Laddar annons
21 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Goda bärmunkar med Fredagskocken

Att baka är något som roar mig och sockermunk med rårörda bär och vaniljsås passar bra efter en varmrätt med lax. Vintipsen är högaktuella.

Baka är en sak som jag gör betydligt mer under den kalla årstiden men nu och då är vädret inte det bästa och då passar jag på. Det är galet gott med nyfriterade munkar så de får bli helgens dessert. Servera med rårörda bär och en god vaniljsås.

Till varmrätt blir det en varmrökt lax med god brässerad mangold och ett krämigt potatisstomp. Båda vinerna denna vecka är vita, så nästa vecka utlovar jag höstiga röda viner.

Varmrökt lax med brässerad mangold och krämigt potatisstomp

Vintips: Bründlmayer Grüner Veltliner 2014 (2910), Kamtal Österrike, 129 kronor

4 bitar varmrökt laxfilé a 160 g

Brässerad mangold
400 g mangold
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
25 g smör
2 dl vatten
salt och socker

Potatisstomp
400 g kokt skalad potatis
100 g fänkål
2 dl creme fraiche
1 msk hackad dill
salt

Brässerad mangold - hur gör man
Skär bort det mesta av mittnerven på mangolden.
Strimla dem gröna bladen, finhacka gul lök och vitlök.
Koka upp smör och vatten smaksatt med salt och en nypa socker.
Lägg i lök, mangold och låt det koka c:a 3 minuter, sila bort vattnet och servera direkt.

Potatisstomp - hur gör man
Strimla fänkålen tunt.
Lägg potatis, creme fraiche och fänkål i en kastrull.
Mosa potatisen lätt med en gaffel, koka det i ca 5 minuter, lägg ner dillen och smaka av med salt.
Servera den brässerad mangolden och potatisstompet till den varmrökta laxen.

Sockermunk med rårörda bär och vaniljsås

Vintips: Nederburg Noble Late Harvest 2012 (2741) Western Cape Sydafrika, 85 kronor för 375 ml.

Munkar (10 st)
25 g jäst
75 g saltat smör
1 dl mjölk
30 g strösocker
285 g vetemjöl
1 ägg
Olja till fritering
1 dl strösocker

Vaniljsås
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
60 g äggula, ca 3-4 st
2/3 dl strösocker

200 g valfria bär (ex. vis hallon, blåbär och vinbär)
75 g strösocker

Vaniljsås
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölken.
Koka upp och dra därefter av från plattan. Vispa äggulor och socker luftigt.
Häll vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och sjud upp under ständig vispning tills vaniljsåsen håller 85°; dra då av kastrullen från plattan. Sila såsen och kyl ner den.

Rårörda bär
Blanda bären med socker och rör runt. Låt stå tills sockret smält.

Munkar
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra av från plattan och tillsätt mjölken.
Häll ner smör-mjölken över jästen och rör runt.
Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg.
Arbeta till sist in ägget i degen.
Fördela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper på, och jäs till dubbel storlek.
Värm fritösen alternativt oljan i en kastrull till 160 C.
Fritera munkarna, c:a 3 minuter på varje sida till fin färg.
Ta upp munkarna och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper så att dem får rinna av i 5 minuter.
Rulla dem sedan i sockret, skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll med dem rårörda bär.
Servera med vaniljsåsen.

Njut av helgen!
Mattias
Modern Gastronomi