vin utanför alla vanliga märken. Vinner förståss mycket på lagring men är stort redan nu.

Det blir allt tuffare konkurrens bland de röda premiumboxarna. Det dyker upp allt fler nya riktigt bra boxar i prisläget en bit över 200 kronor. Några av de gamla håller ändå ställningarna mycket bra. Den nya årgången Barone Ricasoli Formulae, 2011 för 229 kronor per tre liter är en utmäkrt bra spänstig Toscan till det mesta. Lång bra eftersmak, balans och bra syra som ger struktur till mat. Fyndigt bra.

Nytt lagringsvin på Röttorps Bästa denna vecka är det numera klassiska stora vinet på tannatdruvan, Château Montus, 2009 från Alain Brumont. Bör lagras minst fem år till för att bli komplexare och lite mjukare än dagen tuffing. Mycket lovande stil och stor mäktighet.