FESTVIN. Det nya året fortsätter med fest. Vinbanken har plockat ut några säkra smak-vin-tips. Du lagar maten och bjuder in till fest!
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, fläder och krusbär. Stram mineralsmak, bra längd. Frisk!
Omdöme: Vardagsvin som levererar-bra val!
Druvor: Grüner veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, gröna äpplen och citrus samt tydligt örtkryddig. Lång eftersmak.
Omdöme: Smakrik och balanserad. Toppval för sitt pris.
+
Druvor: 60% shiraz , 30% cabernet sauvignon, 10% durif
Smak: Fyllig. Mörk frukt, lätt kärnig, mustig underton och smak av mörka bär, choklad och lakrits.
Omdöme: Smakrikt, trevligt fredagsvin!
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon
Smak: Medelfyllig, kärnig mogen körsbär och röd plommonsmak, inslag av kryddor, viol och mjuka fat.
Omdöme: på bara några månader, säg ett halvår, har vinets lätt bångstyriga friska kärnfrukt bäddats ned och smaken är i balans. Fokus är på frukt och rondör.
Fler vintips: Tidigare vinköplistor
Vitt vin - upp till 90 kr
Zonnebloem 2015 (2020), Zonnebloem Wines, Western Cape Sydafrika, 79 krDruvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, fläder och krusbär. Stram mineralsmak, bra längd. Frisk!
Omdöme: Vardagsvin som levererar-bra val!
Passar till
Frisk och fräscht vin med viss rondör av tropisk gulmogen frukt passar utmärkt till melonsallad eller en laxrätt med mango.
Vitt vin - upp till 170 kr
Grüner Veltliner 2015 (2910), Weingut Bründlmayer, Kamptal Österrike, 129 krDruvor: Grüner veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, gröna äpplen och citrus samt tydligt örtkryddig. Lång eftersmak.
Omdöme: Smakrik och balanserad. Toppval för sitt pris.
+
Läs gärna Anders Röttorps artikel från igår där han förklarar varför druvan grüner veltliner smakar påtagligt “kryddigt”, beror på Rotundone.Passar till
Som ett glas uppfriskande vin – utan mat – eller till charkuterier, getost, Dim Sum, Wok eller skaldjur naturell.
Rött vin - upp till 90 kr
The Great Bonza Shiraz Cabernet Sauvignon 2015 (6816), Quarisa Wines, South Eastern Australia Australien, 79 krDruvor: 60% shiraz , 30% cabernet sauvignon, 10% durif
Smak: Fyllig. Mörk frukt, lätt kärnig, mustig underton och smak av mörka bär, choklad och lakrits.
Omdöme: Smakrikt, trevligt fredagsvin!
Passar till
Ovanligt lätt-kombinerat rött vin med en liten sötma som gör sig så bra framförallt till kött- eller böngrytor. Toppmurkla och risotto är en läcker kombo. Prova också med en mörk chokladbit-mums!
Rött vin - upp till 170 kr
Le Volte dell’Ornellaia 2014 (32472), Ornellaia, Toskana Italien, 159 krDruvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon
Smak: Medelfyllig, kärnig mogen körsbär och röd plommonsmak, inslag av kryddor, viol och mjuka fat.
Omdöme: på bara några månader, säg ett halvår, har vinets lätt bångstyriga friska kärnfrukt bäddats ned och smaken är i balans. Fokus är på frukt och rondör.
HUVUDBILD: Lion MakersPassar till
Till finare festmiddag av nöt eller vilt eller till en lyxigare vardagsrätt som svamprisotto.
Fler vintips: Tidigare vinköplistor
Vinköplistan
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!